Grafik Audio-Wellen

Mythe of waarheid: verbeteren stroomfilters het geluid van hifi-systemen?

Over de voor- en nadelen van stroomfilters en hun invloed op het geluid van audiosystemen bestaan nogal wat onenigheden. Sommigen zweren dat het geluid veel helderder en gedifferentieerder is – anderen zeggen dat dit louter inbeelding is. Laten we het met dit artikel voor eens en voor altijd ophelderen. Wat kan een stroomfilter voor je hifi-installatie betekenen?

Wat doen stroomfilters?

Kort gezegd zorgen stroomfilters ervoor dat er zonder spanningsschommelingen alleen “schone” stroom wordt geleverd aan je muziekinstallatie – en ook aan alle andere technische apparaten. Dit zou moeten leiden tot een verbetering van het geluid. Maar laten we beginnen bij het begin.

Het probleem: elektrosmog en spanningsschommelingen verstoren technische apparaten

In theorie levert je energieleverancier elektriciteit met een constante netfrequentie van 50 Hz. Maar meestal zijn er schommelingen in de spanning: je krijgt niet altijd een gelijkmatige 230 volt uit het stopcontact. Storingen hebben verschillende oorzaken: de energieleverancier, je buren of gewoon door je eigen toestellen. Zo kan je eigen hifi-installatie ook storingen in het elektriciteitsnet veroorzaken.

Daarnaast zijn we ook overal omgeven door elektromagnetische straling: de zogenaamde elektrosmog. Ook dit zou de frequenties in de kamer in de war sturen en ertoe leiden dat een muzieksysteem niet op volle kracht kan performen.

De oplossing: netfilters “reinigen” de stroom

Hifi-stroomfilters kunnen de storingen elimineren of op zijn minst sterk verzwakken. Ze worden niet alleen rechtstreeks op een toestel aangesloten. In plaats daarvan worden één of meer stroomfilters over de kamer of het hele huis verspreid. Daar onderscheppen ze hoogfrequente storingen en voorkomen ze spanningspieken zodat de klank volledig en op de juiste manier tot uiting kan komen. Er zijn twee soorten stroomfilters: parallel en serieel. Bij serieelfilters loopt de stroom er direct doorheen voordat het je systeem bereikt. Parallelfilters steek je gewoon in de stekkerdoos naast je andere aansluitingen.

Netzfilter der Firma Phonosophie
Voor- en achterkant van de Activator stroomfilter 1 van Phonosophie

Het resultaat: ongestoord genieten van geluid

Wanneer de stoomspanningen en de “vuile” stroom zijn weggewerkt, spelen de luidsprekers op volle kracht. Stroomfilters hebben dus geen directe invloed op hifi-systemen, maar zorgen voor ideale omstandigheden zodat de sound zich optimaal kan verspreiden in de ruimte. Dit zorgt voor de beste luisterervaring – volledig zuiver en vrij van storingen.

Kies voor de beste sound: koptelefoons van Teufel

SUPREME ON mit Farbwechsel

SUPREME ON

Naar product

AIRY TRUE WIRELESS

Naar product

Bluetooth-Kopfhörer von Teufel

REAL BLUE NC

Naar product

Klinkt mijn hifi-installatie beter met een stroomfilter?

Tot zover de theorie over stroomfilters. Maar maken ze echt een verschil? Er zijn enkele zeer enthousiaste testrapporten die spreken van een veel hogere dynamiek, fijnere differentiatie van de afzonderlijke tonen en een betere outing van de instrumenten en stemmen. Het genot van muziek moet dan ook zo dicht mogelijk in de buurt komen van een real life concertervaring.

Sceptici beweren dat dit subjectieve ervaringen zijn die niet te bewijzen vallen. Zij stellen daar tegenover dat technische apparaten geen probleem hebben met de typische lage spanningen in het elektriciteitsnet. En dat in sommige gevallen geschikte stroomfilters – of componenten die dezelfde functie vervullen – toch al in het apparaat zelf of in de stekkerdozen zijn ingebouwd. In verschillende hifi-forums blijft er oneindig veel discussie.

Een ander punt van kritiek is dat het geluid van de hifi-installaties van sommige gebruikers zelfs is verslechterd door stroomfilters. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat stroomfilters de stroompieken soms te veel dempen – en zo bijvoorbeeld het effect van eindversterkers verminderen. Bovendien kunnen de stroomfilters zelf elektromagnetische golven produceren.

Nog moeilijker te bewijzen dan de invloed van een stroomfilter op hifi-systemen, is de invloed op jou als luisteraar. Want de vermindering van elektrosmog zou er ook voor zorgen dat je hersenen minder belast zijn. Een effect waarvan je zelf niet eens van bewust bent. Als gevolg daarvan, zou de geluidsverwerking door je oren beter zijn. Nogmaals, de alomtegenwoordige aanwezigheid van elektrosmog is niet bewezen. Gezondheidsschade kan ook worden veroorzaakt door elektromagnetische straling. In hoeverre dit alles jouw luisterervaring beïnvloedt, is nog niet helemaal duidelijk.

Heb jij speakers die ruisen? Kom dan hier meer te weten over de verschillende oorzaken. 

Een feit: luidsprekers van Teufel leveren de beste sound

Stereo-Standlautsprecher DEFINION 3
High end vloerstaande speakers in een tijdloos design: DEFINION 3
  • DEFINION 3: Deze high end stereospeakers hebben echt alles, een geweldige sound met een tijdloos design. het 3-kanaals systeem zorgt voor een zuivere bas en hoge volumes. Door het exclusieve design verwen je niet enkel je oren.
  • Theater 500: De stereo luidsprekers Theater 500 zorgen dankzij de Time Alignment technologie voor een precieze geluidsweergave en voor een gelijkmatige sound in elke luisterpositie. Een nieuwe absorbtiekamer vermindert ook staande golven en vervelende resonanties.

Meer stereoluidsprekers van Teufel

Teufel Stereo M

TEUFEL
STEREO M

Naar product

Teufel Stereo L

TEUFEL STEREO L

Naar product

Conclusie: audio stroomfilters blijven een kwestie van geloof

Kortom, wij kunnen de mythe ontkennen noch bevestigen. Storingen in het elektriciteitsnet zijn meetbaar en het lijdt geen twijfel dat elektrosmog bestaat. Het effect van een stroomfilter moet grondiger onderzocht worden om alle twijfel de kop in te drukken. Vooral het effect op de geluidskwaliteit van audiosystemen wordt momenteel alleen “bewezen” door subjectieve waarnemingen.

Het blijft dus vooralsnog een strijd tussen believers en non-believers.
Titelafbeelding: ©TheDigitalArtist. Bron: Pixabay. Afbeelding 1: ©Phonosophie. Bron: hifi-zubehoer.

Gerelateerde artikelen

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.