De Teufelsberg in Berlijn: van afluisterstation naar hotspot voor straatkunst, muziek en natuur

De Teufelsberg torent hoog boven Berlijn uit – ooit een afluisterstation, tegenwoordig Europa’s grootste galerie voor straatkunst en een populaire locatie voor evenementen. Oprijzend uit de ruïnes van de naoorlogse periode is het een symbool van verandering, creativiteit en cultuur. De Teufelsberg speelt ook een speciale rol in het 45e jubileum van Teufel dit jaar. Reis met ons mee door de fascinerende geschiedenis van de Teufelsberg – en ontdek wat deze met Teufel speakers verbindt.

Teufel viert 45 jaar met stedelijke kunst op de Teufelsberg

Vandaag de dag is Teufelsberg een plek waar kunst, elektronische geluiden en natuur in perfecte dialoog staan en de creatieve ziel van Berlijn zichtbaar is. Voor onze 45e verjaardag inspireerde onze sterke soundconnectie met de Teufelsberg ons om samen met URBAN ARTISTS een exclusieve graffitimuur te ontwerpen. In de video zien we de creatie van de muur in een time-lapse video:

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De kunstenaar Hendrik auf der Heidt ontwierp de Teufel graffiti, die vier weken lang deel zal uitmaken van de legendarische street art galerie op de Teufelsberg.

Tijdens de campagne

De graffiti nodigt je uit om jezelf te vereeuwigen tegen deze unieke achtergrond. Stuur ons je kiekje per e-mail naar socialmedia@teufel.de of upload het naar Instagram – we kijken uit naar je inzendingen!


Leestip > Lees meer over het Teufel verhaal

De voltooide Teufel graffiti muur met selfie spot

De Teufelsberg: een stukje Berlijnse geschiedenis

De Teufelsberg is geen gewone berg. Na de Tweede Wereldoorlog lag Berlijn in puin en de bijna 120 meter hoge Teufelsberg is ontstaan uit dit puin – opgestapeld uit ongeveer 26 miljoen kubieke meter puin. Maar de berg speelde ook een sleutelrol in de geschiedenis van de Koude Oorlog.

Tijdens de Koude Oorlog werd de Teufelsberg in West-Berlijn omgebouwd tot een afluisterpost. Van hieruit hielden de Amerikanen en Britten de radiocommunicatie van de DDR en het Oostblok in de gaten. Het afluisterstation op de Teufelsberg was vroeger de spil van de Westerse inlichtingendienst in Berlijn.

De witte, van veraf zichtbare radarkoepels werden tientallen jaren door de NSA gebruikt als uitvalsbasis voor het onderscheppen en decoderen van radioverkeer. De futuristisch ogende koepels herbergden in die tijd zeer geavanceerde technologie. De verzamelde gegevens waren cruciaal voor de geopolitieke strategie van de westerse bondgenoten tijdens de Koude Oorlog.

Abhörstation mit Radarkuppeln auf dem Teufelsberg in Berlin.
Afluistersysteem op de Teufelsberg in West-Berlijn, 1974.

Met de val van de Berlijnse Muur in 1989 en het einde van de Koude Oorlog verloor de Teufelsberg zijn militaire betekenis. Het afluisterstation werd in 1991 verlaten en het terrein raakte in verval. Ondanks verschillende plannen voor een nieuw gebruik van de berg – waaronder ideeën voor een luxe hotel – werd geen van deze projecten gerealiseerd.

Bluetooth-luidsprekers van Teufel

BOOMSTER

BOOMSTER

€ 299,99€ 369,99In verschillende kleuren
ROCKSTER GO 2

ROCKSTER GO 2

€ 129,99€ 149,99In verschillende kleuren
ROCKSTER GO 2

ROCKSTER GO 2

€ 129,99€ 149,99In verschillende kleuren

De Teufelsberg anno nu: het creatieve canvas van Berlijn

Fotograf: Hendrik Wolter
Straatkunst op de Teufelsberg Fotograaf: Hendrik Wolter

Tegenwoordig is de Teufelsberg een creatief centrum en biedt niet alleen een indrukwekkend uitzicht over de stad, maar wordt ook beschouwd als een van de grootste hotspots voor straatkunst in Europa. Internationale kunstenaars zoals El Bocho en Dan Kitchener hebben de muren van het voormalige luisterstation omgetoverd tot een enorm kunstobject.

Streetart auf dem Teufelsberg Fotograf Hendrik Wolter
Streetart op de Teufelsberg. Fotograaf Hendrik Wolter

Naast graffiti zijn hier ook grootschalige muurschilderingen, installaties en sculpturen te vinden. Deze werken vertellen verhalen, behandelen actuele sociale kwesties en veranderen de Teufelsberg in een openluchtgalerie. De muziekscene, vooral de technoscene, heeft deze plek ook ontdekt.

Teufel, sound made in Berlijn: ervaar het geluid van de hoofdstad

DJane legt Musik auf bei einer Outdoor-Party mit Teufel-Lautsprechern, umgeben von Graffiti und urbaner Kulisse.
Rave-ready – met de ROCKSTER AIR 2 ben je dat gegarandeerd!

ROCKSTER AIR 2: De ROCKSTER AIR 2 is de mobiele partyspeaker van Teufel die elk buitenevenement naar een nieuw niveau tilt met zijn krachtige geluid. Met een krachtige bass en een speeltijd tot 31 uur is hij vooral indrukwekkend als de beat doorgaat nadat de zon is ondergegaan. Met een maximaal volume van 115 dB zorgt de ROCKSTER AIR 2 voor het perfecte geluid – of het nu aan het meer, in het park of op de volgende rave is. Slechts korte tijd verkrijgbaar in de 45 jaar Berlijnse sound bundel!

ROCKSTER CROSS: De ROCKSTER CROSS is een draagbare outdoor bluetooth- speaker die maximale mobiliteit combineert met krachtig geluid. Dankzij de slimme akoestische functies, die naadloos zijn geïntegreerd in de compacte behuizing, levert hij een rijk geluid, zelfs als je onderweg bent. De schakelbare outdoormodus versterkt het geluid waar je ook bent en de Dynamore®-technologie zorgt voor een brede geluidsspreiding.

Stereosystemen voor echte muziekliefhebbers

DEFINION 3

DEFINION 3

€ 1399,99€ 1799,99In verschillende kleuren
Definion 3S

Definion 3S

€ 999,99In verschillende kleuren
DEFINION 3S + DENON DRA-900H

DEFINION 3S + DENON DRA-900H

€ 1499,99€ 1899,99In verschillende kleuren

Follow your sound met Teufel van de jaren 80 tot nu

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Ontdek de reis van Teufel en de tijdperken die het merk en de wereld van geluid hebben veranderd:

Titelimage, foto 1 / 2: Met toestemming van Hendrik auf der Heidt
Foto 3 / 4 Credits: Hendrik Wolter

Foto radarsysteem: Dr. Karl-Heinz Hochhaus (Dr._Karl-Heinz_Hochhaus), View op het radarsysteem. Bron: Wikimedia Commons. licentie: CC BY-SA 3.0.

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.