Of het nu gaat om huiswerk op school, het schrijven van je thesis aan de universiteit of dagelijkse taken op het werk: concentratie is altijd key. Bij uit het hoofd leren, onderzoek doen, creatief werken en vele andere taken heb je een omgeving nodig waarin je je goed kunt concentreren. En soms is er eerst motivatie nodig. Muziek kan je bij dit alles helpen! Ontdek hier waarom dat zo is en welke muziek geschikt is voor welke taken.
Wat is de invloed van muziek op de concentratie?
In 1993 kwam een onderzoek uit de VS tot de conclusie dat muziek de hersenactiviteit beïnvloedt. Op dat moment was het nog onduidelijk hoe dit precies werkt. Intussen hebben verschillende andere studies uitgewezen dat muziek genen activeert die onder meer verantwoordelijk zijn voor het geheugen en het leervermogen. In veel studies was het enige onderzochte muziekgenre echter de klassieke muziek – daarom werd er vaak alleen maar gezegd dat klassieke muziek veelbelovend is voor het leren. Uit een studie van Spotify is uiteindelijk gebleken dat het muziekgenre zelf geen grote rol speelt – de doorslaggevende factor is het tempo van de muziek, d.w.z. de beats per minute (BPM).
Maar kijk niet alleen naar het aantal beats per minuut bij het kiezen van muziek om op te studeren. Onze favoriete muziek motiveert ons gegarandeerd, wat ook cruciaal is voor productief werk. Muziek beïnvloedt ook onze stemming. Melancholische geluiden werken dus averechts. Luister in plaats daarvan naar muziek die je wakker maakt, je stimuleert en je aan vrolijke gedachten doet denken. Je kunt niet stilzitten bij je favoriete muziek en MOET gewoon meezingen? Zet het dan liever aan het begin van je afspeellijst voor een eerste motiverende boost. Dit moet gevolgd worden door muziek die niet zo veel van je aandacht vraagt. Eenvoudige achtergrondgeluiden, zoals regen- of natuurgeluiden, kunnen ook een optie zijn. Probeer het gewoon eens.
Passende producten van Teufel
Welke muziek helpt bij welke taken?
De keuze van de juiste muziek hangt af van op welke soort taak je je wilt concentreren. Voor wetenschap, wiskunde, taken die logisch of probleemoplossend denken vereisen, heb je je linkerhersenhelft nodig. Dit wordt geactiveerd door liedjes met 50 tot 80 BPM. Meestal gaat het om klassieke muziek, maar ook popmuziek kan voor het juiste tempo zorgen, zoals het nummer “Mirrors” van Justin Timberlake.
Als je daarentegen creatieve taken voor de boeg hebt, is emotionele muziek aanbevolen. Dat doet namelijk een beroep op de rechter hersenhelft. Dit maakt het voor jou gemakkelijker om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Volgens de Spotify-studie zou “I can’t get no Satisfaction” van de Rolling Stones de afspeellijst kunnen zijn voor een rondje brainstormen. Je kunt ook het tempo flink opvoeren. Ongeveer 145 beats per minuut wordt als ideaal beschouwd wanneer je werkt aan creatieve taken.
Sommige onderzoekers, zoals Eckart Altenmüller, professor aan de muziekuniversiteit van Hannover, adviseren instrumentale muziek bij het onthouden van woordenschat of andere inhoud. Dit is omdat zingen te afleidend zou kunnen zijn. Een aanstekelijke beat van de muziek kan echter helpen om woordenschat goed te onthouden.
Overigens zijn zogenaamde binaurale beats ook geschikt als muziek voor geconcentreerd leren en werken. Lees verder om meer te leren over het opwindende fenomeen van denkbeeldige geluiden in de hersenen.
Afspeellijsten met passende muziek om te leren
Intussen kan je op Spotify & co diverse afspeellijsten vinden om te leren en voor meer concentratie, zelfs van de gedragswetenschapper Dr. Emma Gray van de Britse CBT & Councelling Service. Zij heeft ook de juiste muziekkeuze voor het leren van verschillende vakken bestudeerd en bijbehorende afspeellijsten samengesteld.
Vind meer afspeellijsten met studiemuziek op Spotify die ideaal zijn om wiskunde, humane wetenschappen en talen, of kunst en andere creatieve vakken te studeren. Hier vind je zelfs muziek die geschikt is voor je honden en katten.
Tip: Als je jouw eigen afspeellijst wilt samenstellen: Ga naar https://songbpm.com/ om snel te weten te komen hoeveel BPM een bepaald nummer heeft.
Leren met muziek – en met koptelefoons van Teufel
- ▶ AIRY: een lichte, stabiele hoofdband van verenstaal, een lage contactdruk en grote, zachte en geventileerde oorkussens zorgen voor een hoog draagcomfort. En dat is maar goed ook, want met een batterijlevensduur tot 30 uur kun je de AIRY lange tijd op je hoofd houden.
- ▶ SUPREME IN: geeft je de voorkeur aan lichtgewicht in-ear koptelefoon en wil je ze zo weinig mogelijk voelen? Onze SUPREME IN oordopjes zitten losjes maar stevig in je oor dankzij een lus. Dankzij de grote lineaire HD-drivers van 10,7 mm geniet je van het beste geluid met krachtige hoge tonen en een precieze kick bass, terwijl je toch iets van jouw omgeving kunt horen.
- ▶ REAL BLUE NC: word je afgeleid door achtergrondlawaai en wil je je afzonderen van de buitenwereld terwijl je luistert naar je favoriete muziek? De REAL BLUE NC is een gesloten koptelefoon met actieve ruisonderdrukking en houdt alle ruis van je weg voor ongestoord, geconcentreerd werken.
Geef je de voorkeur aan muziek via bluetooth luidsprekers? No problemo bij Teufel!
Conclusie: zo leer je het best met muziek
- Muziek beïnvloedt de hersenactiviteit en kan je in een bepaalde stemming brengen: Voor leren moet je wakker, alert en gemotiveerd zijn – welke muziek triggert deze gevoelens bij jou?
- Niet alleen klassieke muziek, maar in principe elk muziekgenre is geschikt om te leren, de doorslaggevende factor is het tempo: met 50 tot 80 beats per minuut is de muziek geschikt voor het leren van wiskundeformules of het oplossen van complexe problemen; voor creatieve taken en onderwerpen moet je eerder gaan voor snellere muziektitels met rond de 145 BPM.
- Als je dingen uit het hoofd moet leren, raden veel deskundigen instrumentale muziek aan. Zingen kan je te veel afleiden.
Titel image: ©JESHOOTS.COM. Unsplash Lizenz. Bron: Unsplash.
Image 1: ©UX Indonesia. Unsplash Lizenz. Bron: Unsplash.