Als home cinema fan heb je vast al van Dolby Atmos gehoord. Deze nieuwe surround sound techniek afkomstig van Dolby Laboratries revolutioneert de geluidsbeleving bij films. Het grote verschil van Dolby Atmos systemen met de gangbare surround sound systemen bestaat uit de extra luidsprekers voor aan het plafond. Deze ondersteunen 5.1 of 7.1 home cinema systemen en zorgen voor nog meer ruimtelijk geluid.
Het goede nieuws voor iedereen die een home cinema systeem bezit: wie op de nieuwe standaard wil overstappen, kan zijn oude home cinema nog steeds als basis voor de toekomstige Dolby Atmos-receiver gebruiken. Er zijn slechs twee tot vier extra luidsprekers en een geschickte AV-receiver voor nodig.
Van grote belofte naar standaard
Maar… eerst maar eens stap voor stap. Op zich is Dolby Atmos niets nieuws meer. Teminste in de grote commerciële bioscopen wordt de techniek al langer gebruikt. Zeer breed verspreid is de techniek echter niet. In Nederland vind je Dolby Atmos in een behoorlijk aantal bioscopen.
Nieuw is echter, dat de technologie nu ook voor de thuisbioscoop beschikbaar is. Sinds eind 2014 is de bijpassende hardware hiervoor beschikbaar.
Dit zijn de vereisten voor Dolby Atmos:
- ▶ Een AV-receiver die Dolby Atmos kan decoderen.
- ▶ Een speakerset met een Dolby Atmos licentie.
- ▶ Geluidsmateriaal dat voor Dolby Atmos gemixt is.
Het aantal Blu-rays met Dolby Atmos geluidsspoor groeit gestaag, films worden namelijk al behoorlijk vaak en veel in Dolby Atmos geproduceerd.
In grote commerciële bioscopen is Dolby Atmos al vaker te horen. Hier vind je een overzicht van alle bioscopen met Dolby Atmos in Nederland.
Hoe werkt Dolby Atmos?
Er zijn dus Blu-rays te koop die ook Dolby Atmos ondersteunen. Of je nu thuis al een passend systeem hebt of niet, doet niet eens ter zake. Dolby Atmos is immers niet zoals zijn voorganger kanaalgericht, maar werkt met zogenoemde geluidsobjecten. Bij de tot nu toe gebruikte Dolby standaards voor 5.1 of 7.1 systemen wordt het geluid van te voren zo afgemixt, dat het precies met deze zes of acht kanalen functioneert. Wil men dus een explosie die in de linkerhelft van het beeld afspeelt ook op de linkerhelft hoorbaar maken, dan moeten de voor- en achterkanalen naar de linkerkant worden aangestuurd.
Dit beperkt de fabrikant van home cinema systemen in zoverre, dat hij niet meer dan het voorgeschreven aantal van luidsprekers kan gebruiken. Bij Dolby Atmos kan daarentegen relatief vrij tussen een set van minstens acht (5.1.2) tot wel 32 (31.1 of 24.2.6) luidsprekers worden gekozen. Dat is dan weer te danken aan de reeds genoemde geluidsobjecten. Wanneer een filmmaker de films in Dolby Atmos produceert, kan hij de genoemde geluidsobjecten ruimtelijk weergeven, zonder zich op een bepaald kanaal te moeten vastleggen. Een explosie aan de linkerkant van het beeld wordt nu simpelweg als een geluid uit een bepaalde linkerpositie vastgelegd.
Zodoende is het in eerste instantie absoluut onbelangrijk, hoeveel luidsprekers op de linkerzijde beschikbaar zijn – alle, die van te voren als linker luidspreker zijn aangeduid, worden aangestuurd. De basis of het zogenoemde klankbeeld bestaat echter nog steeds uit een klassieke 5.1/7.1 constructie. Deze wordt nu alleen uitgebreid. Weliswaar is de clou bij Dolby Atmos dat er luidsprekers aan het plafond bij betrokken worden, maar de nieuwe techniek staat ook meer luidsprekers op de vloer toe. Dat lijkt voor meeste van ons misschien niet echt spectaculair, maar de echte home cinema nerd klapt waarschijnlijk in zijn handen en verheugt zich op deze plafondspeakers.
