Audiolexicon

In deze woordenlijst leggen we de belangrijkste termen van de audiotechnologie uit. Denk je dat er iets ontbreekt? Laat het ons weten op socialmedia@teufelaudio.nl


| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z|


AfkortingUitleg
AACStaat voor "Advanced Audio Coding". Dit audioformaat zorgt voor een hogere geluidskwaliteit dan een mp3-bestand met dezelfde datagrootte.
Akoestisch vermogenOok wel geluidsvermogen genoemd, dit is een akoestische waarde die de geluidsenergie per tijdseenheid van een geluidsbron aangeeft.
Actieve speakersAanduiding voor een luidspreker met een eigen geïntegreerde versterker.
Air gapIn de luidsprekerconstructie is de air gap ofwel luchtspleet de smalle spleet tussen de permanente magneten waarin de bewegende spoel kan trillen.
ALACStaat voor Apple Lossless Audio Codec. Aanduiding voor een geluidsformaat dat door Apple is ontwikkeld voor loseless compressie ( zonder verlies van de geluidskwaliteit) in vergelijking met het oorspronkelijke signaal.
Ambiance geluidVerspreid achtergrondgeluid in film/radio/televisie, zoals wegverkeer.
AmpVeelgebruikte term voor een apparaat dat binnenkomende audiosignalen versterkt om ze hoorbaar te maken.
aptXKwaliteitskenmerk van een audiosignaal dat via bluetooth wordt verzonden. Het originele signaal wordt gestreamd in CD-kwaliteit.
ARCAudio Return Channel. Maakt signaaloverdracht in beide richtingen mogelijk met slechts één HDMI-kabel.
ASMR"Autonomous Sensory Meridian Response". Geeft een sensorische reactie aan die kan worden geactiveerd door specifieke geluiden, zoals gefluister.
AudiogramOok bekend als de gehoorcurve, beschrijft dit het subjectieve (frequentie-afhankelijke) gehoorvermogen van een persoon.
Auditieve waarnemingDe globale zintuiglijke waarneming van geluid.
AUXDe AUX-ingang (aux is kort voor auxiliary) is een analoge ingang voor stereogeluidssignalen.
BamsterTeufel's eerste portable bluetooth speaker met aptX
BananenstekkersBenaming voor 4 mm R-pin. Verbindt luidsprekerkabels met een versterker.
BandBand is een afkorting voor frequentieband en verwijst naar een deel van het frequentiebereik binnen een totaal frequentiebereik.
BasHet frequentiebereik van hoorbaar geluid onder ongeveer 200 Hz.
BassreflexOpeningsbuis bij een luidspreker, waardoor de woofer nog dieper in de frequentie het geluid kan weergeven
BeadBead = kraal. De kraal is het deel van de luidspreker dat het diafragma en de mand verbindt en afdicht.
Beats per minute (bpm)Det tempo van een muziekstuk.
Bi-ampingSpeciale kabelaansluitmethode tussen versterker(s) en luidsprekers. Bij bi-amping worden twee eindversterkers aangesloten op een paar luidsprekers, waarbij elke versterker zijn eigen frequentiebereik versterkt.
BitrateDe bitsnelheid is de uitvoerhoeveelheid van audio- of videosignalen voor digitale multimedia-indelingen per tijdseenheid. De meeteenheid wordt "bit per seconde" (bit/s of bps) genoemd.
Bi-wiringSpeciale bekabeling tussen versterker en luidsprekers. Bij bi-wiring worden de afzonderlijke frequentiebereiken in verschillende kabels verdeeld en naar de luidspreker geleid.
ConusDynamische luidspreker component met een kegelvormig membraan, d.w.z. als een koepelvormige conus.
ConusluidsprekerEen veel voorkomende vorm van luidsprekers waarbij de luidsprekermembranen in een conische vorm zijn ontworpen.
CondensatorEen condensator is een elektrische component die elektrische lading opslaat. Het wordt gebruikt in cross-over filters en versterkers.
CECAfkorting van "Consumer Electronics Control". CEC is een cross-device control van ten minste twee apparaten die via HDMI zijn aangesloten en met één afstandsbediening te bedienen zijn.
ChassisDe behuizinh van een luidspreker
CinchStandard connector voor audio en video toepassingen
ClippingClipping gebeurt wanneer de versterker overbelast is. Het signaalniveau is zo hoog dat het diafragma inslaat. Dit resulteert in een onzuiver geluid.
