Hoe voorkom je het brommende geluid bij je subwoofer

Wanneer je subwoofer geen diepe bas van zich laat horen, maar een vervelend trillen en brommen, dan is dat vaak een grote bron van irritatie. Want in plaats van een avondje gezellig op de bank met een grappige serie, moet je nu op zoek gaan naar de oorzaak van dit euvel. Is het ook echt de subwoofer die bromt? Of ligt het probleem ergens anders? Meestal is de subwoofer niet de bron van dit kwaad, maar wordt het brommen veroorzaakt door een aardlus. We gaan met je op zoek naar de oorzaak en helpen je om het brommen kwijt te raken.

Hoe ervaar je het brommen?

Het goede nieuws: hoogstwaarschijnlijk komt het door een aardlus, wat betekent dat je subwoofer niet defect is. Zo’n aardlus en andere externe factoren zijn meestal goed te verhelpen. Er zijn drie mogelijke oorzaken voor het brommen – en een belangrijke indicatie is hoe je subwoofer zoemt: is het brommen zachtjes en wordt het ook niet meer wanneer je het volume harder zet? Is het duidelijk hoorbaar en afhankelijk van het volume? Of is het duidelijk hoorbaar, maar hangt het niet van het volume af? Alle drie storingen zijn te verklaren.
  1. Alleen in het eerste geval ligt het aan de subwoofer zelf. Het kan zijn dat je de voeding hoort, omdat deze niet naar behoren functioneert.
  2. In het tweede geval kan het aan een storing in de stroomvoorziening liggen of aan een subwoofer- of netkabel die niet goed ligt. Dit wordt veroorzaakt door elektromagnetische interferentiesignalen die de subwoofer beïnvloeden en afhankelijk van het vermogen of volume meer of minder voorkomen.
  3. In het laatste geval is het probleem hoogstwaarschijnlijk een aardlus die door weerstanden van het stopcontact via het bronapparaat naar de subwoofer gaat en daar ten slotte een luid gebrom veroorzaakt.
Subwoofer T 8 van Teufel
De subwoofer bromt? Vaak ligt de oorzaak bij externe apparaten en iet bij de subwoofer zelf

Hoe weet je zeker wat de oorzaak is van het brommen?

Wanneer je subwoofer bromt en je zeker weet dat hij niet defect is, dan kun je door een paar tests uit te voeren, kijken of een kabel de oorzaak is of een aardlus: probeer als eerste of het brommen meer of minder wordt wanneer je aan het volume draait. Je kunt het pas zeker weten wanneer je de cinchkabel uit de subwooferinput haalt. Stopt je subwoofer nu met brommen, dan heb je met een aardlus te maken. Is de bromtoon echter nog steeds te horen, dan kun je de aardlus van je lijstje met mogelijke oorzaken wegstrepen. Waarschijnlijk is het dan een storing in de stroomvoorziening of zijn verkeerd of blootliggende kabels het probleem. Is het een stroomstoring, dan kun je helaas niet veel meer doen dan contact op nemen met onze klantenservice en vragen of je de subwoofer eventueel kunt retourneren.

Wat kun je eraan doen dat de subwoofer bromt?

Bij een zacht gebrom dat je niet meer hoort wanneer je het volume harder zet, kun je eveneens contact opnemen met onze klantenservice. Want mocht je Teufel subwoofer echt kapot zijn, dan doen we daar natuurlijk iets aan, dat spreekt voor zich. Is een defecte kabel of is er een storing in het elektriciteitsnet? Probeer dan eens om je subwoofer op een ander stopcontact aan te sluiten, het liefst in een andere kamer. Heb je daar geen last van brommen, breng je subwoofer dan weer terug naar z’n oude plek en verwijder een voor een de andere apparaten die je daar ook hebt aangesloten. Stopt de subwoofer met zoemen wanneer je een bepaald apparaat ontkoppelt– vaak is het een oplader of dimmer – dan heb je de oorzaak gevonden. Maar bromt de subwoofer ook in de andere kamer nog, dan kan het zijn dat je stroomprovider iets veranderd heeft aan het stroomnet bij je thuis. Het is ook mogelijk dat een luidssprekerkabel de oorzaak is; signalen kunnen door een ongunstige ligging verstoord worden. Bijvoorbeeld wanneer je een grote kluwen kabels achter je tv-meubel hebt liggen. Maar geen zorgen, zo vaak gebeurt dit niet. Dit kun je makkelijk testen door de kabel te ontwarren en ergens anders te leggen of te vervangen door een kortere kabel. Is het probleem hierdoor opgelost, dan kun je ook overwegen om een draadloze subwoofer aan te sluiten. Dan is het probleem in een klap opgelost.

Met Teufel speakers heb je gegarandeerd een goede sound

LT 4 – set M

Naar product

Zo los je het probleem van de aardlus op

Heb je alle andere mogelijke oorzaken uitgesloten, dan blijft er nog maar een ding over en dat is de aardlus. In dit geval moet je checken of het gebrom optreedt bij de verbinding tussen de subwoofer en het bronapparaat of door andere apparaten die aan het bronapparaat zijn aangesloten. Om erachter te komen kijk je wat er gebeurt wanneer je de antennekabel uit de receiver (wanneer de receiver het bronapparaat is) haalt. Blijft het stil, dan kun je met een mantelstroomfilter de aardlus onderbreken en is het probleem verleden tijd.
Compacte hoogwaardige soundbar en functionele draadloze subwoofer.
Ligt het niet aan de antennekabel of is het een ander bronapparaat, dan moet je alle aangesloten apparatuur ontkoppelen en luisteren bij welk van de apparaten de aardlus wegvalt. Nu kun je tussen dat apparaat en de bron een verzinkte filter (verkrijgbaar in de vakhandel) plaatsen die het brommen voorkomt. Helpt ook dit niet, dan raden we je aan contact op te nemen met onze klantenservice.

Subwoofer van Teufel – hier bromt het niet

Teufel T6 Subwoofer
  • Teufel T6 subwoofer: klein, praktisch, pittig. Dat is de nieuwe T 6 subwoofer van Teufel. Hij beheerst alle taken meer dan zelfverzekerd in kleine kamers of luisterruimtes.
  • Teufel T 4000 Wireless: een subwoofer zonder compromissen: de T 4000 biedt maximale integratie in de woonkamer met uitstekende geluidsprestaties, bv. onopvallend achter het dressoir, onder de bank of aan de muur. Een master in vermomming, een master in sound…

Grote en kleine bas: andere producten van Teufel

BOOMSTER

Naar product

Teufel Stereo M

TEUFEL
STEREO M

Naar product

THEATER 500 5.1

Naar THEATER 500

Conclusie: stap voor stap het gebrom op het spoor

  • Test eerst zorgvuldig of het gebrom van de subwoofer aan het volume ligt en of het over het algemeen rustig of harder klinkt. Op die manier kun je bepaalde oorzaken uitsluiten.
  • Ligt het niet aan de subwoofer, dan moet je op zoek naar de oorzaak: een ander stopcontact, kabels vervangen, andere apparaten loskoppelen. Het duurt even, maar uiteindelijk zul je de boosdoener vinden.
  • Afhankelijk van wat de oorzaak is, kan het helpen om een kabel te vervangen, een mantelstroom- of een verzinkte filter te plaatsen of, als niets geholpen heeft, contact op te nemen met onze technische klantenservice.

Nieuwste artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.