STEREO M 2

Nieuws uit Berlijn: de nieuwe STEREO M 2 en de magie van de puntbron

De nieuwe STEREO M 2 draadloze streamingspeakers klinken adembenemend groot, nemen weinig ruimte in én inspireren met uitgebreide streamingopties. Bij Teufel willen we dat je elke galm van een saxofoon, elke toets van een piano en elke boventoon van een synthesizer kan horen zonder een fortuin uit te geven aan je hifi-systeem. In dit gesprek met Massimo van Teufel’s akoestiekafdeling laat hij zien hoe we ons doel hebben bereikt.

Vrouw staat naast een platenspeler en de STEREO M 2 met een plaat in haar hand.

STEREO M 2: actieve streaming speakers met uitstekend stereogeluid voor elk muziekgenre, filmgeluid en games.

Een meeslepende luisterervaring

STEREO M 2
Massimo legt de voordelen uit van de puntbron van de STEREO M 2

Teufel Blog: Massimo, sommige lezers en fans zullen je al kennen van het interview over de ontwikkeling van de succesvolle CINEBAR LUX, waar je bij betrokken was. Welke rol had je bij de ontwikkeling van de STEREO M 2?

Massimo: Met de Stereo M [voorgangermodel] was ons uitgangspunt een zeer goed klinkende speaker. We wilden dus alles wat goed was aan het oude model behouden, maar sommige aspecten verbeteren en een nog boeiendere geluidservaring realiseren. We hebben eerst simulaties uitgevoerd en daarna echte prototypes gebouwd om de resultaten te bevestigen, zodat we precies wisten welke onderdelen en elementen nog beter konden.

Teufel Blog: Kan je het akoestische concept van de STEREO M 2 beschrijven?

Massimo: STEREO M 2 is een krachtig, actief 3-kanaals speakerpaar. De woofer met hoge frequentierespons bevindt zich in een geventileerde behuizing met basreflexpoort aan de achterkant. De midrange driver en de tweeter zijn gecombineerd in een coaxiaal chassis. Elk kanaal (woofer, midrange en tweeter) heeft zijn eigen geïntegreerde versterker en een krachtige DSP (Digital Signal Processor) zorgt voor alle audiofilters en crossovers.

Natuurlijke en levensechte reproductie van het origineel

De verwijderde coaxiaal driver in detail
De coaxiale driver van dichtbij.

Teufel Blog: Een 3-kanaals systeem in fomaatje boekenplankspeaker is zeldzaam. Welke rol speelt hier het verbeterde en in-house ontwikkelde SCA coaxiaal chassis?

Massimo: De coaxiale driver is inderdaad een echt hoogtepunt van de STEREO M 2. Zoals bekend plaatst dit type driver de midrange driver en de tweeter in een geconcentreerde positie zodat midden- en hoog frequenties uit dezelfde puntbron komen met een volledig coherente verspreiding. Dit betekent dat er geen vertraging is tussen deze frequentiebereiken, ongeacht de luisterpositie. Het belangrijkste voordeel is een zeer nauwkeurig, driedimensionaal stereobeeld met een brede sweet spot, plus een bijzonder natuurlijke en levensechte weergave van de originele inhoud met minimale kleuring.

De STEREO M 2 van dichtbij
Simpelweg magisch

Een coaxiale driver is uitdagender en duurder om te maken dan twee aparte drivers voor midden en hoog, maar het resultaat is zeker de moeite waard. Onze intern ontwikkelde coaxiale driver bleek zeer succesvol in de STEREO M, dus hebben we hem behouden in de STEREO M 2. Maar we hebben ook de geometrie van de kast eromheen geoptimaliseerd: dit heeft de helderheid en transparantie van de midden- en hoge frequenties verder verbeterd.

Een diepe, krachtige en gecontroleerde bas

Een meting van de STEREO M 2
Massimo tijdens een meting

Teufel Blog: De woofer van de speakers is ook verbeterd. Wat is er veranderd?

Massimo: We hebben het motorontwerp en de crossover verbeterd voor een langere excursie met minder vervorming en we hebben het magnetische circuit geoptimaliseerd voor een hogere efficiëntie. Het resultaat is een diepe, krachtige en gecontroleerde bas.