Dolby Atmos thuis integreren
Laten we bij het gemakkelijke gedeelte beginnen: de versterkers. Alles wat nu aan AV-receivers op de markt komt of verkrijgbaar is, is zeer waarschijnlijk al voor de nieuwe home cinema standaard geschikt. Ook enkele oudere versies worden deels nog door de fabrikanten met nieuwe firmware verzorgd, waardoor Dolby Atmos mogelijk is.
In de meeste gevallen moeten home cinema eigenaren echter overstappen op een nieuwe AV-receiver. Bij luidsprekers is de overstap zeer eenvoudig. Wie een 5.1 systeem bezit, kan al met twee extra luidsprekers op Dolby Atmos overstappen. Het wordt dan tot een 5.1.2. systeem, waarbij het laatste getal altijd het aantal luidsprekers aan het plafond weegeeft. Het middelste getal, geeft zoals gewoonlijk, het aantal subwoofers weer.
Misschien vraag je je af of het echt nodig is om luidsprekers aan het plafond te bevestigen. Vooral omdat dit met behoorlijk wat installatiewerk gepaard gaat. Gelukkig is dat niet per se nodig. Ook hier heeft men aan een alternatief gedacht. Ook zonder speakers aan het plafond kun je van dit realistische geluid genieten.
Dolby Atmos als standaard is trouwens reverse compatibel: een normaal 5.1 systeem kan het ook weergeven, alleen dan zonder de signalen van de plafondspeakers.Dolby Atmos uitbreiding
Heb je al een goed home cinema systeem, dan raden we je aan om het uit te breiden. Wil je geen gaten in je plafond boren, dan heb je de mogelijkheid om met de Reflekt speakers van Teufel speakers te kopen die het geluid naar het plafond weergeven. Deze kun je gewoon op de front- of rearspakers plaatsen. Het plafond wordt in dit geval voor de geluidsweerkaatsing gebruikt zodat het lijkt alsof het geluid van boven komt.
Meer voordelen van de Reflekt speakers:
- Als Dolby Atmos reflectiespeakers of als normale rearspeakers te gebruiken
- Wandbevestiging of plaatsing op de towerspeakers kan zowel horizontaal als verticaal
- Ook voor DTS:X en Auro 3D formaten geschikt
Het beste geluid met Teufel en Dolby Atmos
Kant & klare Atmos systemen of een uitbreidingsset voor je setup: bij Teufel kies je het passende systeem:
- ▶ Teufel Reflekt: je home cinema systeem doet het nog goed, maar heeft geen Dolby Atmos? Dan zijn de Reflekt speakers jouw sleutel tot soundgeluk. Je zet ze bovenop je vloerstaande speakers. En met Atmos satellietspeakers die je als rearspeakers kunt gebruiken.
- ▶ System 4 voor Dolby Atmos “5.1.2 -Set”: met deze speelklare 5.1.2 set haal je een mooie allround set in huis. THX en Dolby Atmos zorgen voor een geweldig en compleet 4K-filmgenot.
Zoals ook de vakpers bij verschillende tests van de nieuwe LT 5 licensed by Dolby Atmos van Teufel kon vaststellen, functioneert dit verbazingwekkend goed.
Wanneer twee naar het plafond uitstralende top surround luidsprekers de vakpers laaiend enthousiast krijgt, dan kun je je wel voorstellen hoe geweldig iemand het vindt die op zoek is naar een goede sound voor z’n thuisbios.
Andere passende producten:
Conclusie:
- Dolby Atmos is een geluidsstandaard voor de weergave van hoogte-effecten – zoals we dat uit de bioscoop kennen.
- Deze effecten worden via plafondspeakers of naar boven gerichte speakers weergegeven.
- Voor Atmos sound moeten de speakers en de receiver Atmos ondersteunen. Verder moet het film- en geluidsmateriaal in Atmos zijn aangemaakt.
- Atmos sound is niet alleen op Blu-rays beschikbaar; ook op streamingdiensten als Netflix vind je Atmos-filmen.
Andere home cinema speakers:
Ga naar pagina voor auteur [Public domain], via Wikimedia Commons
Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.