Koptelefoons zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Podcasts, radio en muziekstreams begeleiden ons waar we ook heengaan. Om ook op de lange termijn nog van je koptelefoon te kunnen genieten, is het belangrijk dat je er zorgvuldig mee omgaat en dat je hem regelmatig reinigt. Iets dat vooral bij in-ears soms gecompliceerd lijkt. En dat terwijl het eigenlijk best makkelijk is om in-ears en andere koptetelefoons te reinigen. Hoe je het doet? Het antwoord lees je hier.
Waardoor worden koptelefoons vies?
Iedere koptelefoon wordt vuil door gebruik, maar in-ears trekken het meeste vuil aan. Oorsmeer is een natuurlijke zaak, net als bacterieën en ander vuil. Bij koptelefoons met een hoofdbeugel heb je weer geen last van oorsmeer, maar wel van huidvet en zweet.
Maak je een koptelefoon een tijdje niet schoon, dan wordt hij een echte bacteriehaard. Dat is niet alleen onhygiënisch, maar ook het draagcomfort en de geluidskwaliteit kunnen erdoor beïnvloed raken. En in het ergste geval geven de oortjes het zelfs op. Je snapt dus wel dat je ze regelmatig een schoonmaakbeurt moet geven.
Hoe maak je welke koptelefoon het beste schoon?
Verschillende koptelefoonsoorten, verschillende stappen
Vooral bij een dure en hoogwaardige koptelefoon is het vervelend wanneer hij kapot gaat of slecht klinkt omdat je hem niet af en toe hebt schoongemaakt. Reinigen doe je voor iedere koptelefoon op min of meer dezelfde manier: zonder stromend water natuurlijk en geen agressieve chemicaliën – hiermee kun je het materiaal beschadigen. Dit geldt overigens ook voor waterdichte koptelefoons.
Gebruik daarentegen een schoon en droog reinigingsdoekje, wattenstaafjes, een tandenstoker, lichte perslucht, koude föhnlucht of je blaast lichtjes. Lauw water met of zonder zeep is goed om de eartips te reinigen (haal ze natuurlijk wel eerst van de in-ears af). De precieze manier is afhankelijk van de koptelefoon: het hangt er vanaf of het een in-ear of over/on-ear is.
Passende producten bij dit artikel:
In-ears reinigen
Omdat fabrikanten weten dat in-ears snel vies worden, krijg je er vaak een tweede set eartips bij, of je kunt ze los kopen. Wil je dit niet doen, dan kun je ze ook zelf voorzichtig schoonmaken.
Je neemt de eartips, de rubberen of siliconen dopjes die zich aan het einde van de oordopjes bevinden, voorzichtig er vanaf en maakt ze met water en zeep schoon. Hardnekkig vuil kun je met een wattenstaafje verwijderen. Let wel op dat je het materiaal niet beschadigt. Bij dure koptelefoons krijg je vaak speciaal reinigingsmiddel erbij. Dit kun je dan wel veilig gebruiken. De eigenlijke oortjes kun je vervolgens met een droge doek, zonder water of reinigingsmiddelen reinigen.
Een vochtig doekje mag ook. Zijn ook de roostertjes verstopt dan kun je proberen die te reinigen door te blazen: zachtjes met perslucht of met koude föhnlucht. Een ander hulpmiddeltje is om plakband stevig op de roostertjes vast te drukken – met het lostrekken van het plakband komt het vuil dan mee. Is alles weer schoon en de eartips droog, dan kun je ze weer op de oortjes zetten.
Je merkt het al: het is helemaal niet zo moeilijk om je in-ears goed te onderhouden. Om te voorkomen dat je koptelefoon vies wordt, kun je ze ook profilactisch iedere keer na het dragen met een schone doek reinigen.
Dat het nog makkelijker kan, zie je in onderstaande video:
Koptelefoons met hoofdbeugel reinigen
Koptelefoons reinigen die een beugel hebben gaat eigenlijk hetzelfde als het reinigen van in-ears. De oorschelpen zijn meestal afneembaar en kun je met water schoonmaken. Is dit niet het geval, neem dan een droog of vochtig doekje. Het voordeel van dit soort koptelefoons is dat je hier geen last hebt van de grootste boosdoener bij in-ears, namelijk oorsmeer.
On- en over-ears komen alleen met de buitenkant van je oor in aanraking en zijn daarom stukken makkelijker schoon te maken. Reinig je de oorschelpen met water, zorg er dan voor dat ze volledig droog ziijn voordat je ze weer bevestigt op de behuizing. Ook hier geldt dit weer zelfs voor waterdichte koptelefoons. Lees verder de gebruiksaanwijzing door – de oorkussen van on- en over-ears moet je vaak op een speciale manier loshalen en weer vastzetten.
Streaming oplossingen van Teufel
▶ SUPREME IN: De SUPREME IN heeft een voordeel ten opzichte van veel andere in-ear koptelefoons: dankzij de slimme bevestiging in het oor door middel van een lus, knelt hij niet en kan hij urenlang comfortabel worden gedragen. Natuurlijk klinken ze ook geweldig, daar bestaat geen twijfel over.
▶ SUPREME ON: deze on-ear koptelefoon is verkrijgbaar in zes verschillende kleuren. Een batterijlevensduur tot 30 uur, bluetooth 5.0 en lineaire HD-drivers met neodymium magneten zijn slechts enkele van zijn sterke punten.
▶ REAL BLUE IN: deze high end in-ear koptelefoon geeft je alle vrijheid en ziet er ook nog eens geweldig uit. Of je nu aan het joggen bent, aan het chillen of gewoon Netflix aan het kijken bent op je laptop: ze bieden je flexibiliteit, een batterijlevensduur tot 10 uur, een in-line afstandsbediening voor muziekbediening en telefonie, en natuurlijk een rijke sound met zijdezachte hoge tonen en strakke bassen. Omdat hij IPX7 waterdicht is, blijft hij zelfs in zware regen trouw aan je zijde.
Meer koptelefoons van Teufel:
Conclusie: reinigingstips op een rijtje
- Koptelefoons reinigen gaat min of meer hetzelfde bij alle soorten koptelefoons.
- In-ear modellen hebben vooral last van oorsmeer; daarom maak je de eartips het beste met water en een reinigingsmiddel schoon.
- De elektronica mag niet in contact komen met vloeistof.
Met deze tips is je koptelefoon snel weer schoon. Welke ervaring heb jij met het schoonmaken van je koptelefoon? Laat het ons weten in de commentaren.