Coaxiale driverDe coaxiale driver bestaat uit twee drivers die op één as zijn gerangschikt. Akoestisch gezien is dit een voordeel, omdat de coaxiale driver als puntbron van geluid fungeert en daardoor een natuurlijkere weergave produceert.
Comb filterEen filter dat vooraf gedefinieerde frequenties uit geluidssignalen kan weghalen.
Critical frequencyDe boven- of ondergrens van het frequentiebereik tot waar een luidspreker een onvervormd geluidssignaal kan weergeven.
CrossoverDe crossover is een component in een luidspreker die elektro-akoestische ingangssignalen in verschillende frequentiebereiken verdeelt en deze naar de overeenkomstige drivers stuurt.
D/A ConverterAfkorting voor digitaal-naar-analoog-omzetter. Deze component zet digitale naar analoge audiosignalen om. Ze worden ook vaak Digital Analoog Converter (DAC) genoemd.
DAB/DAB+ "Digital Audio Broadcasting". Zendstandaard voor terrestrische ontvangst van digitaal uitgezonden radiozenders.
DecibelDecibel (dB) is een meeteenheid voor de luidheid van een geluid, genoemd naar Alexander Graham Bell.
DiffractieWanneer geluidsgolven een obstakel of een object met een opening raken, worden de golven achter het obstakel fysiek gebroken.
Direct speakerEen luidspreker die slechts in één richting geluid uitzendt.
DiscmanEen veelgebruikte term voor een draagbare cd-speler, oorspronkelijk ontwikkeld door Sony.
Dolby AtmosDe nieuwste Dolby-geluidsstandaard voor thuisbioscoop. Met Dolby Atmos kan in theorie een onbeperkt aantal geluidssporen worden gecreëerd. Speciale aandacht wordt besteed aan een nieuwe home cinema effect- het geluid kan nu "van bovenaf" komen.
Dolby Digital (Plus)Dit is de Dolby codec voor de digitale overdracht van 5.1 audiosignalen, vooral tijdens het streamen. De nieuwere Dolby Digital Plus-standaard maakt ook de overdracht van 7.1. geluidssignalen mogelijk.
Dolby Pro LogicEen audio codec van Dolby. Dolby Pro Logic kan informatie over het geluid in de kamer van een stereo-installatie decoderen.
Dolby SurroundDolby Surround is een verouderd analoog meerkanaals geluidssysteem dat vier audiokanalen in twee soundtracks kan opnemen.
Dolby TrueHDDolby TrueHD is door Dolby Laboratories speciaal ontwikkeld voor de soundtracks van HD DVD's en Blu-ray Discs. Volgens de fabrikant is het zonder verlies.
Downfiring subwooferEen downfiring subwoofer wordt de luidsprekerconus naar de vloer gericht. Het geluidssignaal wordt onmiddellijk gereflecteerd en daardoor homogener waargenomen.
DPUBasreflextechnologie ontwikkeld door Teufel om stromingsgeluiden te vermijden.
DSP"Digital signal processor". Een chipset om audioprocessing te creeeren.
DTS HD"Digital Theater Systems High Definition". DTS HD is een meerkanaals digitaal audiosysteem, speciaal ontworpen voor Blu-Ray discs en HD DVD, en het concurrerende formaat van Dolby True HD.
DTS:XDTS: X is een geluidsformaat gebaseerd op audio-objecten en is daarom niet gebonden aan een bepaald aantal luidsprekers. Dit geluidsformaat is een alternatief voor Dolby Atmos.
DynamoreDynamore is een gepatenteerde methode ontwikkeld door Teufel voor psycho-akoestische geluidsverbetering.
EchoEen echo is hoorbaar wanneer reflecties van een geluidsbron zo vertraagd zijn dat het oor het geluid als een onafhankelijke geluidsgebeurtenis waarneemt.
EindversterkerEen eindversterker is een hificomponent die alleen de audiosignaalversterker omvat.
Emissiehoek De emissiehoek is het gebied voor een luidspreker waar het geluid het beste te horen is.
EqualiserEen equalizer (EQ) is een analoge of digitale gebruikersinterface waarmee u handmatig individuele frequentiebereiken kunt wijzigen, bijvoorbeeld om de lage tonen te benadrukken of te dempen.
FadeEen langzame, handmatige of automatische volumeverandering.
