Pride like disco: kenners praten over moed, muziek en diversiteit

In de ochtenduren van 28 juni 1969 heeft de opstand van Stonewall in Greenwich Village in New York het begin van de LGBTQIA*-gemeenschap ingeluidt. Deze is tot op de dag van vandaag wereldwijd gegroeid en staat voor sociale tolerantie, individuele vrijheid, openheid en gelijkheid van alle mensen. Net als wij en kostuumdesigner en dragartist Jochen Kronier, alias Joey Love, event manager en dj Zaren Courtenay. Zij komen bij ons langs voor een interview en daarna vieren we samen de PRIDE met onze groovy disco playlist.

Vive la disco & house

Net als funk in de jaren zestig ontwikkelde disco zich in de jaren zeventig tot een onafhankelijk muziekgenre. Wanneer New York het dansverbod voor paren van hetzelfde geslacht na de lesbische en homoseksuele Stonewall-rellen opheft, schieten de clubs en bars als paddenstoelen uit de grond. Maar ook op excentriek aangeklede privé-feestjes wordt er non-stop gefeest. Het pas gewonnen en ontwikkelde zelfvertrouwen van de lesbisch-homo scene wordt weerspiegeld in flitsende uitdossingen en schitterende discoballen. Met een tempo van ongeveer 100 tot 120 bpm (beats per minute) en creatief mixwerk, richt disco zich duidelijk op dansbaarheid en groove.

De nadruk op ritme, harmonie en melodieusheid nam toe tegen het einde van de jaren 70. Gestileerde clubmixen, pakkende instrumentale passages, de meestal met de computer gegenereerde 4/4-maat en een snelheid van 100 tot 130 bpm vormen de muzikale stijl house. Deze is voortgekomen uit disco en was voor het eerst in de club “Warehouse” in Chicago te horen. De vibes nodigen je uit om je individualiteit vrij uit te leven, expressief te feesten en creëren een saamhorigheid..

Teufel – geïnspireerd door diversiteit

SUPREME ON mit Farbwechsel
Bold. Colourful. Inspiring. De SUPREME ON wordt geleverd met geweldige functies in zes kleuren en heeft een ShareMe & party-functie: sluit twee hoofdtelefoons draadloos aan op één smartphone of één hoofdtelefoon op twee apparaten en vier de PRIDE.

De Teufel familie is open, divers, kleurrijk en innovatief. De moed om conventies in vraag te stellen, het verlangen om deel te nemen aan positieve veranderingen en de liefde voor goede sound inspireren ons elke dag opnieuw. Daarom hebben wij ook het “charta der vielfalt” ondertekend en inspireren anderen. Mensen tussen de 20 en 60 jaar oud werken creatief samen en creëren voortdurend nieuwe synergieën. Innovatie en diversiteit gaan bij ons hand in hand.

Interview met Costume designer & drag Unique Jochen Kronier alias: Joey Love

In 1991, maakt Jochen Kronier zijn drag queen debuut als Grace Jones. Meer dan een decennium lang treedt hij internationaal op in gerenommeerde clubs, festivals en in PRIDE parades als het next-level personage Joey Love. Gendergrenzen vervagen en het profane wordt gestileerd tot het kosmische. Dat blijkt ook uit de kostuums die Jochen, die al jarenlang in Berlijn woont, ontwerpt voor levende legendes als Lady Gaga, de No Angles en Tokio Hotel.

This image has an empty alt attribute; its file name is Jochen1-712x1024.jpg
Stagekostuum in chroomlook

Teufel Magazine: De dansvloeren en podiums van Berlijn liggen er sinds maart 2020 verlaten bij. Voor de Pride-gemeenschap is dit een bijzonder heftige beperking, omdat homovriendelijke clubs voor velen meer betekenen dan alleen een dansvloer. Hoe ervaar je zo’n langdurige breuk van een hele constructie in de gemeenschap?  

