Een multiroom-systeem opzetten – zo doe je dat!

Waarom zou je kiezen voor een multiroom-systeem? Een kijkje in de meesten huizen laat zien: hifi-geluid is beperkt tot de plek waar het hifi-systeem zich bevindt, en dat is meestal in de woonkamer. De kosten voor extra systemen met cd-spelers en versterkers in nóg meer kamers schrikken de meeste mensen af. Maar eigenlijk bezit iedereen al een multifunctioneel streaming- en bedieningsapparaat: je smartphone! Je moet deze alleen op de juiste manier benutten. Wij laten je zien hoe je snel en makkelijk een multiroom-systeem opzet.

Het multiroom-concept in een notendop

Een multiroom-systeem koppelt speakers in het thuisnetwerk. Dit betekent dat elke speaker in het thuisnetwerk kan worden bediend met een smartphone.

Schematische voorstelling van een multiroom-systeem.
In een multiroom-systeem kun je verschillende muziekbronnen tegelijkertijd afspelen in verschillende kamers.

De basisstructuur van een multiroom-systeem bestaat uit:

  • Wifi-speakers: Wifi-speakers die aangesloten zijn op het lokale netwerk bevinden zich in één of meerdere kamers.
  • Wifi-router: Deze levert de infrastructuur voor de draadloze overdracht van audiosignalen. Om meerdere speakers tegelijk te kunnen bedienen, moet de router voldoende bandbreedte bieden.
  • Muziekbron: Er is eigenlijk maar één vereiste voor de muziekbron: Er moet een wifi-verbinding zijn. De muziekbron kan een streamingdienst, andere internetdiensten zoals YouTube of een lokale harde schijf zijn.
  • Bedieningsarchitectuur: Het multiroom-systeem wordt meestal bediend via een smartphone – het functioneert dan als een afstandsbediening. De benodigde software wordt geleverd door de gratis Raumfeld-app. Deze maakt het mogelijk om de speakers met de smartphone te verbinden en de audio te streamen.

De onderling verbonden speakers openen een reeks nieuwe mogelijkheden. Elke speaker kan worden aangestuurd door een externe speler, ongeacht de locatie in het netwerk. Je kunt ook meerdere speakers tegelijk aansturen en luisterzones definiëren.

Een meerkamersysteem is ook geschikt voor stembediening. Als je een slimme speaker in je netwerk hebt geïntegreerd, kun je die gewoon oproepen wanneer je naar je favoriete muziek wilt luisteren. Lees meer over hoe je je geluidssysteem kunt uitbreiden met Alexa of Google Home van Amazon in de volgende artikelen.

Werkt multiroom streaming ook met AirPlay 2 en Chromecast?

Deze vraag wordt ons vaak gesteld en het antwoord is… ja!

Zowel Apple’s eigen AirPlay 2 streamingarchitectuur als Google’s ingebouwde Chromecast maken multi-room streaming binnen je eigen vier muren mogelijk.

Als Apple-gebruiker hoef je er alleen maar voor te zorgen dat je een compatibel AirPlay 2-eindapparaat gebruikt, zoals onze MOTIV® HOME. Alle eindapparaten moeten zich ook in hetzelfde wifi-netwerk bevinden. En als speakers & co. niet compatibel zijn met AirPlay 2? Gelukkig is er een slimme oplossing! Met de Belkin AirPlay 2-audioadapter kun je eenvoudig speakers en ontvangers upgraden.

We hebben in deze compacte handleiding beschreven hoe multi-room streaming werkt met ingebouwde Chromecast.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Klik op ‘Setting’ en vervolgens op ‘Subtitles/CC’ en selecteer ‘Nederlands’ om de Nederlandse ondertiteling aan te zetten.

Bluetooth-speakers van Teufel

BOOMSTER GO

Naar product

ROCKSTER CROSS

Naar product

RADIO ONE

Naar product

Integreer een conventioneel systeem in het multiroom-systeem

Oudere systemen bestaan uit een versterker of ontvanger en speakers. Een internetverbinding of een verbinding met het thuisnetwerk kan hiermee niet worden gerealiseerd. Maar dat hoeft niet zo te blijven. Er zijn speciale apparaten – zoals de streamer van Teufel – waarmee je dat wel kunt doen. Dit betekent dat je met vrijwel elk systeem een multiroom-systeem kunt opzetten.

