Beginnen met dj-en: vinyl, platenspelers en co!

Met de modernste technieken kun je tegenwoordig zonder enige ervaring al DJ worden. Wil je je onderscheiden en ben je toe aan een nieuwe uitdaging om DJ te worden? Stap in de wereld van vinyl dj-ing! Welke ingredienten heb je nodig en waar moet je op letten? In dit artikel leggen we alle hardware basics uit met extra tips & tricks. Let’s go!

Feel the analogue heat!

Het afspelen van vinyl heeft altijd iets uniek, zowel in de warme analoge sound als het gehele geloof er om heen. De techniek van vinyl bestaat al decennia’s lang en is eigenlijk weinig verandert. Vooral met de komst van electronische muziek in de jaren 80 explodeerde de vinyl business enorm.

Vinyl blijft exclusief, er zijn releases uitgebracht die bijvoorbeeld niet digitaal verkrijgbaar zijn. Ook unieke edits / bootlegs zijn enkel op vinyl verkrijgbaar om echte dancefloor killers in je set te laten horen aan het publiek. Daarnaast kun je op discogs.com dagenlang op ontdekkingsreis gaan en nieuwe vinyl parels ontdekken.

Wat heb je nodig om te beginnen als vinyl dj?

Allereerst heb je natuurlijk platenspelers (draaitafels) nodig, deze zijn in veel verschillende types verkrijgbaar maar we onderscheiden twee varianten:

Direct Drive draaitafel:

 1. Motorplaatsing: De motor bevindt zich direct onder de draaitafelschijf.
 2. Krachtoverdracht: De motor drijft de draaitafelschijf rechtstreeks aan, waardoor een constante en nauwkeurige rotatiesnelheid wordt gegarandeerd.
 3. Voordelen: Over het algemeen betrouwbaarder en minder gevoelig voor snelheidsvariaties. Direct drive draaitafels worden vaak gebruikt door DJ’s vanwege hun snelle start- en stopmogelijkheden.

Belt Drive draaitafel:

 1. Motorplaatsing: De motor bevindt zich weg van de draaitafelschijf en is verbonden met een elastische riem.
 2. Krachtoverdracht: De motor brengt de kracht over op de draaitafelschijf via de riem, die motortrillingen absorbeert en geluid minimaliseert.
 3. Voordelen: Vaak de voorkeur van audiofielen vanwege potentieel betere geluidskwaliteit door verminderde motorinterferentie. Ze zijn ook vaak minder duur dan veel direct drive modellen.
YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Nederlandse techno-dj & producer Joris Voorn met drie draaitafels aan het werk.

Samengevat zit het belangrijkste verschil in hoe de motor met de draaitafelschijf is verbonden. Direct drive biedt voordelen zoals stabiliteit en snelle start/stop, wat het populair maakt voor DJ’s. Belt drive staat daarentegen bekend om potentieel betere geluidskwaliteit vanwege verminderde motorinterferentie, waardoor het een keuze is voor audio liefhebbers.

Mixer / mengpaneel

Om twee platenspelers tegelijkertijd te kunnen afspelen dien je deze aan te sluiten op een mixer ( ook wel mengpaneel genoemd ). Je kunt dit zien als een voorversterker met een paar handige functies zoals Equalizer, volumeregeling per kanaal ( faders ) en een crossfader. Let bij de aanschaf op of de mixer ook phono aansluitingen heeft. De meeste analoge mixers zoals de Allen & Heath Xone serie hebben dit standaard. Er bestaan mixers die line faders hebben, dit zijn schuifregelaars om het volume hoger of lager in te stellen in een verticale richting. Een alternatief is een rotary mixer waarbij de volume regeling een draaiknop is per kanaal. Dit is hetzelfde principe als een draaiknop volumeregeling van een versterker. De Ecler WARM serie is een voorbeeld van een rotary mixer. Hoeveel kanalen heb je nodig? Wil je het liever compact houden dan is een twee kanaals mixer voldoende. Wil je in de toekomst nog creatiever zijn en bijvoorbeeld een derde draaitafel aanschaffen heb je een kanaal extra nodig. Dan zou een 3 of 4 kanaals mixer passend zijn.

Resor Electronics: handgemaakte rotary mixers uit Berlijn Neukölln.

De add-ons

Naast platenspelers en een mixer heb je een paar noodzakelijke extra’s nodig speciaal voor vinyl dj-en. Om de platen goed te kunnen laten glijden / zelf te kunnen bewegen heb je op de platenspeler draaiplateau een slipmat nodig. Deze is gemaakt van vilt en zorgt er voor dat de vinyl door beweging ook niet statisch wordt opgeladen. Er bestaan ook slipmatten van kurk, deze worden meer gebruikt bij het beluisteren van vinyl en niet voor dj-en.

De tweede noodzakelijke extra is een dj-element / dj-naald. Dj-elementen zijn ontwikkeld om de plaat ook terugwaarts te kunnen laten draaien en zijn hierdoor robuuster gebouwd. Ook het gewicht wat op de naald komt ligt hoger dan bij hifi-gebruikt. Voor dj-gebruikt wordt voornamelijk voor een spherische naald variant gekozen i.p.v. een elliptische naald. Het blijft echter een persoonlijke voorkeur. De marktleider voor DJ-elementen is Ortofon, daarnaast zijn elementen van bijvoorbeeld Stanton, Numark en Audio-Technica ook perfect voor dj-gebruik. Daarnaast ontwikkeld het Japanse JICO ook zeer hoogwaardige naalden en elementen met een cult status zoals de Shure M 44 of Shure White Label element.

