Je hebt je platenspelers aangesloten op je mixer en langzaam heb je een vinyl collectie opgebouwd. Mooi, dan kun je direct aan de slag! In het eerste artikel hebben we het voornamelijk gehad over de hardware voor vinyl dj’s. In dit artikel gaan we het hebben over de basics van vinyl mixen.
Sorteren en ordenen
Sorteer je vinyl collectie op platenlabel of stijl. Dit kan handig zijn wanneer je platen aan het mixen bent je niet veel tijd verliest met het zoeken naar passende vinylplaten. Ditzelfde geldt voor je platentas / koffer.
Het is belangrijk om je vinyl collectie verticaal te bewaren. Bij de Ikea kun je goedkope oplossingen vinden om je vinyl te bewaren in de KALLAX kast. Wil je een mooi design kast en op maat laten maken? Neem dan een kijkje op Tylko! Plaats je vinyl collectie ook niet bij de verwarming in de buurt of in direct zonlicht. Door warmte wordt vinyl zacht en kan het gaan vervormen.
Let’s get started.
Veel dj’s bouwen een set op, dit kan in verschillende vormen worden geintepreteerd. Van vrij rustige ambient muziek langzaam overschakelen naar ritmes. Of van genre X langzaam overvloeien naar genre Y, bijvoorbeeld van house naar techno en afsluiten met drum ’n bass. Regels zijn er niet, wees vooral creatief en zorg er voor dat je verhaal in een muzikale vorm vloeiend wordt overgebracht.
Selecteer je vinylplaten: kies twee vinylplaten die je wilt mixen. Zorg ervoor dat de nummers bij elkaar passen in termen van tempo en toonsoort.
Tip: 1 + 1 = 3! Nummers die op elkaar lijken kun je perfect aan elkaar mixen zodat het lijkt alsof het een geheel nieuw nummer is. Probeer steeds elementen van de platen die je mixt op elkaar af te stemmen. Ofwel, een geluidje wat je herkent uit plaat X past heel goed met de geluiden van plaat Y. Zo kun je ook makkelijker de platenvolgorde bepalen die je wilt gaan mixen.
Gebruik de pitch control: pas de snelheid van de platenspeler aan met behulp van de pitch control. Verhoog of verlaag de pitch totdat het tempo van het ene nummer overeenkomt met het tempo van het andere nummer.
Okay; Play!
Plaat X: plaats de naald aan het begin van het eerste nummer. Laat het nummer afspelen waarbij de equilizer van het kanaal allemaal op neutraal staat ingesteld. Het nummer wat je afspeelt bouwt zich langzaam op met ritmes en melodieen. Zorg er voor dat je het ritme in je laat opnemen (BPM, beats per minuut).
Cue plaat Y: plaats de naald aan het begin van het tweede nummer op de andere platenspeler. Laat het kanaal (channel) op de mixer nog op dicht staan zodat de muziek niet hoorbaar is over het masterkanaal. Stel de Pre-listerning of Cue in om de plaat over de koptelefoon te kunnen horen. Je hoort nu dus via je luidsprekers de muziek die van het masterkanaal wordt afgespeeld. Nu moet je er voor zorgen dat het tempo van beide nummers identiek zijn (beatmatching). Hiervoor gebruik je 1 hand om de vinylplaat aan te raken om een cue point te vinden in het nummer wat je wilt gaan inmixen. Je andere hand gebruik je om de pitchcontrol op de platenspeler te gebruiken.
Match de beats handmatig: begin het tweede nummer af te spelen en gebruik de pitch control om de snelheid bij te stellen totdat de beats van beide nummers synchroon lopen. Dankzij de slipmat kun je de vinylplaat vrij bewegen.
Oorcontrole: Gebruik de koptelefoon om het ene nummer te beluisteren terwijl het andere nog steeds door de luidsprekers speelt. Hiermee kun je de timing en de mix beoordelen voordat je definitief gaat mixen.
Fine-tuning: Maak kleine aanpassingen aan de pitch of gebruik de jogwheel om de beats nauwkeurig op elkaar af te stemmen. Dit stukje vereist heel wat oefening en gevoel voor timing. Door veel te oefenen merk je dat je progressie boekt!
Let’s mix it!
Als je zeker bent dat de beats gelijk lopen kun je nu gaan beginnen met mixen. Het kanaal van de plaat die je wilt gaan inmixen staat nog steeds dicht, stel de equilizer zodanig in dat wanneer je het kanaal opendraait het nummer niet te hard inslaat. Stel de bass eq op minimaal, de mid of 50 % en de high op 75 %. Nu kun je de kanaal opendraaien en je hoort over je speakers dat nu twee nummers tegelijkertijd worden afgespeeld. Luister goed naar het geluid over de speakers of beide tempo’s correct lopen (beat matched) of voor correcties uit dat ze gelijk lopen. Begin langzaam met de equilizer te spelen. De high eq van de ingemixte plaat kan je nu op normaal zetten of met een paar decibels (dB’s) boosten. Vervolgens ga je over met de mid equilizing. Je kunt de plaat die al over de speakers werd afgespeeld een paar dB’s dampen zodat bepaalde tonen wat meer op de achtergrond komen te staan.
Het laatste stukje is de schakeling van de bas eq van beide platen. Wanneer deze allebei present zijn klinkt het geluid over de speakers harder. Het doel is dat er een continue volume uitsturing is van beide kanalen. Op de VU meters van je mengpaneel (master of per kanaal) kun je dit in de gaten houden. Er zijn verschillende technieken om de bass tonen in en uit te mixen:
- Plaat X krijgt een break, zorg er voor dat je voor de break de bass eq van plaat Y op normaal draait precies op het moment wanneer de break van plaat X begint. Draai vervolgens de bass eq van plaat X op minimaal.
- Plaat X heeft geen break, het nummer komt ten einde. Doordat het nummer langzaam wordt afgebouwd en de plaat die je wilt gaan mixen juist begint met een opbouw is dit de perfecte gelegenheid om in en uit te mixen. Door langzaam de bass eq van plaat X in de dammen en de bass eq van plaat X meer te openen zal de mix vloeiend overlopen. Doe dit met gevoel en geef de mix wat tijd.
- Creeer een break door van plaat X de bass eq helemaal dicht te draaien terwijl Plaat Y ook over de speakers te horen is. Wacht op het juiste moment om vervolgens de bass eq open te zetten (eventueel met een paar dB’s boosten) zodat er een nieuwe kickdrum ingemixt wordt.
Ben je klaar met het in en uitmixen en staat nu nog 1 kanaal open. Dan herhaal je het proces voor de volgende overgang.
Ga voor een goede sound, deze Teufel systemen sluit je eenvoudig aan op je dj-set
Samenvatting
Het beatmatchen met vinyl vergt meer handmatige controle en fijnafstemming dan bij digitale systemen, maar het biedt een authentieke en vaak gewaardeerde ervaring voor liefhebbers van vinyl-DJ’en. Het is belangrijk om regelmatig te oefenen en je gehoor te ontwikkelen om nauwkeurig en consistent te kunnen beatmatchen. Beatmatchen met vinyl leer je niet in een uurtje, als je elke dag een uur oefent heb je in een paar weken een getraind gehoor. Don’t give up en van elke beatmatch leer je weer heel veel. Daarnaast is het beluisteren van de platen ook heel belangrijk om te kijken op welke momenten je het beste kunt in of uit mixen.
Handige links:
Juiste verzorging van vinylplaten: dos & don’ts voor vinyl-lovers
Platen schoonmaken en onderhouden – zo doe je dat!