Van pioniers tot pro’s: de ontwikkeling van de gaming-accessoires

Of je nu houdt van razendsnelle races of liever in de digitale ring staat, voor de ultieme ervaring heb je topklasse gaming-accessoires nodig. Denk aan een eersteklas gaming-luidspreker, een toetsenbord en een superresponsieve muis; het zijn allemaal onmisbare wapens in je game.

Je hebt vast gemerkt dat de games die je speelt steeds indrukwekkender worden. En net zoals deze games, zijn ook de gaming-accessoires geëvolueerd. Maar hoe is deze ontwikkeling eigenlijk verlopen? We nemen je mee door de geschiedenis van gaming-accessoires en laten je zien hoe ze zijn uitgegroeid tot de essentiële tools voor elke serieuze gamer.

Van typemachine tot gaming-gigant: de evolutie van toetsenborden

De geschiedenis van gaming-toetsenborden begint met de ontwikkeling van de eerste toetsenborden in de jaren 70 en 80, toen computers beschikbaar werden voor thuisgebruik. In de jaren 90 kwamen speciale toetsenborden voor gamers, met functies zoals programmeerbare toetsen en macro-opname. Kijk bijvoorbeeld eens naar het Model M-toetsenbord van IBM, geliefd vanwege zijn mechanische schakelaars en robuuste ontwerp.

In de vroege jaren 2000 kwamen mechanische toetsenborden terug in de schijnwerpers door de vraag van gamers naar nauwkeurige en responsieve toetsaanslagen. Merken zoals Cherry MX werden populair vanwege hun unieke schakelaars. Gaming-toetsenborden evolueerden verder met achtergrondverlichting en RGB-verlichting voor aanpassing. Innovaties zoals anti-ghosting en n-key roll-over verbeterden de prestaties door meerdere toetsaanslagen tegelijkertijd te registreren. Speciale software gaf gamers meer controle, waardoor complexe macro’s en sneltoetsen mogelijk werden.

Spelen met kleur: extra fun tijdens het gamen!

In de afgelopen jaren hebben gaming-toetsenborden zich verder ontwikkeld met functies zoals optische schakelaars voor snellere reactietijden, modulaire toetsenborden met verwisselbare onderdelen en draadloze technologieën voor meer bewegingsvrijheid. De constante innovatie en aanpassing aan de behoeften van gamers hebben gaming-toetsenborden tot een essentieel onderdeel van de moderne game-setup gemaakt.

De voordelen van gaming-toetsenborden

Voor wie hoge eisen stelt aan zijn setup, is een gaming-toetsenbord de beste keuze. Deze toetsenborden reageren bijzonder snel en nauwkeurig, wat vooral het verschil in je games maakt als je een toets in korte tijd meerdere keren moet indrukken. Veel modellen, zoals de Razer Huntsman Mini Linear scoren ook met een stijlvolle achtergrondverlichting en een hoge robuustheid. De Huntsman Mini heeft zelfs ultramoderne optische schakelaars die zorgen voor een bliksemsnelle activering van functies.

Je leest het goed; de schakelaars in je toetsenbord maken je succes bij het gamen. Vergelijk je de traditionele toetsenborden met moderne gaming-modellen, dan zie je een verschil in schakeltechniek. Eerdere modellen hebben tactiele schakelaars, waarbij je het gevoel krijgt een toetsaanslag te moeten activeren met een klikgeluid. Bij lineaire schakelaars verloopt de aanslag wrijvings- en geruisloos. Dit betekent dat het indrukken van een toets geen kracht vereist en geen aanslaggeluid geeft, zoals bij de Razer Huntsman. En dat maakt echt een verschil of jij als winnaar of verliezer uit de strijd komt!    

De revolutie van de computermuis

Net als het toetsenbord heeft de computermuis een bewogen geschiedenis. In 1963 introduceerde Douglas C. Engelbart het eerste muisprototype, maar pas in 1968 presenteerde hij het aan het publiek. Aanvankelijk was er weinig interesse, maar begin jaren 70 werd de muis erkend als een goede vervanger voor arrows. Het gevolg? Razend enthousiasme en een snelle opvolging van innovaties op het gebied van de ontwikkeling van de muis.    Na de mechanisch-elektrische muis volgde de optomechanische muis, die bewegingen omzet met lichtsensoren. Om slijtage te voorkomen, werd de optische muis met leds ontwikkeld, voorzien van een microprocessor voor precisie en robuustheid. Begin jaren 90 verschenen draadloze optische muizen, eerst via infrarood en vanaf 2002 via bluetooth. In 2004 kwam de eerste lazermuis, die op vrijwel alle oppervlakken werkt, wat het gebruik nog gemakkelijker maakte.

