Een dagje uit naar de zee, een wandeltocht of tijdens de treinreis naar je grootouders: wanneer het stopcontact ver weg is en smartphone, koptelefoon of fitnesshorloge plotseling afscheid nemen door een lege batterij, dan is je powerbank de redder in nood. Al is het maar om je te behoeden voor uren van verveling en stilte zonder een functionerende koptelefoon in de trein. Wil je dat je mobiele powerbank zo lang mogelijk meegaat, dan hebben we hier een paar tips en tricks voor het opladen ervan.
Een powerbank opladen: tips en advies
Moderne powerbanks bevatten krachtige en robuuste lithium-ion batterijen. In principe hoef je niet veel aandacht te besteden aan het gebruik of het opladen ervan. Het door velen gevreesde memory effect speelt bij deze batterijtechnologie nauwelijks een rol. Meer informatie over dit onderwerp vind je in onze gids over batterijonderhoud.
Toch kun je de levensduur van je powerbank positief beïnvloeden door middel van een aantal handige tips. Bijvoorbeeld je powerbank opladen voordat deze helemaal leeg is – ook al is er meestal een ingebouwd veiligheidsmechanisme dat ervoor zorgt dat er altijd een kleine restlading in de powerbank achterblijft. Een volledig lege batterij over een langere periode kan er in het ergste geval toe leiden dat de batterij helemaal niet meer reageert. Ook het omgekeerde kun je het beste vermijden: als je powerbank nog veel juice heeft, sluit hem dan niet opnieuw aan op het stroomnet. Doe dit pas wanneer het batterijniveau minder dan 70 procent is, of beter nog minder dan 50 procent. Anders kan dit de prestaties van je powerbank op lange termijn verminderen.
Zorg er ook voor dat je de powerbank uit het stopcontact haalt zodra hij volledig is opgeladen en laat hem niet urenlang of zelfs de hele nacht aangesloten. Als dit slechts af en toe eens voorkomt dan hoef je jezelf geen zorgen te maken.
Tips voor gebruik en opbergen van powerbanks
Je weet waarschijnlijk wel dat je jouw powerbank niet op de grond moet gooien of er op moet trappen – maar ongelukken gebeuren nu eenmaal. De batterijcellen in de powerbank zijn meestal zeer robuust. Problematischer is wanneer de behuizing beschadigd raakt. Als je jouw powerbank regelmatig meeneemt op avontuur in de buitenlucht, kun je het beste kiezen voor een apparaat met een zeer schokbestendige behuizing. Als je ziet dat hij beschadigd is, vooral als de powerbank warmte genereert, zelfs als hij nergens op is aangesloten, stop dan met hem te gebruiken.
Er zijn ook een paar tips voor het opbergen. Als je jouw powerbank vooral in de zomer voor allerlei activiteiten gebruikt en in de winter alleen maar rondslingert, dat kun je er het beste voor zorgen dat hij ergens tussen de 30 en 70 procent opgeladen is. Bewaar de powerbank ook op een droge plaats en idealiter bij een temperatuur van ongeveer 15 graden. In het algemeen kan de powerbank niet goed tegen extreme temperaturen voor een langere tijd achterelkaar. Als de powerbank met je meegaat op wintervakantie, zul je er wellicht rekening mee moeten houden dat de powerbank bij zeer koude temperaturen een deel van zijn prestaties verliest. Dit fenomeen zie je trouwens ook bij mobieltjes.
Welk vermogen heeft mijn powerbank nodig?
Om de juiste powerbank voor je te vinden, moet je nadenken over wat je er meestal mee wilt opladen en hoeveel energie het apparaat nodig heeft. De REAL BLUE NC koptelefoon, bijvoorbeeld, heeft een capaciteit van 700 milliampère-uur (mAh), terwijl smartphones met batterijen die lang meegaan ongeveer 5.000 mAh hebben. Als je de powerbank volledig moet opladen voor een dag op kantoor of een uitstapje, reken dan niet alleen een capaciteit van 700 mAh of 5.000 mAh, maar altjd een beetje meer. Waarom? Bij het opladen van de batterijen van het toestel gaat energie verloren en bovendien stopt de ontlading in de powerbank op een bepaald punt om de batterij te beschermen. Je kunt er gemakkelijk van uitgaan dat ongeveer een derde van de opgeslagen energie in de powerbank niet direct beschikbaar is om op te laden.
Energie bijtanken op elk moment: powerbanks van VARTA
Naast bluetooth koptelefoons en mobiele speakers vind je in de Teufel webshop ook VARTA powerbanks – zo kom je nooit zonder stroom te zitten.
- ▶ VARTA Wireless Power Bank: je kunt tot drie apparaten tegelijk opladen met deze 10.000 mAh powerbank – zelfs draadloos met Qi-compatibele apparaten. Deze flexibele en krachtige powerbank is ideaal voor op reis en onderweg.
- ▶ VARTA Energy Power Bank: deze powerbank van VARTA heeft vier verschillende aansluitingen. Het ontwerp met het anti-slip oppervlak zorgt er ook voor dat de powerbank niet per ongeluk uit je hand glijdt.
Deze producten genieten van elektriciteit onderweg
Samengevat: tips voor je powerbank
- Voorkom dat je powerbank volledig leeg raakt en laad hem pas weer op als hij minstens een kwart van zijn lading is kwijtgeraakt.
- De powerbank batterij houdt niet van extreme hitte of kou.
- Als je de powerbank voor langere tijd niet gaat gebruiken, zorg dan voor een laadvolume van ongeveer 30 tot 70 procent en een tamelijk koele en droge omgeving.
- Je hoeft jouw powerbank echter niet in te pakken in watten – moderne lithium-ionbatterijen zijn over het algemeen ongecompliceerd en je hoeft niet bang te zijn voor een memory effect.
Image 1: ©C10Maj. Pixabay Lizenz. Quelle: Pixabay.
Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.