Hoe voorkom je het brommende geluid bij je subwoofer

Wanneer je subwoofer geen diepe bas van zich laat horen, maar een vervelend trillen en brommen, dan is dat vaak een grote bron van irritatie. Want in plaats van een avondje gezellig op de bank met een grappige serie, moet je nu op zoek gaan naar de oorzaak van dit euvel. Is het ook echt de subwoofer die bromt? Of ligt het probleem ergens anders? Meestal is de subwoofer niet de bron van dit kwaad, maar wordt het brommen veroorzaakt door een aardlus. We gaan met je op zoek naar de oorzaak en helpen je om het brommen kwijt te raken.

Teufel-tutorials op YouTube: Subwoofer bromt: dit kan het probleem zijn

De subwoofer bromt en je weet niet waarom? Geen paniek, met deze eenvoudige maar effectieve stappen kom je erachter. In deze video laten we je de technische oorzaken zien.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Hoe ervaar je het brommen?

Het goede nieuws: hoogstwaarschijnlijk komt het door een aardlus, wat betekent dat je subwoofer niet defect is. Zo’n aardlus en andere externe factoren zijn meestal goed te verhelpen.

Er zijn drie mogelijke oorzaken voor het brommen – en een belangrijke indicatie is hoe je subwoofer zoemt: is het brommen zachtjes en wordt het ook niet meer wanneer je het volume harder zet? Is het duidelijk hoorbaar en afhankelijk van het volume? Of is het duidelijk hoorbaar, maar hangt het niet van het volume af? Alle drie storingen zijn te verklaren.

 1. Alleen in het eerste geval ligt het aan de subwoofer zelf. Het kan zijn dat je de voeding hoort, omdat deze niet naar behoren functioneert.
 2. In het tweede geval kan het aan een storing in de stroomvoorziening liggen of aan een subwoofer- of netkabel die niet goed ligt. Dit wordt veroorzaakt door elektromagnetische interferentiesignalen die de subwoofer beïnvloeden en afhankelijk van het vermogen of volume meer of minder voorkomen.
 3. In het laatste geval is het probleem hoogstwaarschijnlijk een aardlus die door weerstanden van het stopcontact via het bronapparaat naar de subwoofer gaat en daar ten slotte een luid gebrom veroorzaakt.
Subwoofer T 8 van Teufel
De subwoofer bromt? Vaak ligt de oorzaak bij externe apparaten en iet bij de subwoofer zelf

Hoe weet je zeker wat de oorzaak is van het brommen?

Wanneer je subwoofer bromt en je zeker weet dat hij niet defect is, dan kun je door een paar tests uit te voeren, kijken of een kabel de oorzaak is of een aardlus: probeer als eerste of het brommen meer of minder wordt wanneer je aan het volume draait. Je kunt het pas zeker weten wanneer je de cinchkabel uit de subwooferinput haalt. Stopt je subwoofer nu met brommen, dan heb je met een aardlus te maken.

Is de bromtoon echter nog steeds te horen, dan kun je de aardlus van je lijstje met mogelijke oorzaken wegstrepen. Waarschijnlijk is het dan een storing in de stroomvoorziening of zijn verkeerd of blootliggende kabels het probleem.
Is het een stroomstoring, dan kun je helaas niet veel meer doen dan contact op nemen met onze klantenservice en vragen of je de subwoofer eventueel kunt retourneren.

Wat is een aardlus precies?

Een aardlus kan optreden door een stroomkoppeling via de aardleiding als bijvoorbeeld een subwoofer en een A/V-receiver rechtstreeks op elkaar zijn aangesloten en deze al geaard zijn.

Wat kun je eraan doen dat de subwoofer bromt?

Bij een zacht gebrom dat je niet meer hoort wanneer je het volume harder zet, kun je eveneens contact opnemen met onze klantenservice. Want mocht je Teufel subwoofer echt kapot zijn, dan doen we daar natuurlijk iets aan, dat spreekt voor zich.