Gaming accessoires

Next-level spelen met een gaming-muis

De gaming-muizen van nu beschikken over optische hoogprestatiesensoren die bijzonder hoge puntdichtheden bereiken. Veel modellen zijn ergonomisch of zelfs tweezijdig gevormd en relatief licht, waardoor ze bijzonder comfortabel in gebruik zijn. Ook zijn ze vaak uitgerust met extra zijtoetsen, waarmee je nog meer mogelijkheden hebt. Vooral bij complexere computerspellen zijn deze uitvoeringen in je voordeel, omdat je door het extra gebruik van je duim in bepaalde situaties veel sneller kunt reageren.

Kijk bijvoorbeeld naar de Razer Baslilisk, met 11 programmeerbare toetsen, 2de generatie optische muisschakelaars en optische Focus+ sensor met 26K DPI. Of de Razer DeathAdder V3 Pro, een professionele gaming-muis met een lichtere behuizing en een ultranauwkeurige optische 30K-sensor voor optimale scherpstelling. Deze DeathAdder heeft hernieuwde plaatsing van knoppen en muiswiel voor een eenvoudigere bediening, verhoogde kromming voor een betere grip van de handpalm en extra ringvingersteun voor meer houvast. Met Smart Tracking heb je een constante liftafstand, ongeacht het huidige oppervlak en met Motion Sync een consistentere tracking.

Man op gaming-pc met surround speakers.
Potje gamen, met een Teufel sound zit je er midden in!

Van analoge gesprekken naar virtuele gevechten: de transformatie van headsets

Headset op, handen vrij. Tegenwoordig is het heel normaal, maar het idee is niet nieuw. Al in 1880 gebruikten telefonistes een headsetmodel van Ezra Guilliland. Deze vroege headsets waren echter groot en oncomfortabel. Lange tijd werden headsets alleen professioneel gebruikt, zoals in de lucht- en ruimtevaart, bijvoorbeeld door Neil Armstrong in 1969 met het MS50-headset van Plantronic.

We kunnen wel stellen dat de eerste stappen van de gaming-headsets een grootse sprong waren voor de gaming-industrie.  De vroege modellen combineerden koptelefoons met microfoons, ideaal voor teamgames zoals “Counter Strike” en “World of Warcraft”. Met de opkomst van E-sport in de jaren 2010 nam de vraag naar hoogwaardige gaming-headsets toe. Fabrikanten verbeterden geluidskwaliteit, comfort en duurzaamheid en introduceerden functies zoals surround sound en noise-cancelling microfoons.

Een belangrijke vooruitgang was de komst van draadloze gaming-headsets, mogelijk gemaakt door bluetooth en later door speciale draadloze verbindingen met lage latency. Tegenwoordig zijn gaming-headsets essentieel voor serieuze gamers, met functies zoals virtuele 7.1 surround sound, haptische feedback en aanpasbare RGB-verlichting, wat de game-ervaring nog meeslepender maakt.

Lees ook:  Binaurale geluiden in games –  realistischer kan het niet

Teufel gaming headset

Match je Teufel gaming headset met je andere equipment

Ook Teufel ontwikkelde een gaming-headset, de Teufel CAGE met geïntegreerde USB-geluidskaart en kristalhelder ruimtelijk geluid. Later kwam daar de ZOLA HD-gaming headset bij, die uitblinkt in aanpasbaarheid. Alle elementen, inclusief bekleding, microfoon en oorkussens, zijn aanpasbaar in de kleur naar keuze. Natuurlijk ziet ZOLA er niet alleen goed uit: de headset biedt dankzij de 40 mm linear HD-driver krachtige bassen en gebalanceerde midden- en hoge tonen. Het bedrade headset is voorzien van DTS Headphone X® 2.0, wat zorgt voor een krachtige surround sound en waardoor je tegenstanders nauwkeurig kunt lokaliseren.

Ook met de nieuwere CAGE ONE zit je midden in de actie. Deze bekabelde ultralichte over-ear headset heeft een goede microfoon voor games en home office. Deze koptelefoon beschikt over uitgebreide lineaire fullrange HD-drivers (40 mm) voor gebalanceerd geluid en intense bassen. Je kunt de beweegbare microfoonarm flexibel instellen, zodat je altijd goed verstaanbaar bent. Speel je af en toe ook alleen zonder Teamspeak en Discord, dan kun je de microfoon gewoon verwijderen. Dankzij het ultralichte materiaal is de gaming-headset ook bij lange sessies supercomfortabel om te dragen.

  Voor het ultieme gameplezier: koptelefoons en accessoires van Teufel

  ZOLA + Shure MV7X

  ZOLA + Shure MV7X

  € 254,-€ 329,99
  CAGE ONE

  CAGE ONE

  € 59,99€ 79,99In verschillende kleuren
  CAGE ONE

  CAGE ONE

  € 59,99€ 79,99In verschillende kleuren

  Gerelateerde artikelen

  Schrijf een commentaar

  Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

  Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

  Blogger

  Blog Redactie

  Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.