Oscars 2020

De Oscars: alles over Hollywoods nacht der nachten

Jaar na jaar kijken filmfans reikhalzend uit naar de Oscaravond. De beste films en filmmakers worden geëerd met de prestigieuze prijs in Los Angeles. We hebben de shortlists voor de ceremonie van dit jaar bekeken en onze favorieten uitgekozen. Heb je altijd al meer willen weten over de geschiedenis van de Oscars en het selectieproces? Ook dan zit je goed in deze blog. Enjoy!

Waarom de gouden jongen van Hollywood “Oscar” wordt genoemd

Allereerst: strikt genomen heet de Oscar de “Academy Award of Merit”. Het gouden beeldje dankt zijn bijnaam aan actrice Bette Davis, die regelmatig zou hebben gezegd dat de prijs haar deed denken aan haar eerste man Oscar Nelson Jr. Het was de journalist Sidney Skolsky die de associatie oppikte in een artikel in 1934 en de nieuwe naam populair maakte.

De allereerste uitreiking van de Academy Awards vond een paar jaar eerder plaats, op 16 mei 1929 in het Hollywood Roosevelt Hotel – en alleen voor een select publiek. De initiatiefnemer van de filmprijs was Louis B. Mayer, hoofd van de Hollywood filmmaatschappij MGM. Hij richtte op 1 januari 1927 met een aantal leidende figuren uit de filmindustrie de “Academy of Motion Picture Arts and Sciences” op, een instituut dat de belangen van filmmakers moest beschermen en meer aandacht moest vestigen op het product cinema. Mayers idee wierp zijn vruchten af: de Academy Award won snel aan prestige!

Hoe win je een Oscar?

Hoe wordt bepaald wie een Oscar wint? Allereerst maken de leden van de Academy een voorselectie. Elk lid heeft stemrecht en doet tien suggesties voor de categorie “Beste Film”. Daarnaast mag elk lid vijf nominaties doen in de categorie die overeenkomen met hun beroep. In sommige categorieën – zoals animatiefilm, documentairefilm en korte film – zijn er speciale voorselectiejury’s. Als alle genomineerden zijn gekozen, is het tijd voor de beslissende fase: de selectie van de prijswinnaars. Ook hier mogen alle Academy-leden stemmen in alle categorieën. Wie waarop heeft gestemd, is voor het publiek niet openbaar.

Terwijl er bij de eerste Oscars in 1929 “slechts” twaalf categorieën waren, zijn het er vandaag de dag bijna twee keer zoveel, namelijk 23. Onder andere de categorieën “Beste mannelijke bijrol” en “Beste vrouwelijke bijrol” en “Beste geluid”, “Beste montage” en “Beste filmmuziek” zijn toegevoegd.

Volle bas in de thuisbioscoop

SYSTEM 6 THX + Denon X3800H voor Dolby Atmos “5.2.4-Set”

Naar product

ULTIMA 40 Surround + Denon X2800H voor Dolby Atmos

Naar product

THEATER 500 Surround + Denon X3800H voor Dolby Atmos “5.1.2”

Naar product

“De Oscar gaat naar …”: deze films en acteurs behoren tot de favorieten in 2024

Wat betreft de categorie “Beste film” is er een grote favoriet bij de Oscars van dit jaar: Christopher Nolan’s meesterwerk Oppenheimer. De historische film, die visueel verbluffend is en de biografie van de “vader van de atoombom” in maar liefst drie uur behandelt, is dit jaar in 13 categorieën genomineerd bij de Oscars.

Er is echter ook sterke concurrentie die Nolan’s meesterwerk in een of andere categorie wel eens het nakijken zou kunnen geven. Vooral de zwartgallige Frankenstein-komedie Poor Things (elf nominaties) en Martin Scorsese’s westerndrama Killers of the Flower Moon (tien nominaties) hebben het in zich om één of twee prijzen in de wacht te slepen.

CategorieGenomineerden
Beste film
 • American Fiction

 • Anatomie eines Falls

 • Barbie

 • The Holdovers

 • Killers of the Flower Moon

 • Maestro

 • Oppenheimer

 • Past Lives

 • Poor Things

 • The Zone of Interest
Beste Regisseur
 • Jonathan Glazer: The Zone of Interest

 • Giorgos Lanthimos: Poor Things

 • Christopher Nolan: Oppenheimer

 • Martin Scorsese: Killers of the Flower Moon

 • Justine Triet: Anatomie eines Falls
Beste actrice in een hoofdrol
 • Annette Bening (Nyad)

 • Lily Gladstone (Killers of the Flower Moon)

 • Sandra Hüller (Anatomie eines Falls)

 • Carey Mulligan (Maestro)

 • Emma Stone (Poor Things)
Beste Hoofdrolspeler
 • Bradley Cooper (Maestro)

 • Colman Domingo (Rustin)

 • Paul Giamatti (The Holdovers)

 • Cillian Murphy (Oppenheimer)

