CAGE PRO Development

Notes from Berlin: intensieve luisterervaringen met de gaming headset CAGE PRO

Niet alleen professionele gamers zijn het hierover eens: een gaming headset met voelbaar ruimtelijk geluid, precieze lokalisatie, uitstekende spraakverstaanbaarheid en geen waarneembare vertraging in de signaaloverdracht is een buitengewone hulp om zelfs de moeilijkste gamingmissies succesvol en met plezier uit te voeren! We wilden van Sebastian en Lucas van het Teufel-ontwikkelingsteam weten waarom de nieuwe draadloze gamingheadset CAGE PRO aan al deze eisen voldoet. Lees zijn antwoorden nu in deze blog!

CAGE PRO
De CAGE PRO in zijn natuurlijke omgeving

Teufel Blog: Hallo Sebastian en Lucas, leuk dat jullie wat vragen beantwoorden voor onze lezers over de nieuwe CAGE PRO gaming headset. Stel jezelf even kort voor …

Sebastian: Ik ben nu zes jaar werkzaam als akoestisch ingenieur bij Lautsprecher Teufel. Momenteel werk ik voornamelijk aan de ontwikkeling van over-ear en in-ear hoofdtelefoons. Mijn taken variëren van brainstormen en het ontwerpen van het akoestische systeem, microfoons en algoritmen tot de uiteindelijke akoestische afstemming.

CAGE PRO ontwikkeling
Sebastian (links) en Lucas praten over de CAGE PRO

Lucas: Ik werk sinds twee jaar als elektronicus bij Lautsprecher Teufel. Ik ben verantwoordelijk voor de ontwikkeling en planning van het elektronicaconcept voor onze producten. Dit betekent dat ik geschikte elektronische componenten selecteer en ervoor zorg dat het product voldoet aan onze eisen en wettelijke voorschriften door de hardware tijdens het ontwikkelingsproces voortdurend te testen en te optimaliseren.

CAGE PRO: Speciaal ontworpen voor gaming

Teufel Blog: Enkele collega’s konden de headset een paar dagen voordat hij in de verkoop ging testen. De meesten van hen vonden de hoogenergetische bas en daardoor de zeer intense geluidservaring geweldig. Welke criteria zijn gebruikt voor de akoestische afstemming en hoeveel elektronica zit erachter?

Sebastian: De Cage Pro is akoestisch specifiek afgestemd op het belangrijkste gebruik van games. Games worden over het algemeen iets anders gemixt dan andere audio-inhoud, en daar is hier rekening mee gehouden. We hebben de interne pre-tests gebruikt om een groot aantal games te testen en de beste geluidservaring voor alle klanten te krijgen. Het typische Teufel-geluidsprofiel is behouden, zodat je ook met de hoofdtelefoon kunt genieten van muziek in echt detail en met de gebruikelijke diepte.

Lucas: Vanuit het oogpunt van elektronica vertrouwen we op een krachtige draadloze SoC met geïntegreerde DSP. Hierdoor kunnen onze akoestische ingenieurs het geluid van de hoofdtelefoon perfect afstemmen. Er is een extra versterkerchip geïnstalleerd om het vereiste niveau in het basbereik te bereiken. Zo slagen we erin om deze intense geluidservaring te creëren.

CAGE PRO ontwikkeling
Elk detail is doordacht tijdens de ontwikkeling

Teufel Blog: Een belangrijk punt, niet alleen voor professionele gamers, is dat de latentie tijdens de signaaloverdracht onmerkbaar moet zijn. Welke rol speelt de USB-adapter die bij de CAGE PRO wordt geleverd hierin en welke opstelling zorgt voor de snelste overdracht?

Lucas: Voor de dongle-verbinding vertrouwen we op een codec met lage latentie voor een snelle overdracht van het audiosignaal. Dit type verbinding moet daarom zeker worden gebruikt voor gamingtoepassingen.

USB-adapter van de CAGE PRO
De CAGE PRO USB-adapter zorgt voor een bijzonder snelle signaaloverdracht.

Als een low-latency verbinding niet nodig is, bijvoorbeeld bij het luisteren naar muziek op een smartphone, kun je eenvoudig via Bluetooth verbinding maken met het afspeelapparaat. De ondersteunde AAC-codec garandeert een geluidservaring van hoge kwaliteit.

Intense luisterervaring voor maximaal plezier

Teufel Blog: Met een batterijlevensduur tot 68 uur* zien sommige van uw concurrenten er verouderd uit. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

Lucas: Het was voor ons belangrijk om ervoor te zorgen dat de luisterervaring met de hoofdtelefoon zo intens mogelijk was. Voor ons betekent dit ook duidelijk het gemak van minder vaak hoeven opladen en lange sessies mogelijk maken. Daarom hebben we gekozen voor een batterij die groot genoeg is, zodat de batterij lang meegaat, zelfs als de LED’s aan de achterkant branden. En in het zeldzame geval dat de batterij leeg is, kun je de hoofdtelefoon nog steeds passief bedienen via de 3,5mm jack-ingang.

