Je eigen streaming kanaal aanmaken op Twitch: game on!

Steeds meer mensen willen niet alleen goede content consumeren, maar die ook zelf produceren. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de voortdurend groeiende gaming streamer scene, wordt al snel duidelijk: de vraag naar livestreaming is enorm. Ondertussen zijn er professionele streamers die hun geld verdienen met streamen op Twitch, YouTube & Co. Maar wat is er nodig om een gaming streamer te worden en hoe kan je je eigen streaming kanaal aanmaken op Twitch? Dat kom je hier te weten.

Hoe word je een gaming streamer?

In principe kan iedereen een gaming streamer of content creator worden op streaming platforms zoals Twitch, YouTube of Steam Broadcasting. Om games live te streamen op Twitch, YouTube & Co. moet je natuurlijk aan een paar technische eisen voldoen – je hebt de juiste apparatuur en streamingsoftware nodig. Hieronder vind je alle nodige componenten om live games te streamen op een rijtje. Vervolgens bespreken we ze in detail.

 • Keuze van het streamingplatform (bv. Twitch, YouTube, Steam Broadcasting)
 • Streamingsoftware (b.v. OBS, Twitch Studio, XSplit)
 • Programma voor teamchats (b.v. TeamSpeak of Discord)
 • Passende equipment (pc of console; headset of microfoon plus koptelefoon)

Streaming platform: Twitch en YouTube zijn de toppers!

Twitch en YouTube zijn de twee grote spelers in gaming, hoewel de focus van de twee platforms verschilt. Twitch is ontworpen voor livestreaming. Op Youtube ligt de focus op afgewerkte let’s plays of het uploaden van gestreamde gamesessies.

Het een hoeft het ander echter niet uit te sluiten: de trend is dat steeds meer streamers Twitch gebruiken voor livestreaming – zelfs voor FAQ-sessies zonder gaming – en deze sessies vervolgens uploaden op hun YouTube-kanaal.

Streaming software

Om je games live te streamen via Twitch & Co, heb je streaming software nodig. Wij bevelen bijvoorbeeld OBS, Twitch Studio en XSplit aan. De eerste is ’s werelds populairste open broadcaster software (kortweg OBS) en kun je gratis downloaden voor Windows, Mac en Linux.

De tweede belangrijke component als het over streamingsoftware gaat, is een programma om parallel met de kijkers te communiceren. Twee populaire teamchats zijn TeamSpeak en Discord. TeamSpeak is de zogenaamde klassieker; de werking ervan vereist wel enige achtergrondkennis, aangezien je op voorhand jouw eigen server moet opzetten. Op Discord kun je ook videochatten en het rechtstreeks via je browser gebruiken; het is dus niet nodig de software te downloaden of een gebruikersaccount aan te maken – een leuk alternatief als je via Discord met jouw community verbonden wilt zijn vanaf een buitenlandse pc. Lekker gamen achter je laptop op Ibiza! Echter, als je regelmatig livestreams plant op Twitch & Co. zul je er bijna niet omheen kunnen om Discord te installeren en te registreren.

Close up van gaming keyboard
Voor je eigen gaming livestream heb je meer nodig dan alleen een cool keyboard

Equipment en systeemvereisten

Om de stream vloeiend te laten verlopen zonder vervelende vertragingen (stutters), heeft je pc veel reken- en grafische kracht nodig en natuurlijk een snelle internetverbinding. Voor let’s plays in full HD en met een hoge bitsnelheid heb je ten minste 3 tot 5 Mbit/s uploadsnelheid nodig.

En hoe zit het met de CPU en GPU, m.a.w. de processor en de grafische kaart? Het motto is hier: meer is beter! AMD Ryzen 5 of Intel Core i5 worden vaak aanbevolen als minimum setup, daarnast een 8 of nog beter 16 GB RAM en een Nvidia RTX grafische kaart.

Microfoon en koptelefoon vs. headset

Om games live te streamen en van commentaar te voorzien, heb je een webcam (bij voorkeur minstens in HD-kwaliteit), een microfoon en een koptelefoon nodig. Als alternatief kun je een headset gebruiken voor live streaming. Het goede nieuws is dat je in beide gevallen echt goede content kunt maken zonder dat je meteen aan het begin van je gaming streaming carrière hoeft te investeren in een dure XLR microfoon en audio-interface.

Dus als je het in het begin niet te ingewikkeld wilt maken, moet je een goede noice cancelling koptelefoon en een USB-microfoon aankopen van één van de toonaangevende fabrikanten zoals Shure of Rode. Beide kun je gemakkelijk aansluiten via de plug & play functie of bluetooth.