FLACFLAC (Free Lossless Audio Codec) is net zoals Mp3 een codering voor digitale audio. Sterker nog, FLAC is zelfs een high definition versie van de Mp3.
FrequentiebereikHet frequentiebereik geeft een exact gedefinieerd bereik aan tussen en de hoogste toon waarin een luidspreker gemeten of hoorbare signalen kan weergeven. Bijvoorbeeld, van 45 - 20000 Hz.
Frontfiring subwooferEen subwoofer waarbij de woofer naar voren staat.
GettoblasterOok bekend als een boombox, een draagbaar muzieksysteem bekend uit de jaren '80, meestal met cassettedeck en radiofunctie.
Haas effectHet Haas-effect, of het Precedence Effect, is een psychoakoestisch effect dat Helmut Haas omschrijft als het vermogen van onze oren om geluiden uit onze omgeving te lokaliseren.
HDMIMeervoudig interface voor het verzenden van (vooral) videosignalen. Afkorting voor "High Definition Multimedia Interface".
HDRHigh Dynamic Range. Dynamische beeldcontrastcontrole op monitoren. HDR vereist HDMI 2.0 of hoger.
HeadsetEen headset is een hoofdtelefoon met een geïntegreerde microfoon.
Hertz
Hertz (Hz) is de (afgeleide) fysieke eenheid voor de frequentie. In Hertz wordt het aantal herhaalde trillingen per seconde weergegeven. Genoemd naar de Duitse natuurkundige Heinrich Hertz.
Hi-FiEen afkorting voor High Fidelity. Hi-Fi is een kwaliteitsstandaard in geluidstechniek.
Hi-Fi rackEen meubelstuk voor meestal privé gebruik, waarop audioapparaten zoals versterkers, ontvangers, etc. geplaatst kunnen worden.
HoornluidsprekerEen hoornluidspreker is een type luidspreker waarin een of meer drivers zijn ontworpen in de vorm van een trechter (zoals een hoorn). Hoornluidsprekers hebben een hoog dynamisch bereik en een laag stroomverbruik.
In-earsOordopjes, worden rechtstreeks in de gehoor geplaatst om muziek te luisteren.
InterauralLatijn voor "tussen de oren". Deze term speelt een rol bij het beschrijven van de lokalisatie van auditieve gebeurtenissen.
InterferenceInterferentie is een superpositie van ten minste twee geluidsgolven van dezelfde frequentie.
Jack plugJack of jack pluggen zijn connectoren die wereldwijd worden gebruikt in de audiotechnologie voor audiosignalen.
JitterJitter verwijst naar de fluctuatie van de slagfrequentie, die een negatief effect kan hebben op het geluid.
Kamer akoestiekKamer akoestiek geeft de akoestische eigenschappen van een ruimte aan. Belangrijke factoren zijn reflectie, absorptie en verspreiding van het geluid.
LimiterEen apparaat dat de maximale amplitude van een signaal beperkt.
Low frequencyFrequenties tussen 20 - 200 Hz.
MDAfkorting voor MiniDisk. Een oude vorm van audio opslag.
MembraanHet deel van de luidspreker dat de geluidsgolven produceert.
MIDI"Musical Instrument Digital Interface". MIDI is een digitale interface voor de synchronisatie van elektronische muziekinstrumenten of effectapparaten.
MinimoogDe minimoog is een instrument dat in 1970 door de natuurkundige Robert Moog werd uitgevonden.
Moving coilEen bewegende spoel is de aandrijfeenheid van een luidspreker.
MP3Wereldwijd populaire compressiemethode voor audiobestanden.
Multiroom audioMultiroom-systemen zijn onderling verbonden luidsprekers (eventueel in verschillende ruimtes) die door een centrale eenheid kunnen worden aangestuurd.
MuziekcassetteOude opslagmedium voor geluidsopnamen.
Neodymium magneetEen magneet gemaakt van het chemische element neodymium, dat zeer zeldzaam is. Neodymiummagneten zijn bijzonder geschikt voor de luidsprekerbouw omdat ze in kleine volumes sterke magnetische velden kunnen genereren.
Noise-cancellingIn de akoestiek wordt ruisonderdrukking meestal geassocieerd met een hoofdtelefoon. Een ruisonderdrukkende hoofdtelefoon is ontworpen om externe ruis te verminderen. Ze maken gebruik van passieve en actieve technologie.
OhmEenheid van elektrische weerstand. In de luidsprekerconstructie wordt de (akoestische) impedantie aangegeven in ohm.