*bij gemiddeld volume/gemiddelde LED-helderheid

Nieuwe manieren met de microfoon

Teufel Blog: De CAGE PRO biedt een aantal functies zoals het traploos instelbare volumewiel dat direct op de headset is geïntegreerd. Welke functies zijn er nog meer? Wat was de grootste uitdaging tijdens de ontwikkeling?

Sebastian: Een van de hoogtepunten voor mij is de Boom Mic [microfoonarm] en zijn unieke bevestiging. De microfoon klikt magnetisch vast in de basis zodat je hem tijdens het gebruik gemakkelijk in en uit kunt pluggen. Dat hebben we te danken aan onze mechanische afdeling. In feite was de hele microfoon deze keer een uitdaging, omdat we op sommige gebieden nieuwe wegen zijn ingeslagen.

CAGE PRO
Houdt magnetisch vast: de CAGER PRO microfoonarm

De tweede grote uitdaging vanuit akoestisch oogpunt waren de oorkussens, waaraan altijd veel eisen worden gesteld. Ze hebben net zoveel invloed op het comfort als op het geluid. Voor onze hoofdtelefoons gebruiken we traagschuim van hoge kwaliteit, dat zich comfortabel vormt naar elke hoofdvorm en ook zeer goede akoestische eigenschappen heeft.

Lucas: Ik vind het heerlijk om producten aan te kunnen passen aan mijn persoonlijke behoeften. Bij de Cage Pro kun je dit doen met de geïntegreerde multifunctionele knop. Deze kan vrij worden toegewezen via de desktop app en kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te schakelen tussen vooraf ingestelde LED-kleuren.

CAGE PRO
CAGE PRO wordt geleverd met extra dikke oorkussens en insteekbare veelkleurige LED-arrays

Een grote uitdaging bij draadloze hoofdtelefoons is altijd het bereiken van storingsvrije audiotransmissie over een lange afstand. Het is niet alleen belangrijk om te zorgen voor een optimale plaatsing van de antenne, maar ook voor een goed ontwerp van de printplaat die de interferentie in de frequentieband voor audio-overdracht minimaliseert.

Ontwikkeling van de CAGE PRO
Lucas tijdens een meting

Klimaat? Aangenaam!

Teufel Blog: De CAGE PRO weet de balans te vinden tussen een sterke demping van extern geluid en een hoog draagcomfort, zelfs tijdens lange sessies. Hoe heb je “hete oren” kunnen voorkomen met de CAGE PRO?

Sebastian: Het ruime ontwerp van het interieur creëert een aangenaam klimaat. Hoe meer ruimte, hoe beter de oren kunnen ademen. Het directe contact met de huid wordt verzorgd door een comfortabele stof die zelfs tijdens lange sessies droog blijft.

Omdat dit een gesloten hoofdtelefoon is, is er geen directe ventilatie. De binnenkant van de hoofdtelefoon heeft wel een verbinding met de buitenkant, maar deze wordt beperkt door akoestische materialen. Dit zorgt uiteindelijk voor een hoge mate van geluidsdemping en helpt bij de voor Teufel kenmerkende geluidsdiepte.

Teufel Blog: Heb je nagedacht over mensen die een bril dragen?

Sebastian: Voor brildragers is het schuim van de oorkussens geperforeerd ter hoogte van de slapen. Hierdoor drukken de slapen gemakkelijker in het oorkussentje en oefenen ze minder druk uit op het hoofd van de gebruiker.

Persbeeld CAGE PRO
Geperforeerd traagschuim voor comfort, zelfs als je een bril draagt

Shooters met meerkanaals geluid hebben een duidelijk voordeel

Teufel Blog: De headset biedt DTS Headphone:X® v2 virtuele surround-technologie, die 5.1- en 7.1-geluid kan simuleren. Hoe verliep de integratie in het product en wat kan een gamer ervan verwachten?

Sebastian: We hebben al verschillende keren met DTS gewerkt en de integratie is ook hier succesvol verlopen. Het DTS-algoritme werkt met een zogenaamde HRTF [noot van de redactie: Head-Related Transfer Function] om een exacte ruimtelijke resolutie van het geluidsveld te virtualiseren met geschikt bronmateriaal. Vooral shooters met meerkanaals geluid hebben hier een duidelijk voordeel, omdat je precies kunt horen uit welke richting de voetstappen van de tegenstander komen.