Jochen: Het was duidelijk dat ook het nachtleven tot stilstand moest komen. Voor mij was het echter maar een klein “verlies”. Het is een feit: aërosolen verspreiden zich te gemakkelijk in de clubs! Maar het verlies door het overlijden van vrienden zou veel erger zijn geweest dan een lange pauze met tijd om jezelf opnieuw uit te vinden en te reflecteren. Het financiële verlies voor de exploitanten van de clubs is natuurlijk aanzienlijk! Laten we hopen dat de staat met zijn “steun” echt achter de culturele sector gaat staan en laat zien dat cultuur een belangrijk onderdeel van het maatschappelijk leven is! We zullen moeten afwachten welke club dit overleeft en welke niet.

Ik leed weliswaar financieel verlies, maar had eindelijk tijd voor mezelf en mijn muziek.

This image has an empty alt attribute; its file name is Jochen5-LA-2018-12-748x1024.jpg
“Me, myself and I” – von top tot teen

Omdat ik vele jaren met volle teugen van het feestleven heb kunnen genieten, heb ik de pauze (lockdown) gebruikt om muziek te maken en een nieuwe sound te componeren. Eigenlijk, ben ik bijna alleen maar bezig om nieuwe designs van top tot teen voor mijn klanten te maken. Maar omdat al mijn banen werden opgezegd (net als bij zoals zoveel anderen), ging het financieel minder, maar had ik wel opeens meer tijd voor mezelf en mijn muziek. Dus componeerde ik drie en een halve maand iedere dag zo’n 10 uur tien uur als een gek muziek. Dat was geweldig en bevrijdend. Af en toe vergat ik corona gewoon. Dus de gedwongen rust en vrije tijd zijn niet compleet slecht geweest. Laten we hopen dat het corona-circus snel voorbij is en we allemaal weer kunnen gaan feesten zoals vroeger. Maar dat komt nog wel!

Teufel Magazine: je bent al tientallen jaren actief in de scene, en kent de hindernissen waarmee mensen uit de PRIDE-gemeenschap te maken krijgen. Je hebt op eigen houtje een leven opgebouwd. Welke obstakels vond je bijzonder zwaar?

Als je te veel in een niche beweegt, verlies je het geheel uit het oog.

This image has an empty alt attribute; its file name is Jochen4-LA-2018-11-748x1024.jpg
Stagekostuum – “Me, myself and I”

Jochen: Het heeft lang geduurd voor ik besefte dat ik een prachtige jeugd heb gehad, met alles wat een kind zich kan wensen. Veiligheid, verdraagzaamheid, genegenheid, erkenning, vrijheid en onvoorwaardelijke liefde maakten deel uit van mijn dagelijks leven. Mijn coming out was ook gemakkelijk en totaal ontspannen. Ik heb me nooit “niet goed” of “fout” gevoeld. Ik wist gewoon dat ik anders was, en dat was het. Ik merkte echte weerstand vooral van vrienden in hun omgeving. Het dagelijkse leven zag er daar anders uit. Ja, zelfs homofobe uitspraken hadden en hebben tot vandaag voor mij geen enkele relevantie, omdat ze in alle opzichten volkomen ongegrond zijn als je er logisch over nadenkt! Het is eigenlijk gewoon zinloze haat of zelfs pure afgunst die erachter zit.

Ik zeg altijd: homoseksualiteit is het natuurlijk evenwicht van de menselijke bevolking. Een uitvinding van de natuur. Stel je voor dat alle mensen in de wereld uitsluitend heteroseksueel zouden zijn! Geen enkel computercentrum ter wereld zou het aantal mensen kunnen berekenen, laat staan de gevolgen daarvan voor deze planeet en ons leven.

Jochen Kronier

Maar terug naar de weerstanden: op een gegeven moment besloot ik me wat meer in andere kringen te begeven. Er zijn overal geweldige mensen, je moet ze alleen zoeken! Als je je te veel in een niche beweegt, verlies je het geheel uit het oog en wordt je horizon kleiner en soms zelfs heel donker. En toch is de wereld zo prachtig.

Teufel Magazine: sinds corona ben je teruggekeerd naar je liefde voor sound. Op SoundCloud experimenteer je met synth-effecten. Kun je ons er iets over vertellen?