On-ear headphonesKoptelefoons die het omgevinggeluid reduceren door middel van een algoritme chipset.
OntkoppelenLuidsprekers kunnen worden losgekoppeld van de vloer om de overdracht van trillingen op de vloer te verminderen.
Optische kabelWordt gebruikt voor de optische transmissie van signalen. De lichtsignalen worden door een mengsel van kwarts en glas geleid, de zogenaamde optische vezels.
Over-ear koptelefoonsType koptelefoon waarbij de oorschelp over je oren gaan.
Passieve speakerTypische passieve luidsprekers vereisen het signaal van een externe versterker voor de geluidsweergave.
PickupGeeft het voorste deel van een platenspelernaald aan, dat wordt gebruikt om de geluidssignalen te lezen die op een grammofoonplaat zijn opgeslagen.
RearspeakerRearspeakers de luidsprekers in een typische 5.1 home cinema-configuratie die in het achterste gedeelte vanaf de luisterpositie worden gebruikt. Ze worden vaak effectluidsprekers of surround back genoemd.
WeerstandsvermogenBeschrijft een vermogenswaarde in Watt die door een luidspreker kan worden opgenomen.
Resonantie
frequentie
De resonantiefrequentie is de frequentie waarbij de amplitude van een oscillerend systeem groter is dan die van de impuls van aangrenzende frequenties.
Reverberation/ NagalmReverberation/ Nagalm is een akoestisch fenomeen in de ruimte-akoestiek. Nagalm wordt veroorzaakt door reflecties van geluidsgolven op oppervlakken.
Ripple pickupDit fenomeen kan zich voordoen bij het aansluiten van meerdere apparaten en is meestal hoorbaar als een zoemend geluid.
Ruimtelijke modesGeluidsprocessing wat meer dynamiek geeft.
SCARTSCART is een wat verouderde standaard voor connectoren tussen audio- en videoapparatuur.
Silent discoIn een stille disco luisteren bezoekers naar de muziek via een koptelefoon. Zo kunnen er evenementen plaatsvinden waar luide muziek niet is toegestaan, bijvoorbeeld in de openbare ruimte.
Sound cardHardware voor laptops en desktopcomputers om audiosignalen te genereren en uit te voeren.
Sound emissionIn de akoestiek wordt geluidsemissie gedefinieerd als de uitvoer van geluid uit een geluidsbron.
Sound filterAnder woord voor equalizer
SPDIFAanduiding voor een optische interface voor audio overdrahcht via glasvezelkabels. Een andere benaming is TOSLINK.
Sweet spotDe ideale luisterpositie in een ruimte.
THXKwaliteitsrichtlijnen voor bioscoopgeluid geïnitieerd door Hollywood regisseur George Lucas (Star Wars) met als basisidee dat filmgeluid in elke bioscoop even goed moet klinken.
TOSLINKAanduiding voor een optische interface voor audio overdrahcht via glasvezelkabels. Een andere benaming is SPDIF.
Ultra HD BluRayUHD of 4K resolutie is een resolutiestandaard die tot 3.840 x 2.160 pixels kan weergeven in plaats van de conventionele Blu-ray, die "slechts" 1920 x 1080 pixels kan weergeven.
USB-AudioInterface voor de overdracht van audiosignalen via USB.
VESAAfkorting voor "Video Electronics Standards Association". VESA is een gestandaardiseerde instelling voor o.a. de montage van flatscreens.
VervormingsfactorDe harmonische vervormingsfactor geeft aan in hoeverre de uitgangssignalen afwijken van de ingangssignalen, d.w.z. met welk percentage ze vervormd zijn.
VoorversterkerEen voorversterker is een hificomponent die audiosignalen van verschillende bronnen voorbereidt voor de uitgang naar de eindversterker.
Wave field synthesisWave Field Synthesis (WFS) is een akoestische reproductietechnologie die virtuele ruimtelijke geluidsomgevingen genereert via golffronten.
Wireless HDMIGebruikelijke term voor draadloze overdracht van HDMI-signalen.
XLRXLR is een industriestandaard voor elektrische connectoren in professionele geluidsversterking en opnamestudio technologie.
2-kanaals speakerEen luidspreker dat uit twee drivers bestaat. Meestal een tweeter en een woofer.
3-kanaals speakerEen luidspreker dat uit drie drivers bestaat. Meestal een tweeter, midrange en een woofer.