Game on! Koptelefoons en headsets van Teufel

Hoe kan ik streamen op Twitch? Stap voor stap uitgelegd

 1. Maak een account op Twitch aan

  Om te livestreamen op Twitch, moet je natuurlijk eerst een Twitch-account aanmaken. In het creator-dashboard kun je onder “streaminfo bewerken” informatie invoeren zoals de streamingtitel, het genre van je spel of tags, zodat gebruikers je onder bepaalde zoektermen kunnen vinden.

 2. Opzetten streaming software OBS

  Daarna stel je de streaming software in – in dit voorbeeld, OBS-Studio, die je gratis kunt downloaden. Onder “Instellingen” > “Video” configureer je jouw ” basis canvas”. Hier vind je de zogenaamde “scaled output resolution”; hiermee stel je de resolutie in waarmee je live streamt. In het begin wil je er zeker van zijn dat de Twitch stream vloeiend verloopt, dus is het beter om te starten met 1.280x720p (en 60 FPS); je kunt later altijd nog optimaliseren naar full HD.

 3. Twitch kanaal verbinden met OBS

  Onder “Instellingen” > “Stream”, selecteer “Twitch” als het platform en klik op “Verbind account”. Er wordt dan automatisch een inlogvenster geopend waarin je jouw Twitch inloggegevens invoert.

 4. Je hebt een encoder nodig voor audio en video

  Je stuurt je audio en video tracks naar Twitch met behulp van een encoder. Je kunt de overeenkomstige instellingen in OBS vinden onder “Instellingen” > “Uitvoer”. Laat in het begin de “Uitvoermodus” ingesteld op “Eenvoudig”; in ons geval hebben we de uitvoerresolutie voorlopig ingesteld op 1.280x720p. Hiervoor moet je de “Video Bitrate” instellen op 4.000 Kbps.

 5. Equipment verbinden

  Nu moet je jouw audiobron en de webcam verbinden. Selecteer in de OBS-instellingen onder “Audio” > “Global Audio Devices” je koptelefoon onder “Deskop Audio 1” en jouw aangesloten microfoon of streaming headset onder “Microphone/AUX Audio”. Om het spel dat je live wilt streamen op Twitch te integreren in OBS, klik je eerst op de “+” in “Sources”; je ziet nu verschillende opties, waaruit je “Game recording” selecteert; klik vervolgens met de rechtermuisknop op “Game recording” om bij de optie “Transform” > “Adapt to screen” te komen. Voeg tenslotte de webcam toe. Klik hiervoor nogmaals op de “+” bij “Bronnen” en vervolgens op “Video-opnameapparaat”. In het nieuwe venster, selecteer je webcam onder “Apparaat”.

 6. Stream starten

  Nu kun je beginnen met streamen op Twitch. In OBS, klik op “Start stream” en je bent live!

Hier vind je een volledige tutorial guide voor beginners:

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Get ready met gaming equipment van Teufel

Ook perfect voor streamen op Twitch & Co: CAGE gaming headset van Teufel

▶ Variant 1: onze CAGE performance headset heeft een comfortabele pasvorm, ingebouwde USB-geluidskaart voor krachtige gamesound en een plug-in HD-microfoon voor krachtige audio zonder galm.

▶ Variant 2: wil je jouw Let’s Plays een beetje professioneler opnemen? Dan hebben we de REAL BLUE + Shure MV7 Bundel voor je samengesteld. De REAL BLUE koptelefoon zorgt voor de beste gamesound tijdens het streamen, terwijl de Shure USB-microfoon garant staat voor een zeer hoge audiokwaliteit met efficiënte onderdrukking van omgevingsgeluid en kamergalm.

▶ Variant 3: natuurlijk hoef je niet per se te vertrouwen op een koptelefoon; je kunt ook investeren in hoogwaardige gamingspeakers. Met de juiste microfoon uit de Teufel shop ben je ook perfect uitgerust voor live streaming op Twitch & Co.

Gamingspeakers voor een meeslepende game-ervaring

CONCEPT E 450

Naar product

CONSONO 25 CONCEPT Surround Power Edition 5.1 set

Naar product

ULTIMA 40 KOMBO

Naar product

We wensen jullie veel plezier met jullie eerste Let’s Play- en Twitch streams en zijn benieuwd welke setup jullie gekozen hebben. Deel gerust je ervaringen!

Gerelateerde artikelen

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.