Netwerkplayer van Teufel
Netwerkspeler met wifi en Bluetooth en krachtige D/A-omzetter: de streamer van Teufel.

De streamer werkt als een netwerkspeler en wordt op het systeem aangesloten via een RCA of optische kabel. Zodra dit is gebeurd, zijn de speakers die op het systeem zijn aangesloten klaar voor audiostreaming. Om ervoor te zorgen dat het geluid niets van zijn kwaliteit verliest, is er een hoogwaardige D/A-omzetter ingebouwd in de streamer. Deze zet de digitale audiostream voor de speakers om in een verliesvrij analoog signaal.

Hoeveel kamers kan het multiroom-systeem voorzien?

Grafische netwerkluidspreker in een woning.
Als je wilt, kun je in elke kamer een speakers plaatsen en deze integreren in je multiroom-systeem.

Als je een multiroom-systeem wilt opzetten, moet je eerst beslissen in hoeveel kamers je het systeem wilt opzetten en welke speakers je wilt integreren. Dit is weer afhankelijk van de kamers én je luistergewoonten. Als je bijvoorbeeld naar muziek wilt luisteren via een stereosysteem in de woonkamer en internetradio in de keuken, is een systeem bestaande uit twee componenten een goede keuze. Configuraties met drie of meer speakers zijn ook goed mogelijk.

In principe heb je geen limiet bij het opzetten van een multiroom-systeem. Zoals we zeiden, is de beslissende factor hoeveel apparaten je draadloze router kan verbinden met het netwerk en hoeveel speakers er tegelijkertijd actief. Je kunt het bereik en de signaalsterkte echter vergroten met een draadloze repeater.

Bouw je eigen multiroom-systeem met Teufel: Deze speakers heb je nodig

De MOTIV HOME op een kast naast een tafel.
Past perfect in het interieur: MOTIV® HOME.

De speakerkeuze hangt ook af van luistergewoontes en toepassingsscenario’s. Een multiroom-systeem kan alle gangbare soorten speakers bevatten: van een soundbar voor de tv tot enorme stereo- en draagbare minispeakers.

MOTIV® HOME: Deze slimme vriend is een echte alles-in-een streamingprofessional. Wifi, Bluetooth met AAC, Apple AirPlay 2 en Chromecast™ ingebouwd incl. multi-room optie, Spotify Connect, TIDAL Connect – alles is mogelijk! Dynamore® Ultra voor virtueel stereopanorama, een zeer efficiënte klasse D eindversterker en een krachtige lithium-ion batterij voor tot wel 15 uur streamingplezier maken de ervaring compleet.

CINEBAR LUX: De wifi-compatibele soundbar is thuis in beide werelden: het tv-signaal wordt verzonden via HDMI, terwijl de soundbar ook audiostreams kan ontvangen. Met de CINEBAR LUX haal je een allrounder in huis die krachtig, gedefinieerd geluid levert dankzij twaalf krachtige drivers en Dynamore® Ultra.

ONE S: met deze kleine speaker breng je muziek in elke kamer. In de keuken, in de badkamer of in de woonkamer: handige wifi-speakers zoals de ONE S zijn de perfecte aanvulling op je multiroom-systeem.

Meer Teufel streaming producten

TEUFEL ONE M

Naar product

Musicstation

Naar product

Teufel One S

TEUFEL ONE S

Naar product

Conclusie: multiroom geeft hifi een duwtje in de rug

  • In een systeem met meerdere kamers worden audiogegevens van een mobiel apparaat naar wifi-speakers gestreamd.
  • Het bestaande thuisnetwerk wordt gebruikt voor streaming.
  • Conventionele systemen kunnen worden geïntegreerd in het thuisnetwerk met netwerkspelers.
  • Streaming in meerdere kamers werkt onder andere met Chromecast built-in en AirPlay 2.
  • Het aantal en type speakers hangt af van de omstandigheden in de ruimte en van individuele eisen en luistergewoonten.

Nieuwste artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.