Je beste buddy tijdens het mixen is je koptelefoon. Er zijn specifieke dj koptelefoons op de markt en koptelefoons uit de studiowereld die specifiek voor dj-en worden gebruikt zoals de Sennheiser HD-25.

Waar moet je op letten voor het aanschaffen van een dj-koptelefoon?

 1. Kies voor een gesloten koptelefoon, je koptelefoon gebruik je namelijk ook tijdens dj-gigs waar heel veel lawaai op de achtergrond speelt. Om goed het verschil te kunnen horen welke plaat je aan het beluisteren bent en wat er wordt afgespeeld over de speakers werkt dit het beste met een gesloten koptelefoon.
 2. Bewegingvrijheid: tijdens het mixen wil je snel kunnen schakelen want tijd is zeer kritisch en alles moet nauwkeurig en accuraat gebeuren bij vinyl mixen. Kies voor een koptelefoon die lichtgewicht is en waarbij de oorschelpen eenvoudig en goed kunnen bewegen.
 3. Ga voor een modulair koptelefoon, kabels die je snel kunt vervangen, oorpads en die robuus gebouwd is. Naast je vinyl is je koptelefoon ook vaak mee onderweg en die zou tegen een stootje kunnen. Bewaar daarom ook altijd je koptelefoon in een hard-case.

Om thuis de nodige uurtjes te kunnen genieten van je vinyl sessie heb je ook een soundsysteem nodig. Ook hier heb je verschillende opties, onze voorkeur gaat echter voor een stereo opstelling; dus een linker en een rechter speaker op oorhoogte gepositioneerd. Heb je niet een ruim budget dan kun je altijd op zoek gaan naar een tweedehands versterker op marktplaats en deze te combineren met een paar boekenplankspeakers, eventueel kun je deze upgraden met een actieve subwoofer als je versterker een sub-out of pre-out / rec-out (cinch) heeft. Kun je wat meer uitgeven dan zijn actieve speakers / studiomonitors een optie. Vloerstaande speakers zijn ook mogelijk, echter zijn deze wat lastiger zijn om te positioneren.

Een vinyl stabilizer is een soort van zwitsers zakmes tijdens het vinyl mixen. Een stabilizer is een zware puck die je op je vinyl plaatst wanneer deze op het draaiplateau is positioneerd. Het gewicht wordt gelijkmatig over de plaat verdeeld en verhoogt de contactdruk op de draaitafel. Het heeft nog een extra functie: omdat je puur met je gehoor aan het mixen bent moet je de plaat wel eens afremmen of bijsturen. Met een vinyl stabilizer kun je dit veel beter verfijnen.

Onze tip: probeer eerst de vinyl dj-basics zonder vinyl stabilizer te beheren, vervolgens ga je preciezer te werk en kun je overschakelen met een vinyl stabilizer.

Begin je vinyl dj kick off met Teufel sound

ULTIMA 20 KOMBO

Naar product

ROCKSTER AIR 2

Naar product

ULTIMA 40

Naar product

Vinyl op de draaitafel en beatmatchen:

▶ De Pioneer PLX 500 direct drive is de perfecte dj draaitafel om te beginnen. Het voordeel is dat een dj-element en slipmat bij het product inbegrepen is. Ook na het spelen doe je de stofkap weer op de draaitafel.

▶ Laat je portomonnee het toe, dan is de Pioneer PLX 1000 de beste optie! Deze heeft een hightorque motor van 4.5 kg·cm, pitch reset knop + instelbare pitch van +8 , + 16 of + 50 %.

Nog meer must-haves voor dj-en

Pioneer DJ PLX-500

Naar product

TEUFEL MASSIVE

Naar product

K&M dj-tafel Performance

Naar product

Samenvatting

We zijn ten einde van het artikel en hopelijk hebben we je kunnen motiveren om de wereld van vinyl dj-en te ontdekken. In de volgende artikelen gaan we dieper in de technieken in van vinyl mixen. Nog een paar punten om alles af te sluiten:

 • Dj-en met vinyl is hot & happening, het vergt veel concentratie om je muziek zeer nauwkeurig te beluisteren tijdens het mixen en je bent continue bezig dat de muziek synchroon loopt.
 • Een basis dj-set bestaat uit twee draaitafels en een mixer. Daarnaas heb je een paar noodzakelijke extra’s nodig zoals een paar slipmatten, dj-elementen en een koptelefoon.
 • Oefening baart kunst! Door veel uit te proberen en te expirementern met vinyl creeer je een eigen stijl. Het vinyl beatmatchen kost veel tijd, heb vooral geduld.

Handige links:

Platenspeler afstellen: tips & tricks

Dj-mixer aansluiten en instellen: tips & tricks

Titlebeeld: Angie Linder. Quelle: Wikimedia Commons. Licence: CC BY-SA 2.0.
Rotary mixer: Resor Electronics

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Jonathan