Tips voor radioliefhebbers: onze favoriete internetradiozenders

Het internet – een oneindige keuze. Dit geldt ook voor het aanbod van online radiozenders. Van publieke zenders tot kleine special interest programma’s. In de grote, wijde wereld van internetradio vindt iedereen wel iets van zijn gading. In ons lijstje van onze favoriete internetradiozenders presenteren we programma’s die we het beluisteren waard vinden en beantwoorden we enkele vragen over het thema internetradio.

Internetradio-weetjes

Is internetradio live?

Als we het over internetradio hebben, dan bedoelen we daadwerkelijk livestreams. Daarnaast heb je ook podcasts op het net: dit zijn audio-opnames die je vaak na de live-uitzending als mp3 of AAC kunt downloaden.

Hoe zenden radiostations eigenlijk uit op het internet?

Radiotechnologie op basis van radiogolven vergt veel werk. Vergeleken hiermee is het een kinderspel om je eigen internetradio op te zeten. Want dit is eigenlijk niet veel meer dan een live audiostream die je via het internet kunt beluisteren. Dat kan via een server, net als bij een website. Om daadwerkelijk live uit te zenden, moet een streaming server de audiogegevens leveren – anders moet de gebruiker het audiobestand downloaden voordat hij of zij het kan beluisteren. Er zijn zowel gratis als betaalde streamingservers op het web. Twee bekende diensten zijn Icecast (GNU-licentie) en SHOUTcast (merkgebonden).

Hoeveel internetradiozenders zijn er?

De samenstelling van het internetradioaanbod kun je vergelijken met de rest van het internetaanbod. Niet alleen de grote commerciële en publieke omroepen zetten hun shows online, maar ook duizenden kleine, particuliere aanbieders. Omdat het web geen landsgrenzen kent, kan iedere gebruiker op internet ook naar zenders uit het buitenland luisteren.

Kan iedereen een internetradiostation beginnen?

Wie muziek wil afspelen op internetradio krijgt te maken met vergunningen, anders dreigen er sancties. De belangrijkste organisatie voor muzieklicenties in Nederland is Buma/Stemra. Deze instantie houdt zich bezig met de belangenbehartiging van muziekauteursrecht van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers. De licentie voor webradio is makkelijk aan te vragen bij Buma/Stemra, maar er bestaat een verschil tussen hobbyzenders en commerciële zenders waar bijvoorbeeld reclame te horen is. Naast de licentie voor auteursrechten, heb je ook een licentie van Sena nodig. Die behartigen de belangen van de uitvoerende artiesten & platenlabels. Meer informatie vind je op de websites van Buma/Stemra en van Sena.

Hoe vind ik internet radiostations?

Al onze aanbevelingen voor webradiostations kan je opzoeken en beluisteren via de TuneIn-app. Deze kent echter ook duizenden andere internetradiostations en podcasts – inclusief de programma’s en het aanbod van de publieke omroepen. Overigens is TuneIn rechtstreeks geïntegreerd in sommige streaming speakers van Teufel.

Streaming-speaker met TuneIn

Teufel One S

TEUFEL ONE S

Naar product

Teufel Stereo L

TEUFEL STEREO L

Naar product

TEUFEL ONE M

Naar product

Studio Brussel – Belgische klassieker voor de jeugd

StuBru

Studio Brussel is bij vele Belgen geen onbekende. Volgens het CIM, heeft StuBru een marktaandeel van 6,8%, zowat de zesde meest beluisterde radiozender in Vlaanderen. Naast dj programma´s in het weekend, kan je er in de week ook terecht voor het journaal, praatprogramma´s en dat allemaal met een vleugje rock, pop, Rnb, soul, metal, hiphop, house en techno. Sinds 1987 heeft ook Studio Brussel een eigen eindejaarslijst: de Tijdloze 100. De lijst werd al aangevoerd door Nirvana, Deep Purple, The Rolling Stones, Gorki, Led Zeppelin en Pearl Jam. Ook hun liefdadigheidsacties werken inspirerend. Op 19 december 2006 kwamen ze met de eerste Music For Life-actie, om de meer dan 30 miljoen landmijnen in de wereld op te ruimen. Peter Van de Veire, Tomas De Soete en Christophe Lambrecht presenteerden één week vanuit een glazen huis in Leuven zonder te eten een verzoekplatenprogramma. Dit alles bracht 2.419.416 euro op.

