Indiana Jones: De comeback van de avonturenheld

Met Indiana Jones, of “Indy” zoals hij bij veel fans bekend staat, keert een van Hollywoods beroemdste filmpersonages terug naar het witte doek. Indiana Jones and the Dial of Destiny, het vijfde deel van de avonturensaga, zal ook het laatste zijn met hoofdrolspeler Harrison Ford. Wij geven je achtergrondinformatie en feiten over de avontuurlijke archeologieprofessor met hoed en zweep.

Een ouderwetse filmheld leidt Hollywood naar een nieuw tijdperk

Dr. Henry Walton “Indiana” Jones Jr. – de volledige naam van het personage – belichaamt het verlangen naar avontuur en de zoektocht naar verborgen schatten als geen andere filmheld. Tegelijkertijd zet hij zich altijd in voor de wetenschap en streeft hij naar bescherming en behoud van cultureel erfgoed. Maar wat maakt Indiana Jones zo fascinerend?

Indy is in de eerste plaats de creatie van een team rond George Lucas (idee), Steven Spielberg (regie) en Lawrence Kasdan (scenario). Gemodelleerd naar verschillende helden uit de Hollywood avonturenfilms van de vroege talkies, een vleugje James Bond en Jean-Paul Belmondo, hebben ze een personage ontwikkeld waarvan het identificatiepotentieel zo enorm is dat het snel een massapubliek bereikt.

Indy wordt begin jaren 80 een icoon van de nieuwe Hollywood blockbuster cinema. Een grote rol hierin wordt gespeeld door acteur Harrison Ford, die na het succes van de eerste twee Star Wars-films al een ster is en zijn parade-rol als Indiana Jones vindt. Met stoerheid, gevatheid en onverschrokkenheid, maar ook charmante zwakheden, belichaamt Ford een personage dat diep menselijk lijkt in al zijn avonturen. Expertise en slangenfobie horen er net zo bij als leren jack, hoed en zweep.

Natuurlijk weten fans (bijna) alles over hun held – voor alle anderen volgt hier een korte biografie van de fictieve archeoloog en avonturier:

Het leven van Dr Jones in 100 woorden

Henry Jones, geboren op 1 juli 1899 in Princeton, New Jersey, ontdekt zijn passie op 13-jarige leeftijd als hij tevergeefs probeert een historisch aandenken te redden van grafrovers. Hij dient in Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog en studeert daarna archeologie aan de Universiteit van Chicago, waar hij de bijnaam “Indiana” krijgt. Hij wordt professor en later leraar aan Marshall College, maar is daar niet tevreden mee. In gedurfde avonturen, waarvoor hij al snel berucht wordt, gaat hij op zoek naar verloren schatten en heilige relikwieën. In 1936 ontmoet hij Marion Ravenwood met wie hij 20 jaar later trouwt.

Tot zover de harde feiten. Wat fans zo leuk vinden aan Jones is zijn bijtende ironie, strijdlustige slimheid en verschillende onhandigheden en angsten. Hoewel het ene gevaar het andere opvolgt en de volgende plotwending al om de volgende hoek wacht, vertrouw je erop dat Indy zelfs in lastige situaties de juiste beslissingen neemt.

Twee vrienden en een sympathieke auteur vernieuwen een genre

Over de juiste beslissingen gesproken: George Lucas nam ze duidelijk ook toen hij destijds Steven Spielberg en Lawrence Kasdan aan boord haalde voor het project. Lucas ontmoette Spielberg op vakantie in Hawaï, Indiana Jones is hun eerste samenwerking. Hetzelfde geldt voor scenarioschrijver Kasdan, die Spielberg meebrengt. Ze besteden drie jaar aan het bijschaven van het script voor Raiders of the Lost Ark, een avonturenfilm. Op dat moment – rond 1980 – is dit genre zo goed als dood; bijna niemand gelooft dat het idee ook maar enig potentieel heeft. Uiteindelijk accepteert Paramount Pictures het project, maar niet zonder een strikt budgetplan voor te schrijven.

V. l. n. r.: Kate Capshaw, Steven Spielberg, George Lucas en Harrison Ford tijdes de opnames van Indiana Jones and the Temple of Doom

Misschien draagt dit er ook toe bij dat Raiders of the Lost Ark een bijna onweerstaanbare aantrekkingskracht ontwikkelt. De mix van special effects, retro charme en een beetje imperfectie in combinatie met archeologische nieuwsgierigheid, avontuurlijke actie en een charismatische hoofdrolspeler wordt een enorm succes en definieert een nieuw cultureel fenomeen: de bioscoopblockbuster.

Naast de films volgden al snel boeken, videogames en een televisieserie (The Adventures of Young Indiana Jones), waarmee het materiaal en het personage naar andere media werden overgebracht en het verhaal werd voortgezet. Daarnaast waren er veel merchandise-artikelen, een vorm van marketing die George Lucas voor een groot deel heeft uitgevonden. Indiana Jones werd zo een van de eerste grote crossmediale fenomenen in de popcultuur, naast Star Wars.