Muziek is en was altijd de beste en grootste inspiratiebron voor mij.

Jochen: op mijn zevende verjaardag, kreeg ik een klein orgeltje, en ging ik les nemen. In het begin was het leuk. Na een paar maanden vond ik het echter te saai, het ging niet snel genoeg. Elke keer als we een nieuw stuk leerden, kende ik het de week erop al uit mijn hoofd, maar alle anderen niet. Dus kreeg ik privéles. Mijn probleem was dat ik geen muziek kon lezen. Ik kon wel spelen, maar niet lezen en spelen tegelijk. Mijn privélessen werden dus ook een probleem, hoewel ik al Schubert en Bach en andere componisten kon spelen. Toen ik 15 was, werd de druk om muziek te leren lezen een last, maar gelukkig kwam er een jaar later een paar zwarte puntschoenen in mijn leven en dat veranderde alles!

This image has an empty alt attribute; its file name is Jochen3-Kronier2013_LesCrocodileDangereux-748x1024.jpg
Cyber Heels – absoluut uniek

Ik begon voor het eerst aan mijn uiterlijk en looks te werken. Een goede vriendin had nog een oude naaimachine in de kelder staan waarop ik mijn eerste kleren naaide en het hele creatieve proces begon. Tot op de dag van vandaag heeft niemand mij verteld wat ik moet doen en hoe ik het moet doen bij het maken van kleding, kostuums, enz. Ik heb alles zelf geleerd. Nadat ik in de loop der jaren volledig zelfstandig kleding en kostuums heb ontworpen, ga ik nu weer met muziek aan de slag en wil dit nu beiden gaan combineren.

Na verloop van tijd kon ik goede muziekapparatuur aanschaffen. Door corona had ik eindelijk de tijd om intensief met muziek aan de slag te gaan, wat erg leuk was. Via mijn broer Jaybeetrax, die al heel lang actief is op het gebied van muziekproductie, kreeg ik altijd veel steun als het ging om het verwerken van frequenties en sounds. Eens kijken wat ik nog zo ga make., Ik heb genoeg ideeën. Muziek is en was altijd de beste en grootste inspiratiebron voor mij. Als het lukt, kan ik er ook anderen mee inspireren, net zoals bij mij het geval was. Af en toe zet ik muziekfragmenten hiervan op mijn SoundCloud profiel, gewoon voor de lol.

Interview met eventmanager & dj Zaren Courtenay

Zaren is al sinds 2002 een trotse Berlijner, resident dj en eventmanager bij Proto Hustle en Disco Spektrum. Hij neemt stelling tegen racisme en zijn sets zijn geïnspireerd op de discosound van eind jaren zeventig tot begin jaren tachtig. Zaren, die de PRIDE playlist voor ons samenstelde, beantwoordt ook drie vragen voor ons:

This image has an empty alt attribute; its file name is Proto-Hustle.jpg
Proto Hustle – het collectief

Teufel Magazine: jij hebt de Pride playlist samengesteld voor onze fans. Omdat disco sterk beïnvloed werd door de lesbische en homoscene, hebben wij ons muziekgenre geconcentreerd. Waar komt volgens jou die blijvende fascinatie van disco vandaan?

We willen allemaal geaccepteerd worden zoals we werkelijk zijn.

This image has an empty alt attribute; its file name is Disco-Zaren.jpg
Zaren met disco in zijn bloed

Zaren: voor ons staan saamhorigheid en een streven naar vrijheid duidelijk voorop. Het is duidelijk dat elk muziekgenre zijn aanhangers heeft, maar disco is ontstaan uit een beweging die de wens had als gelijke te worden gezien. We hebben allemaal het verlangen om geaccepteerd te worden als “ons zuiverste zelf”. Disco weerspiegelt precies dit, geeft hoop, brengt vreugde en kleur in het leven; gaat in op serieuze thema’s, maar zorgt tegelijkertijd telkens voor goede zin en positieve energie.

