Met bluetooth aptX draadloos luisteren in cd- kwaliteit

Misschien ben je bluetooth aptX de laatste tijd ook vaker tegengekomen. Dat komt omdat de codec steeds populairder wordt. Als je audioapparaten met de standaard aptX gebruikt, zal de geluidskwaliteit van je bluetooth-streams toenemen. We leggen uit wat deze technologie zo speciaal maakt en wat je moet weten om draadloos naar muziek te kunnen luisteren.

Streamen via bluetooth

Bluetooth is al jaren de belangrijkste verbindingsstandaard in audiostreaming. Verbindingen tussen ontvanger (bijv. koptelefoon) en zender (bijv. smartphone) kunnen eenvoudig tot stand worden gebracht. Bovendien zijn bluetooth-streams zijn zeer stabiel tot een afstand van ca. 10 meter (meer over bluetooth 5). De standaard wordt steeds belangrijker nu er steeds meer smartphones zonder jack-aansluiting, dus zonder koptelefoonaansluiting, op de markt komen. Je zou kunnen denken: bluetooth blijft zoals het is en er valt niets te verbeteren. Maar zo eenvoudig is het niet.

Bluetooth- en audiokwaliteit

Hifi-fans hebben lange tijd bluetooth vermeden en zelfs vandaag de dag staan sommigen sceptisch tegenover de geluidskwaliteit van de draadloze standaard. De reden hiervoor is de beperkte bandbreedte die bluetooth beschikbaar stelt voor audio streams. Als de bandbreedte niet groot genoeg is, moeten muziekbestanden worden gecomprimeerd en daarbij gaat audio-informatie verloren.

Het bluetooth-audioprofiel A2DP comprimeert bovendien reeds gecomprimeerde audiobestanden zoals mp3. In de praktijk kan dit betekenen dat de hoge en lage tonen worden afgesneden. En dit is precies waar Bluetooth aptX een oplossing biedt.

Outdoor-Bluetooth-Lautsprecher von Teufel

ROCKSTER

Naar product

Portabler Bluetooth Lautsprecher Rockster Air

ROCKSTER AIR

Naar product

BOOMSTER

Naar product

Wat bluetooth aptX verbetert

De aptX bluetooth codec gebruikt een efficiëntere methode voor het comprimeren van audiogegevens. De beschikbare bandbreedte wordt dus beter benut. Voor codec nerds: de hier gebruikte methode heet Adaptive Differential Pulse Code Modulation (ADPCM). Overigens heeft aptX niets te maken met de bandbreedte van bluetooth. Deze is in de loop van de tijd onafhankelijk voortdurend toegenomen. Er is dus in principe geen reden voor zelfs de meest veeleisende luisteraars om bluetooth te vermijden.

Voorwaarde voor aptX streams is dat zowel het afspeelapparaat als de zender bluetooth aptX ondersteunen. Je kunt de functie herkennen aan het aptX-logo op het apparaat. De codec ondersteunt de compressie en transmissie van gangbare audioformaten zoals mp3 en ook het hoge-resolutie formaat FLAC. De bekende procedure van het koppelen en het daadwerkelijk tot stand brengen van de bluetooth-verbinding, blijft hetzelfde.

De achterkant van de ROCKSTER AIR met het aptX logo in het rood gemarkeerd
De achterkant van de ROCKSTER AIR met het aptX logo

aptX, aptX HD en meer

Momenteel is chipfabrikant Qualcomm eigenaar van de aptX codec en verkoopt licenties voor vier verschillende aptX codecs. Naast de standaardversie is er aptX HD, waarmee je bluetooth-streams kunt bereiken met de geluidskwaliteit van hoge-resolutie-audiobestanden.

Deze Teufel-producten ondersteunen bluetooth met aptX

VarianteAbtastrate und AuflösungAnwendung 
aptX48 kHz / 16 Biterreicht nahezu CD-Qualität
aptX HD48 kHz / 24 Bitvon hochauflösenden Dateien kaum zu unterscheiden
aptX Low Latencykeine Angabedank geringer Latenzzeit für interaktive Anwendungen wie Gaming geeignet
aptX Adaptivebis 96 kHz / 24 Bitje nach Anwendungsbereich Ausrichtung auf Audio-Qualität oder geringe Latenzzeit

Specificaties volgens de richtlijnen van het aptX bedrijf, Qualcomm.

Teufel apparaten met aptX

bluetooth luidspreker ROCKSTER CROSS op fiets
Met de Rockster Cross heb je dankzij aptX het beste geluid onderweg .
  • ROCKSTER CROSS: Op weg met hifi-geluid – de ROCKSTER CROSS is een robuuste, eenvoudig te transporteren en tegelijkertijd krachtige bluetooth-luidspreker. Daarenboven bevat de behuizing niet alleen een stereo-installatie, maar ook een enorme sub. Met een accuduur tot 16 uur is de CROSS ook een echt wonder van uithoudingsvermogen!
  • TEUFEL AIRY: Alleen het beste voor je oren – deze bluetooth on-ear-koptelefoon combineert draagcomfort, geluidskwaliteit en stijl. Binnenin is een high-end driver met neodymiummagneet voor dynamisch en genuanceerd geluid ingebouwd. Daarnaast zijn de hoofdband en de vulling gemaakt van hoogwaardige materialen. En omdat mensen zo terughoudend zijn om ze af te doen, hebben we de maximale speelduur verlengd tot 30 uur!
  • ▶ Alle Teufel bluetooth luidsprekers en bluetooth koptelefoons.

Meer bluetooth producten uit de Teufel Shop

BOOMSTER GO

Naar product

ROCKSTER GO 2

Naar product

RADIO ONE

Naar product

Conclusie: dit is bluetooth aptX

  • Bluetooth aptX maakt geluidskwaliteit op CD-niveau mogelijk door een verbeterd compressieproces.
  • Zowel de ontvangers als de afspeelapparaten moeten aptX-compatibel zijn.
  • De eigenaar van aptX is de chipproducent Qualcomm.
  • Naast de basis codec is er zowel aptX HD als aptX Low Latency en aptX Adaptive.

Gerelateerde artikelen

Blogger

Teufel Blog Redaktion

Alles über Kopfhörer, Bluetooth-Speaker & Heimkino. Dazu praktische Tipps und Tricks für besten Sound von unserem Inhouse-Experten-Team.