YouTube Music app logo

Teufel check: de YouTube Music app

De YouTube Music app is sinds eind augustus 2018 ook in Nederland beschikbaar. Een nieuwe ster aan de streaming-horizon, maar kan de dienst überhaupt concurreren met giganten als Spotify en Apple Music?
Laten we eens kijken.

YouTube Music – een streaming app net als de rest?

Wie Spotify en andere streamingdiensten kent, zal probleemloos overweg kunnen met de YouTube Music app. De functies en de bediening zijn vergelijkbaar met die van de concurrent. Er is een grote keuze aan titels, die je in een bibliotheek of playlist kunt opslaan. En net als andere diensten verzamelt de YouTube app gegevens om geïndividualiseerde playlists voor te stellen. Bij het starten van de app wordt er dan ook naar je favoriete artiesten gevraagd.

Net als Google valt ook YouTube Music onder het concern Alphabet en kan daardoor van een behoorlijke hoeveelheid knowhow gebruik maken. Zo wil de dienst bijzonder smarte, op algoritme gebaseerde aanbevelingen geven. Deze bevatten niet alleen de luistergewoontes, maar ook de locatie van de luisteraar en het tijdstip van de dag. De locatiebepalingen kun je ook deactiveren.

Screenshots van de YouTube Music app.
In de YouTube app word je meteen naar je favoriete artiesten gevraagd.

Waar de YouTube Music app in uitblinkt

Anders dan Spotify & co. integreert YouTube Music ook muziekvideo’s. En dat zijn er behoorlijk wat. Verder is het ook mogelijk om in de app gebruik te maken van de afspeellijsten die je in je reguliere YouTube account hebt aangemaakt. Je afspeellijsten uit Google Play kun je helaas niet importeren – dit geldt ook voor playlists van andere streaming apps.

De userinterface is zowel in de app als ook in de browser opvallend overzichtelijk. In de navigatie vind je bij beiden slechts drie categorieën:

  • Start: hier vind je vooral de gepersonaliseerde afspeellijsten.
  • Hotlist: hier zie je songs en video’s die vaak bekeken zijn.
    Bibliotheek: de door jou toegevoegde artiesten, songs, albums en video

Een echt minpunt is de ontbrekende zoekfunctie in de bibliotheek (Stand juli 2018).

Hoe goed is de gratis versie van de YouTube Music app?

Screenshot van YouTube Music via de browser
Behalve de zoekfunctie heeft YouTube Music slechts 3 categorieën geïntegreerd.

Net als Spotify is YouTube Music met een gratis versie begonnen. Hiermee kun je via de zoekfunctie van de gehele streamingbibliotheek gebruik maken. Een voordeel ten opzichte van de gratis versie mobiele app van Spotify want hier worden songs alleen via een gepersonaliseerd algoritme afgespeeld – een zoekfunctie is er niet.

YouTube maakt helaas ook gebruik van reclame tussendoor en er is nog een groot nadeel: de weergave stopt wanneer het scherm vergrendeld is of wanneer je een andere app opent. Hierdoor is de app onderweg slechts zeer beperkt te gebruiken.

Teufel Streaming speakers

Teufel One S

TEUFEL ONE S

Naar product

TEUFEL ONE M

Naar product

RADIO 3SIXTY

Naar product

Premiumfuncties en streamingkwaliteit onder de loep

Reclame en afspeelbeperkingen vallen weg wanneer je de premiumversie van € 9,99/maand of het familieabonnement (€ 17,99 voor maximaal huisgenoten) neemt. Een belangrijk feature in de betaalde versie is de “offline mixtape”. Deze functie slaat op basis van je luistergewoontes tot 100 songs op je telefoon op. Met een abonnement is het ook mogelijk om video’s te downloaden en heb je toegang tot “YouTube Originals”. Dit zijn door YouTube geproduceerde series, in Nederland nog zo goed als onbekend.

Met een compressie van 128 kbits/s (in AAC) blijft YouTube Music achter bij de concurrentie. Hier is 256 kbit/s standaard. YouTube heeft al aangekondigd dat ze de compressie gaan verbeteren.

Meer belangrijke weetjes over de functionaliteit van YouTube Music:

  • Smart search: het zoekvenster moet een semantisch zoeken naar nummers mogelijk maken. Als voorbeeld noemen de ontwikkelaars “Titelsong James Bond film”
  • ✔ Geen equalizer: zowel de app als de dektop-versie hebben geen equalizer
  • ✔ Audio- en videomodus: het is alleen in de premiumversie mogelijk om van video naar audio te wisselen.
  • ✔ Testfase: YouTube biedt een gratis testperiode van een maand aan.

Teufel Streaming speakers: voor iedere smartphone

Streaming wifi-/bluetooth speaker One M
In de compacte One M is een 3-kanaals system met 7 drivers ingebouwd.

Wifi-module, high-end converter, geïntegreerde streaming support en bekabelde interfaces – met onze streaming speakers en de Teufel Raumfeld app heb je het volledige streaming packet. YouTube Music-gebruikers kunnen hun smartphone via bluetooth of line-in aansluiten.

  • Teufel One M: hip van buiten, wow van binnen – de One M is een compacte wifi-speaker met bluetooth (4.2) en geïntegreerde subwoofer. Met de jackaansluiting en USB 2.0 kun je ieder afspeelapparaat aansluiten.
  • Stereo L: deze tower speakers weten van wanten – hier krijg je de perfecte mix uit stereo sound en streaming-functionaliteit. Het 3-kanaals systeem heeft een kristalheldere sound die je muziek tot leven laat komen. De Raumfeld technologie ondersteunt Spotify, Internetradio en het afspelen van NAS.

D

e Teufel soundbars

CINEBAR LUX

Naar product

Mini-Soundbar Cinebar One

CINEBAR ONE

Naar product

Conclusie: all that matters

  • YouTube Music biedt klassieke streaming functies als app en in de browser.
  • Pluspunt is het grote videoaanbod binnen de streaming app.
  • De gratis versie biedt een vrije keuze van songs maar in tegenstelling tot de premiumversie ondersteunt hij de weergave op de achtergrond niet.
  • De premiumversie van de YouTube Music app slaat “offline mixtape” automatisch tot 100 songs op je telefoon of tablet op.

Titelbeeld: ©YouTube, Logo
Beeld1 en beeld2: ©YouTube, Screenshots

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.