Nog betere sound: de nieuwe BOOMSTER

De BOOMSTER is Teufels populairste allround radio bluetooth speaker voor thuis en onderweg. De nieuwe generatie van de recent gelanceerde allrounder, is van binnen en buiten grondig herzien. Binnenin heeft de BOOMSTER nu een verbeterde 3-kanaals akoestiek met twee passieve radiatoren. Die zorgen voor een ongeziene basweergave en een geweldige soundervaring. Het bedieningspaneel is ook vernieuwd en voorzien van tastbare knoppen. Nog een nieuwtje: de BOOMSTER biedt nu ook bescherming tegen water via IPX5, wat hem eindelijk tot een outdoor profi maakt. Slim is ook de ergonomisch verbeterde handgreep voor meer draagcomfort. We vroegen Massimo van de afdeling akoestiek en Fahrija van de afdeling design hoe ze de update aanpakten zonder dat de BOOMSTER zijn roots zou verliezen.

Belangrijk was om de looks en heritage van de BOOMSTER te bewaren

Nieuwe BOOMSTER
De nieuwe BOOMSTER

Teufel Blog: Massimo en Fahrija, leuk dat jullie in naam van jullie team al onze vragen over de BOOMSTER beantwoorden. De nieuwe BOOMSTER ziet er echt geweldig uit. Wat zijn de belangrijkste veranderingen in het ontwerp en de akoestiek ten opzichte van zijn voorganger?

Massimo: Vooral de akoestiek in het basbereik is verbeterd: in plaats van de basreflexpoort gebruiken we nu passieve radiatoren met een hoog excursievermogen. Deze nieuwe radiatoren zijn verborgen achter de grill van de BOOMSTER, zodat er geen risico is dat ze beschadigd raken.

Fahrija: Als onderdeel van het design concept hebben wij van de gelegenheid gebruik gemaakt om het uiterlijk te moderniseren met extra features. Daarbij was het voor ons heel belangrijk om de heritage en looks van de BOOMSTER te behouden.

Nieuwe BOOMSTER
De BOOMSTER – nu in gesloten ontwerp

Strakke, krachtige en precieze bas

Het akoestisch concept van de nieuwe BOOMSTER is nu een gesloten ontwerp. Waarom was deze verandering nodig en wat kunnen we nu van de sound verwachten?

Massimo: Met het gesloten ontwerp en de passieve radiatoren konden we de basprestaties verbeteren door alle luchtstromingsturbulentie die in sommige gevallen in de basreflexpoort kan optreden, volledig weg te nemen. Dankzij de passieve radiatoren wordt het geluid in het basbereik minder gecomprimeerd bij hoge geluidsdrukniveaus. Het resultaat is een strakkere, krachtigere en preciezere bas die beter harmonieert met de rest van de soundspectrum. Een ander groot voordeel van de gesloten behuizing is dat de BOOMSTER nu waterdicht kan zijn: hij heeft nu een IPX5-certificering [let op: bescherming tegen spatwater], wat zeer nuttig kan zijn wanneer je de BOOMSTER outdoors gebruikt.

In de vorige BOOMSTER zat de woofer centraal aan de onderkant. Waar zit die in het nieuwe model? Wat doen de nieuw, aan de zijkant gemonteerde passieve drivers?

Massimo: De woofer is nu naar voren gericht en zit aan de voorkant achter de grill. Hierdoor is er geen risico meer op beschadiging tijdens het dragen. De passieve radiatoren worden gestimuleerd om bij lage frequenties te resoneren, waardoor de lage basfrequenties naar beneden toe aanzienlijk zijn uitgebreid.

De achterkant van de BOOMSTER met de zijdelings geïntegreerde passieve membranen
De achterkant met de zijdelings geïntegreerde passieve membranen.

Een sobere, stijlvolle verschijning

Wat het ontwerp betreft, valt op het eerste gezicht op dat de nieuwe BOOMSTER er iets verfijnder en ronder uitziet en dat de bevestigde antenne niet meer zo ver uit de achterkant uitsteekt. Wat is er nog meer nieuw?

