Bijna alle luidsprekers hebben iets gemeen: hun behuizing is rechthoekig. Maar moet dat altijd zo zijn? Of zijn er andere vormen die zelfs optimaler zijn voor luisterplezier?
First things first: hoe wordt het geluid in de luidspreker gecreëerd?
Aan het einde van de 19e eeuw ontdekten wetenschappers de functie van dynamische luidsprekers zoals ze tegenwoordig nog steeds worden gebruikt. De belangrijkste onderdelen zijn een ringvormige magneet en een ijzeren kern in het midden. Hier tussenin zit een spoel waar de stroom doorheen stroomt. Wanneer de muziek in elektrische signalen door de spoel stroomt, beweegt deze heen en weer tussen twee magnetische velden (één permanent en één wisselend): de spoel trilt.
Het geluid wordt gecreëerd door een membraan aan de spoel te bevestigen, dat met de spoel resoneert. De beweging ervan creëert druk en brengt zo de lucht in beweging: geluidsgolven bewegen door de ruimte.
Duidelijk. Echter, als we het bij deze minimalistische constructie zouden laten, zou het geluid alleen maar zacht en onduidelijk zijn. Waarom? De beweging van het membraan zorgt aan de voorkant voor druk, aan de achterkant voor onderdruk. Maar bij een open luidspreker wordt dit gecompenseerd en geneutraliseerd; hierdoor verliezen de geluidssignalen aan kracht. Om dit te voorkomen, moeten de voor- en achterzijde van de luidspreker van elkaar worden gescheiden. Dit werkt het meest effectief met een stevige, gesloten behuizing.
Welk materiaal klinkt het beste?
Het materiaal van de behuizing van een luidspreker moet aan bepaalde kenmerken voldoen om een positieve invloed te hebben op het geluid van de speaker:
- Het materiaal moet stevig en stabiel zijn zodat het niet gaat trillen.
- De behuizing moet ook goed geïsoleerd zijn en mag het geluid niet laten ontsnappen.
- Luchtdichte afwerking zorgt ervoor dat de geluidsgolven niet door openingen kunnen ontsnappen.
In principe kun je een behuizing ook van steen of beton maken. Ook Teufel heeft zich bezig gehouden met experimentele materialen zoals beton. Maar het hoge gewicht en de complexe productie wogen niet op tegen de akoestische voordelen.
Hout, spaanplaat en MDF-platen zijn wijder verspreid omdat ze goedkoper en gemakkelijker te verwerken zijn. Deze uit houtvezels verlijmde platen zijn stevig, dicht en stabiel.
Smalle soundbar vol met geluid: de Cinebar Lux
Een soundbar is altijd een fascinerend stukje techniek met een tot in het kleinste detail uitgedacht ontwerp. In een slanke en onopvallende soundbar verbergt zich een imposant geluid dat een thuisbioscoopsysteem kan vervangen. Net als de Cinebar Lux, ons nieuwste meesterwerk in het rijtje Teufel design speakers. De edele soundbar geeft je het gevoel dat je in een bioscoopzaal zit. Dit model beschikt onder andere over een geïntegreerde subwoofer en upfiring- en sidefiring speakers, zodat het geluid je volledig omhult.
Deze fantastische techniek is verpakt in een tijdloos design dat vanuit iedere blikwinkel een plezier is om naar te kijken. Ontdek meer via de productpagina online en via het interview met de ontwikkelaars.
Moet de behuizing van een luidspreker rechthoekig zijn?
Aangezien de behuizing van een luidspreker een concrete taak heeft te vervullen, is in eerste instantie de functie doorslaggevend, niet het uiterlijk. Het belangrijkste is de relatie tussen de eigenlijke luidspreker en de grootte en het volume van de kast. Deze moet in evenwicht zijn, zodat het resonantiegedrag goed in balans is en het geluid helder en zonder vervorming is.
Materialen zoals hout of MDF voldoen aan de fysieke eisen en kun je gemakkelijk een rechthoekige geven. Daarom zijn de meeste luidsprekers dan ook rechthoekig van vorm.
Er zijn ook behuizingen die een afwijkende en ongewone vorm hebben, denk bijvoorbeeld aan een bol. Dit is niet alleen om esthetische redenen, want een ronde vorm biedt enkele voordelen ten opzichte van de klassieke rechthoekige luidsprekerkast:
- Door de afgeronde vorm staan de zijkanten niet recht tegenover elkaar. Hierdoor lopen de geluidsgolven in de kast elkaar niet in de weg en kunnen ze dus makkelijker bewegen.
- Bolvormige luidsprekers verspreiden het geluid breder in de ruimte: dit betekent dat het geluid op verschillende plaatsen goed te horen is en niet alleen gericht, zoals bij veel andere luidsprekers.
- De wanden van een ronde vorm trillen minder dan de zijwanden van een vierkante behuizing.
Maar probeer maar eens om een bol uit hout te maken. Je kunt je wel voorstellen dat dit niet gemakkelijk is. Om een ronde design speaker te ontwikkelen, heb je dan ook een ander materiaal nodig wil je het grootschalig gaan produceren.
Voor de behuizing van speakers is een ander materiaal zeer geschikt: porselein. Je kunt het in iedere gewenste vorm gieten, het heeft een hoge dichtheid, is zeer hard en daardoor stabiel tegen trillingen. Het productieproces is echter ook complex, zoals onze video laat zien. Dit verklaart waarom porseleinen designspeakers niet in grote getallen worden geproduceerd. Voor speciale edities echter zoals de Teufel X Rosenthal is het materiaal perfect geschikt.
Luxe voor ogen en oren: Teufel X Rosenthal
Rond, gemaakt van porselein en zeer decoratief: de design luidspreker Teufel X Rosenthal combineert edele materialen met buitengewone vormen. De witte luidsprekers op een stalen frame zijn een echte blikvanger in je woonkamer. Bovendien zijn ze uitgerust met wifi en bluetooth en kun je zo naar iedere gewenste streamingdienst luisteren.
De features:
- ▶ handgemaakte, hardporseleinen behuizing voor een uitstekend geluid – exclusieve oplage van 500 stuks.
- ▶ dankzij het geïntegreerde basreflexsysteem klinken ook lage tonen krachtig.
- ▶ druppelvorm voor een lineaire frequentierespons.
- ▶ muziek streamen via app dankzij de geïntegreerde Raumfeld technologie.
Meer moois bij Teufel
Conclusie: vierkante behuizingen zijn praktisch maar niet noodzakelijk
- Een houten behuizing is dé meest voorkomende luidsprekervorm, maar er het kan ook anders
- De ronde vormen van een bol hebben een positief effect op het geluid.
- Doorslaggevend voor behuizingen zijn de materiaaleigenschappen; porselein voldoet hieraan.
Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.