Merch voor Teufel Fans

De volgorde van de Indiana Jones films

Maar terug naar de films. Wanneer kwam welk deel ook alweer in de bioscoop? En wanneer speelt het plot zich af? Hier is de informatie in een oogopslag:

TitelJaaractiejaarTrailer
Raiders of the Lost Ark19811936klik
Indiana Jones and the Temple of Doom19841935Klik
Indiana Jones and the Last Crusade19891938Klik
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull20081957Klik
Indiana Jones and the Dial of Destiny20231969Klik

De films zijn zo gerangschikt dat je ze het beste kunt bekijken in de volgorde waarin ze verschijnen. In principe werken ze echter ook onafhankelijk van elkaar. Ben je benieuwd hoe Indiana Jones er in 2023 (of 1969) uitziet? Bekijk dan de trailer:

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

FAQ over de nieuwe Indiana Jones Film

Wanneer draait de nieuwe Indiana Jones in de bioscoop?

Indiana Jones and the Wheel of Destiny wordt in Nederland uitgebracht op 28 juni 2023.

Gaat de nieuwe Indiana Jones film verder waar het verhaal gebleven is?

Ja, de nieuwe Indiana Jones (2023) gaat direct verder met het vierde deel van de filmreeks en zet het verhaal voort. Harrison Ford zal ook weer de hoofdrol spelen.

Wie speelt er in Indiana Jones and the Dial of Destiny?

Harrison Ford is terug in de hoofdrol, Phoebe Waller-Bridge als zijn petekind Helena Shaw en John Rhys-Davies als Sallah. Ook in de hoofdrollen: Mads Mikkelsen, Antonio Banderas, Boyd Holbrook, Karen Allen, Shaunette Renée Wilson, Toby Jones, Thomas Kretschmann en meer.

Wie regisseerde Indiana Jones and the Dial of Destiny?

James Mangold, bekend van onder andere de X-Men films The Wolverine en Logan, is de regisseur van de nieuwe Indiana Jones. Steven Spielberg, die de vier eerdere delen regisseerde, was dit keer alleen betrokken bij de productie.

Wie componeerde de filmmuziek voor het nieuwe Indiana Jones?

John Williams componeerde ook de muziek voor het vijfde deel van de serie.

De Indiana Jones-Soundtrack

De score van de Indiana Jones-films is ook legendarisch. John Williams, die voor Star Wars misschien wel de beste filmsoundtrack uit de filmgeschiedenis componeerde, heeft met name met de Raiders March weer een onvergetelijk muzikaal thema gecreëerd. Williams is als componist betrokken bij alle delen van de filmreeks, inclusief de vijfde. De dramatische orkestrale arrangementen dragen aanzienlijk bij aan de intensiteit en spanning van de avonturen van Indiana Jones. We zijn benieuwd hoe deze traditie zich voortzet en of we het beroemdste stuk uit het eerste deel nog eens zullen horen.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Het geluid van de avonturier: THX-gecertificeerde systemen van Teufel

THX staat voor bioscoopgeluid van de hoogste kwaliteit. De THX-licentie wordt toegekend door een onafhankelijke instantie en garandeert maximale geluidsprestaties.

Teufel System 4 THX
Met een licentie voor thuisbioscoopavontuur: Teufel System 4 THX

System 4 THX: Deze 5.1 home cinema set brengt een echt kippenvel-bioscoopgevoel bij je thuis. Een slanke, krachtige subwoofer, compacte 2-weg satellietluidsprekers en 2-weg dipoolluidsprekers vormen samen je topklasse home cinema geluidsinstallatie. Geschikt voor kleine en middelgrote kamers.

System 6 THX AVR Dolby Atmos “5.2.4” + BenQ W5700: Je krijgt het volledige pakket met deze complete set, inclusief een paar subwoofers, 4 Reflekt-hoogtespeakers, Denon AV-receiver en BenQ-projector. Je voelt elke trilling en hoort elke zweepslag net zo indrukwekkend als wanneer het Indy-avontuur zich in je woonkamer afspeelt.

▶ Ontdek nog meer THX-produkten und Dolby-Atmos-speakers van Teufel!

Meer home cinema sets in de Teufel Shop

ULTIMA 40 Surround + Denon X2800H voor Dolby Atmos

Naar product

Theater 500 Surround + Denon X3800H voor Dolby Atmos “5.1.2”

Naar product

Wist je dat …

  • … Harrison Ford zelf een slangenfobie heeft?
  • … de scène waarin Indiana Jones een zwaardvechter met een pistool verslaat eigenlijk spontaan was? Ford kon de oorspronkelijk geplande lange vechtscène die dag niet opnemen vanwege voedselvergiftiging, dus stelde hij voor om gewoon zijn pistool tevoorschijn te halen.
  • … de scène waarin Jones wegloopt van een enorme steenrol in één take is opgenomen? De steen was eigenlijk gemaakt van glasvezel.
  • … Ford de meeste van zijn stunts zelf uitvoerde? Toch raakte hij maar één keer ernstig gewond – tijdens het filmen van Indiana Jones and the Temple of Doom, waarbij hij een hernia opliep.

Titelbeeld: © Disney

Afbeelding 1: Museum of Cinema op Flickr. Alle rechten voorbehouden.

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Jonathan