We konden de popbescherming verwijderen

Teufel Blog: Een belangrijke eigenschap voor gaming headsets is natuurlijk de stemkwaliteit tijdens gaming chats.

Sebastian: De kwaliteit van de chat wordt sterk beïnvloed door de cardioïde microfoon. Het voordeel van dit ontwerp is een hoge gevoeligheid voor geluid uit de richting van de mond. Anderzijds wordt geluid uit andere richtingen van meet af aan weggefilterd.

Hoe was het mogelijk om de hoge spraakkwaliteit van de CAGE PRO te bereiken zonder de popbescherming op de microfoonarm, die anders de immens belangrijke perifere waarneming tijdens het gamen zou kunnen verstoren?

Sebastian: We hebben de popbescherming kunnen verwijderen omdat we enerzijds de microfoonopening zo hebben ontworpen dat je eigen ademlucht minder hard geluid produceert dankzij een zacht gevormde geluidsinlaat. Aan de andere kant worden storende geluiden uit het signaal verwijderd met een actief filter en wordt het spraaksignaal versterkt.

microfoon CAGE PRO
CAGE PRO Zonder knalbescherming dankzij speciaal ontwerp voor beter perifeer zicht, maar zonder afbreuk te doen aan de spraakkwaliteit

Teufel Blog: De CAGE PRO is eigenlijk bijna een 2-in-1 hoofdtelefoon, d.w.z. een uitstekende gaming hoofdtelefoon voor het luisteren naar muziek en een zeer muzikale hoofdtelefoon voor gaming. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

Sebastian: Met een schakelaar op de hoofdtelefoon kun je snel schakelen tussen beide ingangen [gaming & Bluetooth] en de hoofdtelefoon zowel thuis op de pc als onderweg gebruiken.

Aan de ene kant kun je snel een telefoongesprek voeren op je pc zonder de hoofdtelefoon af te zetten. Anderzijds kun je de hoofdtelefoon ook onderweg gebruiken, waarvoor hij zeer geschikt is dankzij zijn comfort, geluid en lange batterijlevensduur.

Lucas: …en met de snel afneembare microfoon kun je een gamingheadset veranderen in een audiofiele hoofdtelefoon om van je favoriete nummers te genieten!

Een geluidsbeeld vrij aanpasbaar

Teufel Blog: CAGE PRO wordt geleverd met een speciale PC app, het Teufel Audio Centre. Welke extra opties zijn daar beschikbaar?

Sebastian: Er zijn veel handige functies ingebouwd. Ten eerste is er een 10-bands equalizer waarmee je het geluid naar wens kunt configureren. Hier kun je je eigen presets maken en je laten inspireren door de presets.

Linktip > Teufel Audio Centre voor CAGE PRO: Download en info

PC app van de CAGE PRO

Er is een microfoonmonitor die je eigen stem hoorbaar maakt in chats en telefoongesprekken. Dit is een voordeel, want de eerder genoemde ruisonderdrukking stopt niet bij je eigen stem en je kunt comfortabeler spreken. Het volume van de monitor is traploos instelbaar.

Met de DTS Headphone:X® v2 Virtualiser worden zowel games als films een meeslepende geluidservaring. We hebben een extra schakelaar ingebouwd waarmee je kunt kiezen hoe stereosignalen worden behandeld. Hierdoor kun je kiezen of je een spatialiser wilt gebruiken met muziek en surround sound ingeschakeld of dat je liever puur van de muziek geniet.

PC app van de CAGE PRO

Lucas: Zoals hierboven vermeld, waardeer ik vooral de mogelijkheid om persoonlijke instellingen te maken om de CAGE PRO aan te passen aan verschillende situaties. Zogenaamde profielen kunnen worden aangemaakt in de app. Instellingen zoals persoonlijke EQ’s of de kleur van de LED’s kunnen worden opgeslagen en vervolgens met een klik weer worden opgeroepen. Zo kan ik de tuning van de headset aanpassen aan verschillende games en de juiste stemming creëren door de kleur van de LED’s aan te passen. Alles is vooraf ingesteld en kan op elk moment worden opgeroepen.

PC app van de CAGE PRO

Teufel Blog: Welk spel zou je als eerste willen spelen met de CAGE PRO?

Sebastian: Tijdens het testen kwam ik Horizon: Forbidden West tegen, dat ik nu echt wil uitspelen.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Lucas: Wat ik graag zou willen spelen met de Cage Pro is Cyberpunk 2077. Het ontwerp van de Cage Pro doet me ook denken aan de stijl van het spel en zou naar mijn mening gemakkelijk gedragen kunnen worden door een van de personages uit het spel.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Teufel Blog: Bedankt voor je tijd!

Titelbild/Bilder/Screenshots: Teufel

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.