Lilly Stoephasius: met het skateboard op de Olympische Spelen

Zodra Lilly Stoephasius uit Berlijn kon lopen, zette haar vader haar op een skateboard, aldus Wikipedia. Hoewel dit niet helemaal bewezen is, zegt zij zelf dat ze vanaf haar vijfde minstens eenmaal per week op het skateboard begon te trainen. En dat heeft al vruchten afgeworpen: op 14-jarige leeftijd werd Lilly de jongste olympische deelneemster van Duitsland. Skateboarden stond toen voor het eerst als discipline op het programma van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Een frisse, dynamische carrière dus, die net op gang komt.

About: skateboarden op de Olympische Spelen

Skateboarden, met de disciplines street course en park course, werd in 2020 een olympische sport. Beide parcours werden uitgestippeld door California Skateparks, die al lang in het vak zitten en echte professionals zijn. Na de Olympische Spelen zijn beide Tokio-parcours overigens voor iedereen toegankelijk.

Een geweldig gevoel, twee meter hoog door de lucht vliegen

In een onlangs gepubliceerd interview met het gerenomeerde Duitse tijdschrift SPIEGEL, vertelt Lilly over haar sport:

“Skateboarden lijkt easy, maar het kan erg vermoeiend zijn. Als ik aan een wedstrijd mee doe, heb ik 45 seconden om te presteren. Ongeveer elke twee seconden doe ik een tric. Tussendoor pomp ik veel. Dat betekent dat ik mijn gewicht verplaats tijdens het rijden om het juiste momentum te krijgen. Dit alles kost veel energie. Na de 45 seconden, trillen mijn benen. Concentratie is ook belangrijk: als een van de wielen van je skateboard een centimeter te ver naar voren staat, werkt de hele tric niet. Je valt neer. En als je niet geconcentreerd bent als je valt, kun je jezelf bezeren.”

Over haar plannen zegt Lilly tegen SPIEGEL: “tot nu toe is het nog geen enkele vrouw gelukt om een ‘720’ te landen. Dat is mijn droom. De tric houdt in dat je twee keer rond je eigen as draait in de lucht. Ik ben al vrij goed in zulke draaibewegingen. Maar deze tric gaat ook over zelfvertrouwen: je hebt een erg hoge helling nodig. En je draait over je rug, wat betekent dat je niet kunt zien waar je draait. Mijn favoriete tric is de ‘Backside Air’. Je kunt het op veel verschillende manieren doen en het ziet er altijd goed uit. Bovendien is het gewoon een gaaf gevoel om twee meter hoog door de lucht te vliegen.” (Bron: SPIEGEL)

Lilly in het korte portret van “Deutsche Welle” op YouTube

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Teufel Editorial Team

Learn everything about loudspeakers, headphones, home cinema, streaming and hi-fi trends. We’ll also share practical tips and present new Teufel products!