Teufel Blog: Hoe heb je de afdekking van gerecycled textiel nog verder kunnen optimaliseren? Je hoort nauwelijks verschil in het geluid met of zonder de afdekking!

Massimo: Hier hebben we nauw samengewerkt met de ontwerpafdeling van Teufel. We wilden een onopvallend uiterlijk voor het rooster en hebben de dikte tot een minimum beperkt om zowel een integratieve look én een minimale impact op de frequentierespons te bereiken. De stof die we gebruikten werd speciaal voor ons ontwikkeld uit gerecyclede textielvezels en we hebben veel tijd en moeite gestoken in het testen om een perfecte akoestische transparantie te bereiken.

Onze doelgroep: echte muziekliefhebbers

STEREO M 2

Teufel Blog: Welk geluid kan een koper verwachten van de STEREO M 2 en voor welke gebruikssituaties/muziekgenres zijn de speakers geschikt? Voor welk type luisteraar zijn de STEREO M 2 een perfecte match?

Massimo: Elk muziekgenre klinkt geweldig op de STEREO M 2! Het geluid is vol, maar toch verfijnd en driedimensionaal. Dit maakt het geschikt voor elk type sound. Onze doelgroep bestaat uit echte muziekliefhebbers die elk detail en elke nuance willen horen, en we willen dat ze optimaal kunnen genieten van hun favoriete nummers. De Teufel Home app [gratis te downloaden] is ook voor deze speakers ontwikkeld en heeft een praktische equalizer waarmee eenvoudig kan worden ingespeeld op de smaak van elke luisteraar.

Teufel Blog: Met de nieuwe optische ingang heeft de STEREO M 2 verbeterde opties voor het aansluiten op een tv. Was je verrast dat veel klanten deze optie wilden?

Massimo: We hebben de STEREO M 2 uitgerust met een optische ingang voor een handiger en flexibeler gebruik. Dit verraste me niet echt, want de speakers lenen zich ook goed voor tv- of filmsound.

Teufel Blog: In tegenstelling tot zijn voorganger kunnen beide speakers nu draadloos worden aangesloten. Betekent dit dat beide speakers actief zijn?

Massimo: Dat klopt, de primary en secundary units zijn beide actieve speakers met onafhankelijke voedingen en versterkers. Draadloze audio overdracht is erg handig omdat beide speakers alleen een netkabel nodig hebben, en de luisteraar de speakers dus overal kan plaatsen.

Beste geluidskwaliteit en energie-efficiëntie

STEREO M 2 wordt gemeten
Elke waarde is nauwkeurig gemeten voor het beste geluid

Teufel Blog: Wat is er speciaal aan de geïntegreerde versterkers? Welke vermogensreserves hebben ze?

Massimo: Elke speaker heeft drie geïntegreerde versterkers van hoge kwaliteit (lage-, midden- en hogefrequentiekanalen) en dus in totaal zes versterkers per stereopaar. Elk versterkercircuit is perfect afgestemd op de corresponderende luidsprekerdriver om de beste audiokwaliteit en vermogensefficiëntie te garanderen. Uiteraard hebben de versterkers een breed vermogensbereik zodat transiënten compromisloos kunnen worden gereproduceerd voor een uitstekende weergave van zelfs de meest dynamische audiotracks.

Teufel Blog: Een andere nieuwe functie is het geïntegreerde Teufel Home streamingplatform, dat nu eenvoudiger te combineren is met apparaten thuis. Welke voordelen biedt dit op akoestisch gebied?

Massimo: Het Teufel Home streamingplatform is gebaseerd op eigen software en we hebben veel tijd besteed aan het integreren en optimaliseren van de benodigde audiofuncties. Dit alles wordt aangeboden via een eenvoudige en intuïtieve gebruikersinterface in de Teufel Home app.

Vrouw zit aan bureau met beelscherm en STEREO M 2 speakerpaar
Stereo M 2: ook in home office de beste sound
Alle Bilder: Teufel

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.