40 jaar Teufel: Hollywood klanken uit de techno metropool

De jaren 90 stonden in het teken van de Duitse herreniging. Het overheersende gevoel in de tijd was dat alles kon en mocht – en dat gold niet alleen voor Berlijn. Het waren jaren van uitproberen en aftasten, ook voor Teufel. Onlosmakelijk verbonden met deze tijd was de vette techno beat en bas. Kom, let’s go back in time.

In Walfisch, Tresor en op straat: techno, techno en techno

Wat in de jaren begon met de Duitse band Kraftwerk, groeide uit tot een fenomeen waar Duitsland een grote rol in heeft gespeeld. Techno, house en jungle: overal in Berlijn ontsproten clubs waar je dagen en vooral nachtenlang nonstop kon dansen op opzwepende elektronische beats. Tresor (bestaat nog steeds) en Walfisch waren twee van de eerste en meest legendarische clubs.

Tresor bestaat al sinds 1991 en heeft zijn naam aan de eerste locatie te verdanken. De club was voor z’n verhuizing naar de huidige locatie in een elektriciteitscentrale, gevestigd in een kluis van een warenhuis dat als sinds DDR-tijden leeg stond. Hier vonden bijna dagelijks de meest vette party’s plaats met sets van al net zo legendarische dj’s als Carl Cox en Sven Väth. Berlijn en techno zijn sindsdien onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In de onderstaande video zie je een amateuropname van een clubber, die Tresor binnenloopt en naar de voormalige kluisruimte gaat. Voel je de vibes?

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Techno wist ook de straten van Berlijn te veroveren. Op de Kurfürstendamm werd het winkelend publiek in 1989 verrast door de eerste Loveparade. Een schamele 150 deelnemers liepen achter een VW busje aan. De oprichter van de Loveparade, dj Dr. Motte, wist op dat moment nog niet dat deze stoet al snel zou uitgroeien tot de grootse rave ooit met 1,5 miljoen bezoekers in 1999.

Berlijn, Love Parade, 1998 – Bron Wikipedia

Boybands en one hit wonders in overmaat

Geloof het of niet, maar er bestond ook nog andere muziek in de jaren 90. Terugblikkend lijken dit allemaal wel puberbands te zijn geweest. Je kon niet om de vele boybands heen: de Backstreet Boys, *NSYNC, Take That braken menig teenie hart; de Spice Girls vormden het vrouwelijke pendant en Posch, Baby Spice, Ginger Spice en Scary & Sporty Spice landden met hun eerste single Wannabee in 1994 in meer dan 30 landen op de 1e plaats van de charts – en dat was nog maar het begin. MTV draaide hun songs net zo veel als die van Whitney Houston, REM & Lenny Kravitz. Sommige bands kwamen niet verder dan ronde 1 en hadden maar een grote hit: Fools Garden met Lemon Tree, Aqua met Barbie Girl of Lou Bega mit Mambo No. 5.

Actieve modulaire systemen uit de Teufel wereld

Trip down memory lane? In de onderstaande video kun je door 100 hits uit de jaren 90 skippen

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

40 jaar Teufel met top aanbiedingen

CINEBAR DUETT

Naar product

Romcom’s en blockbusters

Ook in de bioscoop viel er veel te beleven. Het was de tijd van romantische comedy’s. Denk aan Pretty Woman, Sleepless in Seattle, You’ve got mail en As Good as it Gets – de lijst grappige tearjearkers is vrij lang. Geen fan van dit genre? Er waren genoeg andere films, sommige wisten zelfs een cultstatus te bereiken.

Een kleine selectie:

 • Silence of the Lambs 1991
 • Jurassic Park 1993
 • Pulp Fiction 1994
 • Trainspotting 1996
 • Léon 1994
 • Pulp Fiction 1994
 • Titanic 1997
 • Fight Club 1999
 • Matrix 1999

Ultieme 90’s film: Pulp Fiction van Quentin Tarantino

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Teufel in de jaren 90: Hollywood thuis

In steeds meer Duitse woonkamers klonk niet alleen muziek, maar ook filmsound ook uit Teufel speakers. Geen wonder want Teufel kreeg steun uit Hollywood. THX, de licentie van George Lucas die er garant voor staat dat je in welke ruimte dan ook kunt genieten van een uniforme filmsound, net als in de bioscoop, werd in het allereerste Teufel THX-systeem geïntegreerd. Dit allerkleinste THX systeem ter wereld, kreeg de naam System 5 THX.

Soundsensatie: de Theater serie van Teufel

Home cinema systemen raakten in de mode door het opkomen van de dvd. Het succes van dit platte schijfje was voor een groot deel te danken aan het goede geluid ervan. Teufel systemen transporteerden deze goede sound door al even goede speakers naar de woonkamer. Een avondje thuis voor de buis klonk nog nooit zo goed.