Fahrija: Door gebruik te maken van passieve drivers, konden we de voorkant volledig sluiten en een zeer sober, strak design creëren. Aan de achterzijde vormen de ingebouwde passieve membranen een belangrijk visueel kenmerk. Andere details zoals de integratie van de draaggreep, de aansluiting van de antenne en de afdekking van de aansluitingen aan de achterzijde zijn ook geoptimaliseerd en symmetrisch herschikt.

Ontwerp BOOMSTER
Eerste Scribbles

De BOOMSTER is een outdoor professional dankzij de nieuwe bescherming tegen waterstralen

De nieuwe BOOMSTER biedt voor het eerst bescherming tegen waterstralen. Welke uitdagingen waren er vanuit akoestisch en design-oogpunt zonder het design van de modelserie al te veel te veranderen?

Massimo: We kozen voor een gesloten behuizing om te voorkomen dat er water in de BOOMSTER kan komen, en het oppervlak van alle drivers moest waterdicht zijn. Een grote uitdaging was ook de integratie van de nieuwe passieve radiatoren in de behuizing. Dat zijn bewegende onderdelen en nemen dus veel ruimte in beslag. Dit vereist een uitgekiend mechanisch ontwerp dat stevig is en tegelijkertijd het akoestische binnenvolume optimaliseert.

Fahrija: Met de IPX5 waterbescherming moesten we al vroeg in de ontwerpfase rekening houden, maar ook bij de verdere ontwikkeling van het ontwerp via processen zoals 2k Overmold double Injection. Dit speciale proces is een spuitgietprocédé waarbij we twee materialen – in dit geval kunststof en elastomeren – machinaal combineren. Dit verhoogt de precisie bij het afdichten van de verschillende onderdelen, omdat de met rubber beklede zones precies in elkaar passen en zo een betere bescherming tegen water bieden. Tegelijkertijd maakt dit proces een robuuste verbinding en een gemakkelijk te reinigen oppervlak mogelijk.

Ontwerp BOOMSTER

 

Bedieningspaneel nu robuuster en efficiënter dan zijn voorganger

Bedieningspaneel BOOMSTER
Het nieuwe bedieningspaneel

Laten we nu eens kijken naar het bedieningsconcept van de nieuwe BOOMSTER. Qua functionaliteit is hij vergelijkbaar met zijn voorganger, maar hij biedt nu tastbare bediening in plaats van een touchpanel. Wat kan een gebruiker hiervan verwachten?

Fahrija: De bedieningstoetsen zijn nu naadloos in de frontbehuizing geïntegreerd en maken een meer gebruiksvriendelijke bediening mogelijk dankzij de functionele herindeling en de in reliëf aangebrachte symbolen. De uitvoering in rubbermateriaal zorgt ook voor waterdichtheid, gemakkelijkere reiniging en schokbestendigheid.

Meer draagcomfort door uitgebalanceerd en ergonomisch handvat

Meer grip: de nieuw ontworpen handgreep in close-up
Meer grip: de nieuw ontworpen handgreep in close-up

De praktische draaggreep, die veel vergelijkbare modellen niet hebben, is ook overgenomen van de voorganger, maar is beter gemaakt. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? We lezen ook dat het gewicht beter gebalanceerd is, zodat je de BOOMSTER gemakkelijker kan dragen?

Fahrija: Dat klopt, de interne componenten zijn zorgvuldig uitgebalanceerd voor een optimale balans tijdens het dragen van de BOOMSTER. De uitsnijding en de hoek van de handgreep zijn optisch geminimaliseerd wat zorgt voor een harmonieuzere integratie in de behuizing. Het aluminium handvat heeft een afgeronde vorm met extra patronen op het onderste deel om de feeling ergonomisch te verbeteren.

Nog een punt over de akoestiek: De nieuwe BOOMSTER heeft voor het eerst Dynamore aan boord, een technologie, die al in veel Teufel producten te vinden is. Waarom was deze integratie hier zinvol?

Massimo: Dynamore technologie verbreedt het stereobeeld waardoor een ruimtelijke en omhullende sound ontstaat. Dit verbetert de luisterervaring, vooral wanneer je de BOOMSTER binnen gebruikt, omdat het de algemene geluidsbeleving levensechter en natuurlijker maakt.

Teufel Blog: Dank je wel voor het interview.

Kelvyn Colt met BOOMSTER

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.