14 mei was de verjaardag van een van de meest bekende en invloedrijkste filmregisseurs van Hollywood. Iemand die niet alleen het beeld, maar ook de bioscoopsound naar een nieuw level heeft gebracht. Generaties van mensen houden van zijn verhalen. Films zoals “Star Wars” en “Indiana Jones” zijn niet meer weg te denken uit onze all time favorites – Happy Birthday, Mr. George Lucas.
Een geluk bij een ongeluk
George Winston Lucas groeide op in het rustige Noord Californië. Hier droomde hij van een carrière als autocoureur. Kort voor zijn highschool examen kreeg hij echter een zwaar auto-ongeluk, wat hem plots op andere gedachten bracht. Geluk bij een ongeluk: het opende de deur naar een uiterst succesvolle carrière in de filmindustrie.
Net als Teufel heet Georde Lucas een link met Berlijn. In het prille begin van zijn carrière als regisseur draaide hij als student van de filmschool “University of Southern California” in Los Angeles, een experimentele film genaamd “Freiheit”. De film vertelt het verhaal van een jongeman die probeert de Berlijnse muur te overwinnen.
De toekomst van bioscoopsound
De invloed van George Lucas op de geluidstechnologie van bioscopen is iets minder bekend, maar daarom niet minder belangrijk: tot het begin van de jaren ’80 kon quasi elke bioscoop het geluid naar eigen wil weergeven. Regels werden nauwelijks nageleefd of bestonden zelfs niet. Dit stoorde Tomlinson Holman, een geluidsingenieur bij het bedrijf van George Lucas. Vooral de uitvoerig van speciaal geproduceerde akoestische effecten zoals in “Star Wars” klonken altijd verschillend in de bioscopen en meestal ook gewoonweg niet goed genoeg.
Holman wilde het geluid in de bioscopen standaardiseren. Het filmgeluid in een bioscoop moest klinken zoals het in de geluidsstudio’s was ontwikkeld. Daarom bedacht hij een eerste set van regels. Dat zorgde voor vastgelegde eisen voor techniek maar ook andere omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld een beperking van het geluid van airconditioningsystemen.
Op basis van deze standaardisatie volgde een belangrijke tweede stap: de technische uitvoering in de nasynchronisatiestudio’s en een vastgelegde opstelling van speakers in de bioscoopzaal, die tot op de dag van vandaag nog steeds geldig is. De opstelling werd bekend als het THX Sound System. Volgens de meeste bronnen is de afkorting THX, afgeleid uit “Tomlinson Holman Experiment”. De naam was ook de inspiratiebron voor het in 1983 opgerichte bedrijf THX Ltd., dat de felbegeerde certificaten toekende aan deelnemende bioscopen die hun zalen volgens de specificaties inrichtten of ombouwden.
Meer home cinema systemen van Teufel
THX – ook belangrijk voor Teufel
Door de opkomende ontwikkeling van home cinema systemen, maakte THX Ltd. ook strenge normen voor bioscoopsound bij je thuis. Aan welke criteria een home cinema systeem moet voldoen om een certificering te krijgen kan je lezen op de infopagina voor THX systemen in de Teufel webshop.
Teufel heeft van begin af aan hard ingezet op de technisch veeleisende normen en zelf home cinema systemen ontwikkeld volgens de THX-specificaties. Vervolgens verstuurden we de audiosystemen ter controle richting THX Ltd. in Californië om met glans te slagen voor de testen en met het THX-certifcaat als beloning.
Nieuwe systemen volgden en de goede sound werd al snel gewaardeerd door veel klanten. Intussen is Teufel uitgegroeid tot Europa’s grootste leverancier van THX-gelicentieerde home cinema systemen. Het succesverhaal gaat gewoon door zoals met de Teufel System 4 THX, waarmee je nu ook in kleine ruimtes kan genieten van de beste THX sound.
Bron image: raytwist35 op flickr.com