Onze collega Anne is gek op kerst en alles wat erbij hoort. Een lekkere Duitse traditie in de adventsweken voor kerst is koekjes bakken. Er staan dus regelmatig schalen en trommels vol met de lekkerste koekjes in ons hoofdkantoor hier in Berlijn.
Twee van haar favoriete recepten verklappen we hier. Verras je collega’s op het werk met zelfgebakken Teufel koekjes en stuur ons een foto van je cookies via blog@teufel.de
Recept voor schurkjes
Ingrediënten voor ca. 30 stuks
250 gram meel
100 gram poedersuiker
Citroenrasp van een halve bio citroen
125 gram koude boter
1 ei + 2 eigeel
50 gram johannisbesgelee
50 gram abrikozenmarmelade
Bereiden
- Meng het meel, de poedersuiker, citroenrasp, boter en ei in een schaal tot een gald deeg.
- Zet het deeg 2 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor (180 graden hetelucht), bestuif het werkblad uit met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van 3-4 mm dik. Steek met behulp van uitsteekvormpjes (of een glas) koekjes uit het deeg.
- Leg de koekjes met een beetje afstand van elkaar op een bakblik en smeer ze in met het eigeel. Bak ze vervolgens 10-12 minuten in de voorverwarmde oven.
- Beide marmeladesoorten in een apart pannetje opwarmen en gladroeren. Smeer de onderkant van de afgekoelde koekjes ermee in en plak twee koekjes op elkaar.
- Strooi poedersuiker op de bovenkant van de dubbeldekkerkoekjes.
Recept voor chocolate cookies
Ingrediënten voor ca. 50 stuks
350 gram meel
75 gram bruine suiker
75 gram kristalsuiker
50 gram cacao
1 mespunt kaneel
250 gram zachte boter
Bereiden
- Droge ingrediënten (meel, suiker cacao, kaneel) mengen. Doe vervolgens de zachte boter erbij en kneed dit de hand tot een glad deeg. Maak een rol van het deeg.
- Zet het deeg minstens een uur in de koelkast. Sla deze stap niet over omdat het deeg anders moeilijk uit te rollen is en aan het werkblad blijft plakken.
- Oven voorverwarmen (180 graden hetelucht). Snijd kleine porties van het deeg en rol ze tot bolletjes. Druk de bolletjes zachtjes plat zodat de bovenkant enigzins bol is.
- Leg de koekjes met een beetje afstand van elkaar op het bakblik en bak ze 10 Minuten lang. Bestrooi de keokjes voor het serveren met poedersuiker of cacao.
Koekjesbakken wordt nog leuker met een muziekje op de achtergrond. Dat hoeft niet Last Christmas van Wham te zijn, want Radio 3sixty of de Teufel One S bieden genoeg mogelijkheden om de passende sound uit te zoeken.
Bak ze – en snoep niet teveel van het deeg!