 • Jeffrey Wright (American Fiction)
Beste filmmuziek
 • Jerskin Fendrix: Poor Things

 • Ludwig Göransson: Oppenheimer

 • Laura Karpman: American Fiction

 • Robbie Robertson (posthum): Killers of the Flower Moon

 • John Williams: Indiana Jones and the Dial of Destiny

Oscars 2024: Nederlandse genomineerden

Die fantastische looks heeft Oppenheimer te danken aan de Nederlandse genomineerde Hoyte van Hoytema. Hoyte van Hoytema is een bekroonde cinematograaf die bekend staat om zijn meesterlijke visuele storytelling. Hij heeft een indrukwekkend portfolio en hij werkte al vaker samen met met Oppenheimer-regisseur Christopher Nolan (Interstellar, Dunkirk en Tenet). Zijn kenmerkende stijl omvat vaak adembenemende landschappen en krachtige beeldcomposities die de emotionele diepgang van een verhaal versterken – denk bijvoorbeeld aan de intense en krachtige close-ups van Cillian Murphy’s gezicht.

De laatste keer dan een Nederlander een Oscar won was Erik-Jan de Boer in 2013. Hij won de Oscar voor “Beste visual effects” voor de film Life of Pi.

De meest merkwaardige momenten in de Oscargeschiedenis

Er zijn veel memorabele momenten geweest in de lange geschiedenis van de Academy Awards. Hier zijn enkele van de meest bizarre verhalen rondom de felbegeerde filmprijs:

 • Het was furore tijdens de 2022 Academy Awards toen Will Smith presentator Chris Rock in het gezicht sloeg. Die had eerder een grap gemaakt ten koste van Smiths vrouw Jada Pinkett Smith.
 • Tijdens de uitreikingsceremonie van 2017 deed zich een onvoorstelbaar ongeluk voor, dat de Oscargeschiedenis is ingegaan als “Envelopegate“. Warren Beatty en Faye Dunaway kondigden La La Land aan als winnaar in de categorie “Beste Film”. De werkelijke winnaar was echter de film Moonlight.
 • Toen Marlon Brando in 1973 de prijs voor “Best Leading Actor” in ontvangst zou nemen voor zijn optreden in The Godfather, weigerde hij de prijs en stuurde in plaats daarvan “Sacheen Littlefeather” het podium op. De vermeende inheemse vrouw van de Apache stam gaf een lezing over discriminatie van inheemse Amerikanen. In werkelijkheid was het echter de actrice Maria Cruz.

Teufel luidsprekers voor superieure home cinema

De Definion 3 Surround "5.1-Set"
De Definion 3 zijn de meermaals bekroonde high-end home cinema luidsprekers van Teufel.

Definion 3 Surround Power Edition “5.1-Set”: Wil je het echt groots aanpakken met je thuisbioscoop? Ga dan helemaal los met de meervoudig bekroonde Definion 3 high-end luidsprekers! Compleet met kolom-, satelliet- en middenluidsprekers en de krachtige T 10 actieve subwoofer krijg je een eersteklas 5.1 surround set. Het geluid is absoluut Oscar-waardig!

CINEBAR LUX: Deze slanke soundbar is een echte allrounder. Je kunt er de Oscars mee bekijken in 3D-geluidskwaliteit, je onderdompelen in de wereld van gaming en natuurlijk in meerdere kamers naar muziek luisteren. Twaalf krachtige luidsprekers en een geïntegreerde subwoofer leveren bekroond geluid.

Bluetooth luidsprekers van Teufel

ROCKSTER

Naar product

ROCKSTER AIR 2

Naar product

ROCKSTER CROSS

Naar product

FAQ over de Oscars

Wie heeft de meeste Oscars gewonnen?

Katherine Hepburn won de Oscar voor Beste Actrice in een Hoofdrol vier keer tussen 1934 en 1982.

Wie is het vaakst genomineerd voor een Oscar?

Regisseur William Wyler is in totaal twaalf keer genomineerd voor een Oscar. Hij heeft drie keer gewonnen.

Wie is het vaakst genomineerd voor een Oscar zonder te winnen?

De Ierse acteur Peter O’Toole werd acht keer genomineerd, maar won de prijs nooit.

Wie was de jongste en wie de oudste Oscarwinnaar?

Tatum O’Neal ontving de prijs voor “Beste Bijrol” in 1973 op 10-jarige leeftijd, wat haar de jongste Oscarwinnaar aller tijden maakt. James Ivory, die in 2018 werd geëerd voor Best Adapted Screenplay (Call Me By Your Name), is met zijn 89 jaar de oudste winnaar.

Welke films hebben de meeste Oscars gewonnen?

De meest succesvolle films bij de Oscars zijn The Lord of the Rings: The Return of the King (2004), Titanic (1998) en Ben Hur (1960) met elk elf Oscars. De Lord of the Rings trilogie heeft het enige record als filmserie met een totaal van 17 Oscars.

Titelbild: ©Ahmet Yalçınkaya Unsplash.Unsplash License

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.