5.1 of 7.1? Hoe weet ik welk soundsysteem ik moet kiezen?

Een duidelijk hoorbaar betere klank of een duur speeltje – de vraag of het een 5.1 of 7.1 systeem moet zijn, zorgt voor heel wat hoofdbrekens. In ieder geval zijn er nogal wat aspecten om rekening mee te houden. We gaan op ieder aspect in en maken duidelijk wanneer een 7.1 zinvol kan zijn en wanneer het beter is om voor een kleinere setup te kiezen.

5.1 of 7.1 – de verschillen in de opstelling

In het geval van een 5.1 opstelling heb je zes luidsprekers, bij een 7. 1 ligt het aantal al bij 8 speakers. In het laatste geval worden er achter de luisterpositie twee extra surround luidsprekers aangebracht – deze worden ook wel surround-backs genoemd. En hiermee hebben we dan ook al meteen een belangrijk koopcriterium te pakken, want heb je wel genoeg plaats in je woonkamer voor de twee extra luidsprekers?

Het is moeilijk een algemene uitspraak te doen over hoe groot een ruimte dient te zijn. Teveel hangt van de inrichting en de ruimte zelf af. Als vuistregel geldt echter dat een 7.1 systeem voor een duidelijk beter geluid zorgt in ruimtes die groter zijn dan 30 m².

De surround-backs worden net als de satellietspeakers minstens op ooghoogte bevestigd. Wanneer je ze aan de muur bevestigt, dien je erop te letten dat ze niet te dicht in de buurt van de zitplaatsen worden bevestigd. Dit leidt namelijk tot een minder goede ruimtelijke sound. Verder moet je minstens 10 cm afstand houden tussen de muur en de speakers.

Voor de overige kanalen met de subwoofer, frontspeakers en de surround speakers gelden bij 5.1 en 7.1 systemen dezelfde regels: de luidsprekers moeten richting het zitgedeelte opgesteld staan en Hier vind je uitgebreide tips voor de plaatsing van de speakers.

Flatsubwoofer past onder de bank
Subwoofer van de Cubycon Impaq verdwijnt uit het zicht onder de bank

Hieraan moet de AV-receiver voldoen

De AV-receiver moet alle benodigde luidsprekerkanalen kunnen ondersteunen. Hij heeft daarom uitgangen voor deze speakers nodig.

5.1 of 7.1 - met de Impaq 8000 ikan het alle twee
De Impaq 8000 Blu-ray receiver met 7.1 support (alleen preout)

Je kunt een 7.1 receiver probleemloos voor een 5.1 configuratie gebruiken. De uitgangen voor de surround-backs blijven in dit geval vrij. Er zijn receivers die automatisch herkennen dat deze twee kanalen niet worden gebruikt, bij andere moet je dat eerst in het menu instellen.

Een ander misschien wel doorslaggevend feit is dat 7.1 receivers duurder zijn dan 5.1 versterkers. Maar je krijgt er dan ook een hoogwaardige receiver met versterker voor terug.

Hoe belangrijk zijn genuine 7.1 geluidsbronnen?

Vergeet niet dat veel Blu-rays geen 7.1 sound ondersteunen. Dat betekent dat de geluidstechnici geen eigen geluidsporen voor de twee achterste luidsprekers hebben gemixt, omdat films doorgaans voor een 5.1 configuratie worden geproduceerd. Veel studio’s zien de extra kosten voor 7.1 opnames niet zitten. Af en toe worden er toch film in 7.1 formaat gemaakt. Voorbeelden voor deze formaten zijn:

Dat betekent echter niet dat de beide surround-backs bij geluid dat voor 5.1 is geproduceerd, geen geluid weergeven en mute blijven. Zowel Dolby als ook DTS hebben codecs ontwikkeld die de bestaande audioinformatie over de twee achterste luidsprekers verdelen. Voorbeelden voor zulke surround sound repeaters zijn Dolby Pro Logic IIx en DTS-Neo 6.

Tip: Wil je een 7.1 home cinema systeem aanschaffen, let er dan op dat de receiver 7.1 ondersteunt.

Home cinema systemen van Teufel

CONCEPT E 450

Naar product

The ULTIMA 40 home cinema set

ULTIMA 40 SURROUND “5.1-Set”

Naar product

THEATER 500 5.1

Naar THEATER 500

Is het geluid van een 7.1 systeem echt duidelijk beter?

