Wat verandert er met bluetooth 5 – en wat niet

Er komt steeds meer apparatuur met bluetooth 5  en binnen niet al te lange tijd zal de nieuwe technologie dan ook standaard zijn. We leggen functies en de relevantie voor audiostreaming met bluetooth 5 uit.

De veranderingen bij bluetooth 5

Funktion Eigenschaften
Datenratebis zu 2 Mbit/s im Low-Energy-Modus (Freibereich)
Reichweitebis zu 240 m im Low-Energy-Modus
BeaconsKapazitätssteigerung auf 279 Bytes
Dual Audiogleichzeitiges Abspielen auf 2 Bluetooth-Wiedergabegeräten von einem Sendegerät

Bluetooth ist compatibel met eerdere versies. Heb je bijvoorbeeld een smartphone met bluetooth 5 dan kun je je muziek ook op speakers met bluetooth 4 of 3 afspelen. De specificaties voor bluetooth 5 zijn overigens al in 2016 door de Bluetooth Special Interest Group aangekondigd – een groep van bedrijven die zich bezig houdt met de ontwikkeling van bluetooth. Hier vind je informatie over de technische details van bluetooth 5 (Engels).

Waar wordt bluetooth 5 gebruikt

Bluetooth is als draadloze standaard in veel bereiken in te zetten. Bijvoorbeeld bij de overdracht van audio-, video- en sensorbetanden. Een belangrijke ontwikkeling heeft SIG met bluetooth 4 al ingevoerd: de protocolarchitectuur bluetooth low energy. Veel vernieuwingen van Bluetooth 5 borduren voort op deze low energy functies.

Belangrijke voordelen van deze protocolstructuur zijn de super snelle verbindingsopbouw en het minimale energieverbruik. De energie-efficïente datatransfer wordt onder andere door korte rustfases tussen de zendcycli berreikt. Dit is bijvoorbeeld zinvol bij het Internet of Things (IoT), processen in de automatisering van gebouwen of bij wearables (fitnessarmbanden), omdat daarbij vaak in verschillende afstanden kleine datahoeveelheden verstuurd worden. Voor de audio-overdracht (bluetooth profiel A2DP) zijn low energy overdrachten dan ook niet geschikt; de datastroom moet tenslotte continue zijn. Verder zijn de databestanden die hier voor nodig zijn te groot voor low energy.

Frau mit AIRY TRUE WIRELESS Kopfhörern von Teufel
Luister zonder zorgen naar muziek met de AIRY TRUE WIRELESS met Bluetooth 5.

Welke reikwijdtes en snelheden apparaten met bluetooth 5 zullen bereiken kunnen, hangt uiteindelijk af van de chip- en apparatenfabrikanten. De maximale waarde van 240 meter is puur theoretisch. Reikwijdtes in vergelijkbare dimensies kunnen met bluetooth 5 alleen bij low energy toepassingen in iOT worden bereikt. Bij audiostreams die data-intensief zijn zal er geen grote stijging van meer dan 10 meter zijn, ook bij bluetooth 5 niet.

Bluetooth beacons voor een precieze datatransfer

Bluetooth becons zijn kleine draadloze zenders waarmee data op bluetooth 5 compatibele apparaten zonder het gebruikelijke pairing verstuurd kan worden. De draadloze zenders kunnen het ontvangstapparaatprecies localiseren en het zendproces beginnen. Zenders kunnen zo gegevens van meerdere ontvangstapparaten binnen de rijkweidte zonder directe verbindingsopbouw versturen. Dat was ook al mogelijk voor bluetooth 5, maar de bestandshoeveelheid was beperkt tot 31 byte per pakket.

Door de verveelvuldiging van de bestandshoeveelheid naar 279 byte is de verwachting dat deze technologie een belangrijkere rol zal innemen. Binnen grote gebouwen als vliegvelden, kantoren of universiteiten kunnen zo bijvoorbeeld navigatiediensten worden opgezet. Mensen met een visuele beperking kunnen hun smartphone gebruiken om de weg te vinden. Verder is deze functie vanuit marketing oogpunt interessant voor winkeliers. Het zal dan ook spannend worden of en hoe deze nieuwe technologie gebruikt zal worden.

Mobiele hifi-sound van Teufel

ROCKSTER GO 2

Naar product

ROCKSTER CROSS

Naar product

ROCKSTER AIR 2

Naar product

Oldie but Goldie – wat mogelijk is met bluetooth classic

Het audiosegment verandert niet werkelijk met de komst van bluetooth 5. De meest interessante vernieuwing is de Dual Audio functie waarmee je bijvoorbeeld vanuit een telefoon twee koptelefoons kunt bedienen. Behalve dit bieden de functies van bluetooth 5 reeds alle voorwaarden voor een draadloze kwaliteitssound. Onze bluetooth speakers hebben een hifi-kwaliteit met vette bassen en zijn reuze handig doordat ze zo mobiel zijn. Dankzij de apt-X codec bereiken de portable speakers zelfs het kwalitatieve geluidsniveau van cd’s. De sound komt dus allesbehalve tekort.

Bluetooth speakers van Teufel

Der wasserdichte Lautsprecher ROCKSER GO.
De ROCKSTER GO komt ook in een ruige omgeving goed tot ziijn recht en met IPX7 is hij bovendien ook echt volledig waterdicht
 • ROCKSTER GO 2: krachtige fullrange drivers, tot 28 uur muziek en Bluetooth met AAC – de kleinste ROCKSTER laat van zich horen. Bovendien is de rubberen behuizing waterdicht (volgens IPX67) en kan hij ook tegen een stootje. Oh, en wil je meer power, dan kun je twee GO’s met elkaar verbinden.
 • BOOMSTER XL: dit is de boombox anno nu: het 3-kanaals stereosysteem met geïntegreerde downfire subwoofer verbindt power met geluidskwaliteit. Verder is de BOOMSTER tot de nok toe gevuld met mooie features als bluetooth aptX, NFC, FM radio, USB-oplaadpoort en een praktische draagriem.
 • Andere bluetooth speakers van Teufel

  BOOMSTER GO

  Naar product

  Portabler Bluetooth Lautsprecher Rockster Air

  ROCKSTER AIR

  Naar product

  Teufel One S

  TEUFEL ONE S

  Naar product

Conlcusie BT 5: nieuwe mogelijkheden om verbinding te maken met de wereld om je heen

 • Steeds meer smartphones en IoT-apparaten hebben bluetooth 5.
 • De nieuwe versie heeft vooral mooie mogelijkheden in de low energy modus en is gemaakt voor het IoT.
 • Voor audio is vooral de Dual Audio functie relevant.
 • Bluetooth beacons kunnen voor locatieafhankelijke gegevensoverdracht worden gebruikt.
Titelbild: Bluetooth Logo

Nieuwste artikelen

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.