Teufel Magazine: Disco zonder dancefloor – eigenlijk een ondenkbare zaak. Hoe ervaar je de tijd zonder clubs in de virtuele wereld?

Zaren: klote aan de ene kant, magisch aan de andere. We hebben al 18 maanden niet kunnen dansen, feesten of met mensen kunnen omgaan. Het wordt onderschat wat voor een mentale impact dat heeft. Aan de andere kant hebben we veel geleerd over onszelf als gemeenschap. De Berlijnse clubscene bracht ons echter allemaal samen, we steunden elkaar en het gaf ons vele kansen. Als “Proto Hustle” hadden we meer dan 30 live shows tijdens de lockdown om fans en vrienden samen te brengen. Het was ontzettend leuk, vooral omdat we veel nieuwe dingen konden proberen die op een van onze clubavonden misschien niet zouden hebben gewerkt.

Er is niets groters voor ons als te draaien voor dansende mensen.

This image has an empty alt attribute; its file name is Zaren.jpg
Tapes en techniek – Zaren’s eerste contact

Teufel Magazine:  hoe is je passie voor geluid en de wens om dj te worden begonnen?

Zaren: ik was een erg introverte, maar nieuwsgierige tiener. In die tijd ontdekte ik mijn passie voor muziek. Mijn vader had veel platen uit de jaren 70, waaronder veel disco. Een van mijn dierbaarste jeugdherinneringen is dat ik stiekem (want ik mocht nooit alleen aan de platenspeler van mijn vader komen) luisterde naar “H.A.P.P.Y.. Radio” van Edwin Starr op de platenspeler en er op danste. Als ik er nu aan terugdenk, is dit een van mijn meest vormende herinneringen, mijn fascinatie voor disco begon ermee. De wens om te draaien, was er altijd. Toen ik 10 was, gaf ik een verjaardagsfeestje voor mijn jongere zusje met twee cassetterecorders. Het werd allemaal een beetje “professioneler” toen ik rond de dertig was. We wilden eigen party’s organiseren, en uit de aanvankelijke thuis- en kantoorfeesten is uiteindelijk “Proto Hustle” ontstaan. Mijn vriend en medeoprichter, Blake Thompson en ik begonnen met wat nu ons dj-collectief / evenemententeam is, en dat zijn 8e verjaardag viert. Hoewel het interessant en leuk is geweest om nieuwe dingen te proberen tijdens de pandemie en via nieuwe kanalen, is er voor ons niets groter dan te draaien voor dansende mensen. We kijken er naar uit om het binnenkort weer te mogen doen.

Teufel x Proto Hustle: onze PRIDE-Playlist voor iedereen

Tip: Stel in Spotify de tijd voor de optie “Crossfade songs” in op 11 seconden om de afspeellijst als een mix af te spelen.

Click on the button to load the content from open.spotify.com.

Load content

About: CSD Berlijn

Zelfs in Duitsland, dat toen nog verdeeld was, werd de disco, house en de drang naar vrijheid steeds groter. De eerste Berlijnse CSD (Christopher Street Day) vond plaats op 30 juni 1979 in het westen van Berlijn onder de slogans “Lesbiennes sta op en de wereld ervaart jullie” en “Maak je homo-zijn openbaar! Vanaf dat moment zijn er in de loop der jaren talrijke parallelle evenementen ontstaan, waardoor de diversiteit in de loop van de PRIDE WEEK op veelzijdige wijze wordt gevierd. Met ons Teufel team doen wij ook dit jaar weer met veel muziek mee aan de Berlijnse CSD.

Page foto: ©Walter Vogel

foto 1: ©Jochen Kronier

foto 2: ©Devin Mohr

foto 3: ©Devin Mohr

foto 4: ©Jochen Kronier

foto 5: ©Zaren Courtenay

foto 6: ©Zaren Courtenay

foto 7: ©Zaren Courtenay

 

Nieuwste artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Teufel Editorial Team

Learn everything about loudspeakers, headphones, home cinema, streaming and hi-fi trends. We’ll also share practical tips and present new Teufel products!