De home cinema en het projectiescherm

Als je een thuisbioscoop bouwt, denk je vaak alleen aan de juiste beamer. Maar het scherm speelt minstens zo’n grote rol. Natuurlijk kun je gewoon op een witte muur projecteren, maar als je écht dat bioscoopgevoel wilt hebben, kun je niet zonder een goed scherm. We vertellen je waar je op moet letten en hoe je het juiste model kunt vinden.

Een witte muur is geen goed idee

Een goed thuisbioscoop bestaat niet alleen uit een goede thuisbioscoopinstallatie, ook de beeldweergave is een essentieel onderdeel van de home cinema. Voor een echte bioscoopervaring kiest men meestal voor een projector, wat wij in Nederland ook wel een beamer noemen. Beamers zijn tegenwoordig, net als goede 5.1-systemen, in alle prijsklassen verkrijgbaar. Maar net als bij luidsprekers geldt hier: de juiste opstelling en installatie is essentieel voor een optimale ervaring.

Veel te vaak wordt aangenomen dat een witte muur volledig voldoende is. Hoewel de projectie daarop in eerste instantie redelijk goed werkt, beperkt men zo het prestatiespectrum van de beamer. Vooral met structuurbehang heb je vaak een slecht beeld. Maar ook gladde muren kunnen slechts een klein deel van de lichtkracht van de beamer benutten. Muurverf en behang bevatten bovendien UV-verhelders, die de kleurnauwkeurigheid van de beamer verstoren.

Conclusie: wie dus een beamer met luidsprekersysteem aanschaft en dat echte thuisbioscoop-gevoel wilt bereiken, moet niet besparen op het projectiescherm. Maar wees gerust: ook hier zijn zowel instap- als professionele modellen beschikbaar.Zelfbouw is een optie, maar voor beginners is het verstandiger om kant-en-klare projectieschermen voor je thuisbioscoop te kiezen.

Het traditionele en het akoestisch transparante projectiescherm

Er zijn twee soorten projectieschermen: de eenvoudige en betaalbare optie is een lichtondoorlatend kunststof scherm, dat veel beter licht weerkaatst dan een witte muur. De helderheid van het beeld op het scherm wordt gemeten met de gain-factor. Voor een thuisbioscoop is een projectiescherm met een gain-factor tussen 0,8 en 1,2 ideaal.

Beamer waar een voetbalwedstrijd op wordt geprojecteerd
Beamers hebben een hoogseizoen tijdens een WK of EK voetbal!

In volledig verduisterde ruimtes is het aan te raden om te kiezen voor een scherm met een lagere gain-factor, omdat anders de zwartwaarden te laag kunnen zijn. Een scherm met een hogere gain-factor wordt daarentegen aanbevolen op plaatsen waar nog wat restlicht aanwezig is. Vooral voor degenen die met een projector naar voetbal willen kijken, is een scherm met een hogere gain-factor een goede keuze. Op deze manier blijft alles goed zichtbaar, zelfs bij relatief veel restlicht.

De tweede optie is een akoestisch transparant scherm, zoals men dat ook in grote bioscopen gebruikt. Daar staan de frontluidsprekers achter het scherm. Volgens onderzoeken met hersengolfmetingen leidt dit tot een meer ontspannen bioscoopervaring, omdat de bron van geluid en beeld elkaar niet meer tegenspreken – dat is namelijk makkelijker voor ons brein. Bovendien is het voor sommigen esthetisch aantrekkelijker als de luidsprekers niet zichtbaar zijn.

Zorgen over de vermindering van de geluidskwaliteit zijn meestal onnodig, want ook luidsprekers worden vaak met akoestische stof bekleed. Een akoestisch transparant scherm voor de beamer in een thuisbioscoop is niet anders, mits je kiest voor een exemplaar van goed materiaal. Het nadeel van akoestisch transparante schermen is echter dat ze meestal in de hogere prijsklasse vallen.

Daarnaast moet je bij de installatie veel rekening houden met bepaalde zaken. Alles wat zich achter het scherm bevindt, mag geen licht reflecteren en moet bij voorkeur matzwart zijn. Dit geldt zowel voor de ruimte daarachter als voor de luidsprekers.

oprolbaar doek
Een canvas om uit te rollen.

Het rolscherm en het elektrische scherm

Wie de woonkamer als thuisbioscoop gebruikt, wil misschien helemaal geen scherm zichtbaar in de ruimte hebben. Een akoestisch transparant scherm moet echter meestal vast geïnstalleerd worden en kan niet zomaar opgeborgen worden. Een lichtondoorlatend projectiescherm is er ook als rolscherm en zelfs met een standaard als draagbaar of mobiel scherm.

Wie zijn scherm niet telkens opnieuw wil opzetten en afstellen, zou gelukkig kunnen worden met een elektrisch scherm. Het werkt in principe als een rolscherm, maar dan met een ingebouwde motor. Zo kan het comfortabel met een druk op de knop in- en uitgerold worden en stevig aan de muur of het plafond gemonteerd worden.