Teufel Theater 1: sound wordt een legende

Teufel’s home cinema systeem Theater 1 was zo populair dat Teufel in de jaren erop telkens een nog betere versie ervan presenteerde.

Folder uit de jaren 90: Teufel home cinema systemen

Teufel car tuning: autoruiten beefden in de sponning

Tegenwoordig is bijna niemand meer zo gek en schroeft de binnenkant van z’n autodeur open snijdt gaten in de hoedenplank te snijden en dat allemaal om speakers te monteren om tijdens het rijden naar een vette bas te luisteren. Dat was wel anders in de jaren 90. Als trotse driver kon je niet genoeg decibel en bas hebben.

Pimp my car: Teufel zorgt ook on the road voor vette beats

En dus hadden we ook een auto hifi folder.

Alleen echt met dustcap

De legendarische Teufel AM 250 woofer met sjieke Teufel dustcap zorgde in veel gepimpte auto’s voor behoorlijk veel power.

Ausschnitt aus einer Teufel-AM-250-Anzeige

The Berlin way – de directe verkoop van Teufel slaat aan

Een andere grote verandering bij Teufel was de overstap naar directe verkoop. Hierdoor werden de prijzen voordeliger, stonden we in direct contact met onze klanten, maar ging er niets aan kwaliteit verloren bij de producten.

Woonkamer met Teufel Ultima 40 Surround AVR voor Dolby Atmos 5.1.2 set
Teufel weet hoe home cinema moet. Met de Ultima 40 surround geniet je nog meer van je filmavondjes.

Typisch jaren 90: mode en clubbing matchen

Dat het wel goed zat met techniek en muziek las je net al, maar hoe zat het met de mode? De trends uit de jaren 90 waren soms wel even wennen. Schoenen met dikke zolen, jurken over broeken en korte topjes bij wijde jeans om maar een paar dingen te noemen.
Maar zoals het bij mode gaat: ook de jaren 90 beleefden een revival. Denk aan raverbuns, de Buffalo’s zijn terug van weggeweest en ook de hele wijde jeansjassen en broeken zijn er weer.

Jonge vrouw met tattoo ketting, glas en kers
Tattoo-chokers waren hét accessoire in de jaren 90.

Home cinema van Teufel – toen en nu van topkwaliteit

Theater 500 surround sound speakers
De home cinema set Teufel Theater 500 brengt films tot leven
 • Theater 500 Surround “5.1-Set”: we hebben het gerenommeerde home cinema systeem verder ontwikkeld en presenteren je hiermee een surroundsysteem met een ongekende sound. Veel detail, een vette bas en dipool speakers met een diffuuse geluidsafstraling komen gevaarlijk in de buurt van bioscoopsound.
  Sytem 6 THX AVR voor Dolby Atmos “5.2.4-set”: al je wensen gaan in vervulling met dit power pakket. Dolby Atmos speakers, 2 subwoofers en een THX-licentie zijn slechts een paar van de componenten die deze set een van onze meest krachtige sets überhaupt maken.

>Leestip: 40 jaar Teufel deel 1 – de jaren 80

Meer home cinema systemen van Teufel

CONCEPT E 450

Naar product

De jaren 90 in vogelvlucht

 • 1990: de hereniging van Oost en West-Berlijn, die jaarlijks gevierd wordt op 3 oktober.
 • 1991: de Sowjet-Unie valt uiteen en Boris Jeltsin wordt de eerste democratisch gekozen president van Rusland.
 • 1992: op 7 februari 1992 ondertekent de Europese Raad het Verdrag van Maastricht, waarmee de grondslag van de Europese Unie wordt gelegd.
 • 1993: Erich Honecker, de leider van de DDR, vertrekt naar Chili, waar hij tot zijn dood in 1994 woonde.
 • 1994: Nelson Mandela wordt de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.
 • 1995: het duo Los del Río brengt het nummer Macarena uit met niet alleen een pakkende melodie, maar ook een choreografie die jong en oud beheerste.
 • 1996: Dolly, het eerste gekloonde zoogdier, wordt geboren.
 • 1997: het dodelijke ongeluk van Lady Di raakt mensen over de hele wereld. De begrafenisdienst op 6 september wordt door ongeveer 2,5 miljard televisiekijkers bekeken. Elton John herschrijft een van zijn stukken ter ere van Lady Di: Candle in the Wind.
 • 1998: de Lewinsky-affaire rond de Amerikaanse president Bill Clinton zorgt ook in Europa maanden lang voor krantenkoppen.
 • 1999: de euro wordt voor het eerst ingevoerd als giraal geld – de overgang naar een gemeenschappelijke Europese munt begint.

Van techno tot boyband: het klinkt goed op stereo speakers van Teufel

Teufel Stereo M

TEUFEL
STEREO M

Naar product

Teufel Stereo L

TEUFEL STEREO L

Naar product

Beeld 2: ©Jayson Hinrichsen rechten voorbehouden. bron: Unsplash

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.