Wat kunnen de twee extra rearspeakers? Nog meer dan bij een 5.1 systeem kun je van een alles omhullende sound genieten. Nog realistischer en nog gedifferentieerder, zeker wanneer het geluidsmateriaal speciaal voor dit geluidsformaat geproduceerd is. Maar we zeiden het al eerder: je thuisbios moet een 7.1 systeem wel de nodige plaats kunnen bieden. Probeer je een 7.1 systeem in een te kleine woonkamer te huisvesten, dan kan het zelfs zijn dat het geluid slechter is dan dat van een 5.1 systeem.

Is 3D-sound alleen mogelijk met een 7.1 opstelling?

De reflectiespeakers van de LT 4 voor een realistische 3D sound

Of een installatie 3D sound ondersteunt, ligt in eerste instantie niet aan de 5.1 of 7.1 configuratie. Wel aan het feit of de luidsprekers en AV-receiver een van de nieuwe 3D-formaten als Dolby Atmos kunnen weergeven.

De extra hoge dimensie kan via plafondspeakers worden weergegeven, maar het bijzondere aan de 3D-codec Atmos is dat je dit ook zonder plafondspeakers voor elkaar krijgt met naar boven gerichte reflectiespeakers. Hoe goed dit klinkt, wordt duidelijk bij de LT 5 Licensed by Atmos speakers.

5.1 of 7.1 – Teufel hakt de knoop voor je door

Luidspreker chassis van de Definion 3 met coaxiale constructie

Voor iedere thuisbioscoop de passende set. Met een uitgebreid luidsprekerassortiment van satellietspeakers, zuilluidsprekers tot reuze towerspeakers bieden we voor iedere woonsituatie een ruime keuze.

 • ▶ De Cubycon set is een speelklare complete set met AV-receiver. De 5 luidsprekerkanalen worden weergegeven door de compacte en gemakkelijk op te hangen satellietspeakers. De subwoofer is zo compact dat je hem gewoon onder de bank schuift.
 • LT 4 5.1 set M: Deze 5.1 set is gemaakt van aluminium en het toonbeeld van elegantie. Met slanke zuilluidsprekers links en rechts van je tv geniet je optisch en akoestisch van een prachtig geluidsbeeld. Als surround satellietspeakers fungeren 2 identieke 3-kanaals speakers zonder verhoogde zuil..
 • Definion 3 Surround: Deze 5.1 set is tegen alles opgewassen. High end vloerstaande speakers met coaxiaal drivers stralen het geluid bijna puntvormig uit en zorgen zo voor een uiterst realistische geluidsweergave. De 3-kanaals satellietspeakers zorgen voor nauwkeurige geluidseffecten en de bijbehorende subwoofer geeft het geheel nog eens extra veel power.
 • 7.1 sets van Teufel – bij Teufel hebben twijfelaars het makkelijk, want onze 7.1 sets zijn als uitbreidingsset verkrijgbaar. Weet je het nog niet zeker, dan begin je gewoon met een 5.1 set, later kun je dan altijd nog uitbreiden naar 7.1.

Een volledig overzicht vind je bij Jouw home cinema

Andere speakers van Teufel

Teufel Stereo L

TEUFEL STEREO L

Naar product

ULTIMA 40 ACTIVE

Naar product

Kombo 500

THEATER 500 KOMBO

Naar product

Conclusie: 5.1 of 7.1? Een kwestie van genoeg ruimte

 • 5.1 sets zorgen zowel in kleine als grote ruimtes van meer dan 30 m² voor een ruimtelijk bioscoopgeluid.
 • De beide surround-backs van een 7.1 set verhogen de ruimtelijkheid en de nauwkeurigheid van de surroundeffecten.
 • Met een 7.1 systeem behaal je een beter resultaat in ruimtes die groter zijn dan 30 m².
 • Niet alle films zijn voor 7.1 gemixt. Codecs als Dolby Pro Logic IIx kunnen het geluid van 5.1 films echter zo weergeven dat de beide surroundbacks van geluidsinformatie worden voorzien.
 • 7.1 betekent hogere aanschafkosten voor luidsprekers en AV-receiver.

Gerelateerde artikelen

 1. Hans
  18. dec. 2023, 17:00

  ik luister nu enige jaren surround van teufel.prachtige alluminium zuilen ,voorversterker ,subwoofer 5.1 en wil graag overgaan naar draadloos met de zekerheid dat de kwaliteit nog veel beter word maar kan moeilijk keuze maken .

  • Jonathan
   15. jan. 2024, 10:53

   Hi Hans, er zijn wat mogelijkheden om je set als het ware te veranderen naar een draadloze overdracht van de versterker naar de speakers. Het beste is om contact op te nemen met onze klantenservice die je wensen waarschijnlijk kunnen beoordelen.

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.