SomaFM – een Webradio-Oldie

SomaFM zendt sinds het begin van de jaren negentig vanuit San Francisco uit naar de hele wereld. De radio wordt door donaties gefinancierd. Hun webradioaanbod omvat meer dan 30 kanalen, ieder met verschillende genres die 24 uur per dag beschikbaar zijn. Voor een beter overzicht zijn de kanalen gesorteerd op populariteit en genre. De meeste richten zich op alternatieve rock en elektronische muziek. Je kunt SomaFM streamen via de web player, desktop apps voor Windows en macOS of via mobiele apps.

KCRW – webradio-stream uit de West Coast

Nog een internationale vertegenwoordiger in onze lijst van internet radiostations: KCRW is gevestigd in Californië. Dankzij het internet is het programma over de hele wereld te beluisteren en komt het herhaaldelijk voor in de beste webradiolijsten. Naast de desbetreffende live stream kan je nog een hele reeks programma’s beluisteren. Muzikaal gezien kan je je in een breed spectrum van verschillende genres onderdompelen. Eén van de programma’s wordt zelfs gepresenteerd door Henry Rollins – de voormalige zanger van de legendarische punkrock- en hardcoreband “Black Flag“.

Radio Nostalgie

Zowel in Nederland als in België, kunnen fervente crooners, 80´s en 90´s fans hun hartje ophalen bij radio Nostalgie. De naam verklapt het wel al een beetje. Van Duran Duran tot Madonna tot Mai Tai, of slaag je door die moeilijke eerst werkdag van de week met Manic Monday van de Bangles. Tevens ook onze aanbeveling voor hilarische ritjes in de auto. Ambiance verzekerd als je met het juiste gezelschap zit.

NPO Radio 1

Ontstaan in 1947 onder de naam Hilversum 2 en wordt ook wel eens de nationale rampenzender genoemd, waarbij de zender de burgers moet informeren als er eventueel gevaar dreigt. Leuk is anders, maar dat is natuurlijk wat uit de context gehaald. Toch ken je hen waarschijnlijk wel vooral van het NOS journaal. Verder geven ze heel hedendaags ook podcasts uit. De populairste podcast van NPO Radio 1 was De Brand in het Landhuis, die in twee weken meer dan 100.000 keer werd aangeklikt.

Radio garden

The world is your oyster moeten ze gedacht hebben bij Radio Garden. Stel je een map van de wereld voor met vele groene bolletjes. Die stipjes zijn dan radio stations op hun geo-locatie. Zo kan je een beetje op vakantie gaan en radio stations ontdekken van over de hele wereld, zoals het populairste radio station van Tanzania Singida, de nieuwe Björk opspeuren op Apparatid in IJsland, Fins leren bij het nieuws op Rovaniemi of gewoonweg eens kijken wat Nederland en België zoal te bieden heeft.

RADIO 3SIXTY – internetradio op zijn best

Das Internetradio mit Speicherfunktion für Senderlisten
De RADIO 3SIXTY – overzichtelijk en stijlvol aan de buitenkant, toegewijde technologie aan de binnenkant

Met de internetradio RADIO 3SIXTY ontvang je alles – analoog en digitaal: per DAB+, internetradio, FM en Spotify Connect:

  • ▶ 360-gradensound met 2-kanaals systeem met Dynamore technologie
  • ▶ een stevige bas dankzij de downfire subwoofer
  • ▶ Bluetooth en AUX voor connecties
  • ▶  Eenvoudig opslaan en inschakelen van favoriete kanalen en streams
  • ▶ Wakker worden met de geïntegreerde wekfunctie

Meerdere Teufel Streaming speakers

Teufel STREAMER

Naar product

Teufel Stereo M

TEUFEL
STEREO M

Naar product

CINEBAR LUX

Naar product

Verdere aanbevelingen voor internetradiostations die het beluisteren waard zijn

  • HÖR: je hebt vast wel al de bekendste badkamer op YouTube gezien met soms de meest bizarre dj-performances. In het hartje van Berlijn komen dj´s vanuit de hele wereld een uurtje draaien.
  • Kiosk Radio: het Brusselse antwoord op de Berlijnse house en techno trendsetter Hör. 
  • Radio Centraal: een echte Antwerpse underground radio zender die begon uit te zenden in 1980. Vele VRT journalisten zijn daar hun carrière begonnen en de zender is tot op heden nog steeds actief in de mode, kunst, locale politiek en dj-scene.
  • BRUZZ: de vroegere FM Brussel, stuurt hun dagelijkse portie nieuws over politiek en cultuur uit Brussel in de ether. Later kregen ze er ook een Tv programma bij.
Bild 1: ©RadioBob Bild 2: ©Byte.fm Bild 3: ©FluxFM Bild 4: ©SomaFM Bild 5: ©KCRW Bild 6: ©Detektor.fm

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.