Qua prijs liggen rolschermen eerder in het lagere segment, en ook elektrische schermen zijn al voor relatief weinig geld te verkrijgen. Te veel op het budget letten, moet men echter ook niet doen, want de motor voor het in- en uitrollen van het scherm is een slijtageonderdeel dat bij goedkopere exemplaren snel kan uitvallen. Bij een elektrisch scherm moet men eerder op kwaliteit letten.

Geschikte producten van Teufel

Definion 3 Surround "5.1-Set"

Definion 3 Surround "5.1-Set"

€ 2999,99€ 3499,99In verschillende kleuren
Definion 3 Surround "5.1-Set"

Definion 3 Surround "5.1-Set"

€ 2999,99€ 3499,99In verschillende kleuren
SYSTEM 6 THX "5.2-Set"

SYSTEM 6 THX "5.2-Set"

€ 1599,99€ 1999,99

De DIY-beamer

Hoewel de doe-het-zelf oplossing voor projectieschermen voor de hand ligt, is een wit laken alleen niet voldoende. Hiervoor kun je bij gespecialiseerde winkels projectiedoek per meter kopen. Ook hoogwaardige akoestisch transparante projectiedoeken zijn als per meter verkrijgbaar.

Verder heb je alleen wat handigheid nodig, want zo’n scherm moet natuurlijk stabiel en kreukvrij worden geïnstalleerd. Een voordeel van zelf bouwen: je kunt je home cinema projectiescherm volledig aanpassen aan de omstandigheden ter plaatse.

Thuisbioscoop met doek
Deze vier muren hebben de titel “thuisbioscoop” verdiend.

Vergeet je masker niet

De meeste kant-en-klare projectieschermen worden al geleverd met een zogenaamde maskering. Dit is een zwarte rand die het lichtgekleurde scherm scheidt van de achtergrond. Zulke duidelijke lijnen aan de rand van het beeld maken het voor het menselijk oog gemakkelijker om te kijken en dragen daarom aanzienlijk bij aan het plezier van de film. Kleuren lijken ook sterker dan op een volledig wit oppervlak. Natuurlijk moet hier rekening mee worden gehouden bij het doe-het-zelf scherm.

Met deze luidsprekers wordt home cinema een waar genot

Beamer met home cinema speakerset
Krachtig geluid voor thuis met onze Ultima 40 Surround “5.1 Set” luidsprekers.

Ultima 40 Surround “5.1 set”: Dit kant-en-klare home cinema systeem is uitgerust met 2 fantastisch klinkende tweeters (incl. faseplug en 3-weg systeem) en 2 ULTIMA 20 achterluidsprekers. In combinatie met de krachtige subwoofer zorgt dit voor een optimale geluidsspreiding en vervormingsvrije niveaus. Of anders gezegd: Topklasse surround sound voor een meeslepende DC-ervaring.

CONSONO 25 CONCEPT Surround 5.1 set: Sommigen houden van onopvallend. Deze microluidsprekers met actieve subwoofers in de high-end klasse zijn eenvoudig te installeren en kunnen onopvallend worden geplaatst – met overtuigend home cinema-geluid.

▶ Natuurlijk vind je in onze webshop ook soundbars met draadloze subwoofers en achterspeakers en kant-en-klare home cinema sets inclusief AV-receivers en projectoren.

Nog meer luidsprekers van Teufel

ULTIMA 20 Surround "5.1-Set"

ULTIMA 20 Surround "5.1-Set"

€ 599,99€ 699,99In verschillende kleuren
CUBYCON

CUBYCON

€ 899,99€ 1199,99
SYSTEM 6 THX "5.2-Set"

SYSTEM 6 THX "5.2-Set"

€ 1599,99€ 1999,99

Conclusie: Home cinema wordt pas een ervaring met het juiste scherm

  • Het type projectiescherm dat je kiest voor je thuisbioscoop hangt af van je ideeën en je budget.
  • Een akoestisch transparant scherm is een geweldige oplossing voor cineasten.
  • Voetbalfans zullen blij zijn met een projectiescherm met een hoge versterkingsfactor.
  • Als je je thuisbioscoop liever onopvallend in de woonkamer plaatst, zijn (elektrische) rolschermen een goede keuze.

Titelbeeld: OpenClipartVectors, Bron: Pixabay.com Lizenz: Pixabay License.
Beeld 1: donfla „Finale Deutschland : Spanien“, Bron: Flickr.com Lizenz: CC BY 2.0.
Beeld 2: OpenClipartVectors, Bron: Pixabay.com Lizenz: Pixabay License.
Beeld 3: Stephen Bowler „Fish-eye Home Theatre“, Bron: Flickr.com Lizenz: CC BY 2.0.

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.