Is een defecte kabel of is er een storing in het elektriciteitsnet? Probeer dan eens om je subwoofer op een ander stopcontact aan te sluiten, het liefst in een andere kamer. Heb je daar geen last van brommen, breng je subwoofer dan weer terug naar z’n oude plek en verwijder een voor een de andere apparaten die je daar ook hebt aangesloten. Stopt de subwoofer met zoemen wanneer je een bepaald apparaat ontkoppelt– vaak is het een oplader of dimmer – dan heb je de oorzaak gevonden. Maar bromt de subwoofer ook in de andere kamer nog, dan kan het zijn dat je stroomprovider iets veranderd heeft aan het stroomnet bij je thuis.

Het is ook mogelijk dat een luidssprekerkabel de oorzaak is; signalen kunnen door een ongunstige ligging verstoord worden. Bijvoorbeeld wanneer je een grote kluwen kabels achter je tv-meubel hebt liggen. Maar geen zorgen, zo vaak gebeurt dit niet. Dit kun je makkelijk testen door de kabel te ontwarren en ergens anders te leggen of te vervangen door een kortere kabel. Is het probleem hierdoor opgelost, dan kun je ook overwegen om een draadloze subwoofer aan te sluiten. Dan is het probleem in een klap opgelost.

Met Teufel speakers heb je gegarandeerd een goede sound

Teufel Stereo L

TEUFEL STEREO L

Naar product

Kombo 500

THEATER 500 KOMBO

Naar product

ULTIMA 40 KOMBO

Naar product

Is het een zoemend lusje? Zo kom je er vanaf!

Als het een bromlus is, moet u controleren of de brom wordt veroorzaakt door de verbinding tussen de subwoofer en het bronapparaat of door andere apparaten die ook op het bronapparaat zijn aangesloten. Om dit te doen, koppelt u de antennekabel los van de ontvanger (als het bronapparaat een ontvanger is) en controleert u of de subwoofer nog steeds bromt.

Als dat niet het geval is, kun je een tussenliggende mantelstroomfilter gebruiken om de bromlus te stoppen en is het probleem opgelost.

Als het niet de antennekabel of een ander bronapparaat is, moet u alle aangesloten apparaten loskoppelen van het bronapparaat en controleren welk apparaat de bromlus onderbreekt.

U kunt dan een galvanisch filter (verkrijgbaar bij de vakhandel) installeren tussen dit apparaat en het bronapparaat, dat op zijn beurt de bromlus zal voorkomen. Als ook dit niet helpt, moet u contact opnemen met support.

Subwoofer van Teufel – hier bromt het niet

T 6 subwoofer van Teufel

▶ Teufel T6 subwoofer: klein, praktisch, pittig. Dat is de nieuwe T 6 subwoofer van Teufel. Hij beheerst alle taken meer dan zelfverzekerd in kleine kamers of luisterruimtes.

▶ Teufel T 4000 Wireless: een subwoofer zonder compromissen: de T 4000 biedt maximale integratie in de woonkamer met uitstekende geluidsprestaties, bv. onopvallend achter het dressoir, onder de bank of aan de muur. Een master in vermomming, een master in sound…

Grote en kleine bas: andere producten van Teufel

BOOMSTER

Naar product

STEREO M 2

Naar product

CONSONO 25 CONCEPT Surround Power Edition 5.1 set

Naar product

Samengevat: Waarom bromt mijn subwoofer?

Als je subwoofer plotseling begint te brommen, kun je met de volgende stappen de oorzaak vinden en het brommen verhelpen:

 1. Hangt het met het volume samen?

  Test eerst of het zoemen in de subwoofer afhankelijk is van het volume en of het over het algemeen zacht of hard is. Hierdoor beperk je de oorzaken. Als het zoemen constant is en vrij zacht, ligt het waarschijnlijk aan de subwoofer zelf.

 2. Doorloop alle onderdelen

  Als het niet de subwoofer zelf is, begint de zoektocht naar andere mogelijke oorzaken: sluit de sub op een ander stopcontact aan, verwissel kabels, koppel andere apparaten los van de voeding. Zo sluit je een voor een de mogelijke oorzaken uit en zul je de bron van de storing vinden.

 3. Onderneem actie of zoek hulp

  Afhankelijk van de oorzaak kan het helpen om een kabel te vervangen, een mantelstroom- of galvanisch filter aan te sluiten of contact op te nemen met de technische support als bovenstaande allemaal niet heeft mogen helpen.

Nieuwste artikelen

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.