Het onderscheid tussen een actieve en passieve luidspreker leidt bij sommigen vaak tot verwarring. Veel mensen gaan ervan uit dat je je speakers gewoon kan aansluiten op het afspeelapparaat en dat de passieve speaker het signaal zal afspelen. Maar dit is alleen mogelijk met een actieve speaker. We leggen je uit hoe alles precies in zijn werk gaat en wat de verschillen zijn.
Verschil passieve- en actieve speaker?
Het belangrijkste verschil tussen een passieve en actieve speaker is de versterkermodule. In tegenstelling tot een passieve luidspreker heeft een actieve speaker al een versterker geïntegreerd in het chassis. De passieve versie daarentegen moet op een externe versterker worden aangesloten, anders blijft deze stil. Dit is eigenlijk het belangrijkste verschil tussen actieve en passieve speakers. Maar er zijn ook zogenaamde actief-passief combinaties.
Wat is een passieve speaker?
We beginnen met de passieve speakers die in de hifi- en home cinema wereld heel normaal zijn. Passieve speakers zijn altijd de eerste keuze geweest als het gaat om een hoogwaardig hifisysteem. Eén van de redenen hiervoor is dat je veel meer mogelijkheden hebt. Daarnaast zijn veel hifi-puristen van mening dat je het beste geluid krijgt door een aparte versterker met passieve speakers te combineren.
Een doorslaggevend voordeel van de combinatie van passieve speakers en een versterker is de flexibiliteit van het hele systeem. Hier kun je op elk moment afzonderlijke elementen van het systeem vervangen, bijvoorbeeld om het geluidsbeeld te veranderen met een andere versterker. De versterker kan je ook vervangen door een AV-receiver en je kunt de set uitbreiden met extra speakers voor een 5.1-systeem. Bi-amping of dubbele bekabeling is ook alleen mogelijk met passieve luidsprekers en een geschikte versterker. Deze vrijheid van een hifi-systeem is een van de redenen waarom hifi-fans bijna altijd kiezen voor passieve speakers.
Beste passieve speakers van Teufel:
Wat is een actieve speaker?
In tegenstelling tot de passieve speaker heeft een actieve speaker set geen versterker nodig, omdat deze al is ingebouwd in de speaker zelf. Het enige wat je nodig hebt is de speaker zelf en een bronapparaat. Uiteraard heb je ook stroom of een oplaadbare batterij nodig.
Dit speakerontwerp is daarom bijzonder geschikt voor kleinere apparaten of mobiel gebruik. Al onze bluetooth speakers bijvoorbeeld, zijn actieve speakers.
Leestip: zo werkt bluetooth
Volledig actief of gedeeltelijk?
Het is echter niet zo eenvoudig: er wordt een onderscheid gemaakt tussen gedeeltelijk en volledig actieve speakers:
- Gedeeltelijk actieve systemen zijn aangesloten op een AV-receiver. Deze voorzien de hoofdspeakers van het benodigde vermogen. Dit is ook een flexibele oplossing, aangezien je meerdere bronnen op één versterker kunt aansluiten, zoals tv-receivers, spelconsoles, blu-ray- of cd-spelers en oudere apparaten zoals platenspelers.
- Volledig actieve systemen hebben niet noodzakelijk een receiver nodig. Hier krijgen de hoofdspeakers het signaal van de eindversterkers, die in de subwoofer zijn ingebouwd. Dit bespaart je de kosten van een receiver, maar je kan slechts één bron aansluiten op bijvoorbeeld een volledig actieve subwoofer. Je kunt ook volledig actieve systemen upgraden met een AV-receiver.
De actief-passief combinatie
De actief-passief speakercombinatie is een stereopaar speakers waarbij één speaker actief is en de andere wordt gevoed door de versterker van de actieve box. Dergelijke combinaties worden echter meestal aangeduid als actieve speakers, zodat het duidelijk is dat er geen aparte versterker nodig is. Strikt genomen is het echter een combinatie van actief en passief en is het een gebruikelijke toepassing. Dus als we het hebben over een actief paar speakers, bedoelen we vaak een actief en een passief paar, zoals bij de ULTIMA 40 Active.
In tegenstelling tot een aparte speaker/versterker combinatie profiteert een actief-passieve opstelling van de perfect afgestemde technologie. Dit is een voordeel, vooral voor mensen die het zo eenvoudig mogelijk willen maken.
Actieve of passieve speaker systemen aansluiten
Afhankelijk van welk geluidssysteem je kiest, zijn er verschillende stappen nodig bij het aansluiten van alle componenten. In principe is bij het aansluiten van een passief of gedeeltelijk actief systeem iets meer werk nodig. Volledig actieve systemen zijn snel klaar om te spelen. Als je hebt gekozen voor actieve luidsprekers, hoef je deze alleen maar aan te sluiten op een geluidsbron, zoals je tv. Actieve 5.1 systemen zoals de CONCEPT E 450 Digital “5.1-set” worden daarentegen aangestuurd door een ingebouwde versterker in de actieve subwoofer. De andere speakers zijn passief en moeten worden aangesloten op de subwoofer: een klassieke actief-passief combinatie.
De allrounder voor home cinema, muziek en gaming
- ▶ ULTIMA 40 actief surround “4.0-set”: Dit stereo paar draadloze 3-kanaals speakers met surround-effect zorgt voor geweldige bioscoopavonden in je eigen huis. Je kunt ook een gameconsole, subwoofer en tv aansluiten.
- ▶ THEATER 500 Surround “5.1-set”: De allrounder voor muziekplezier, home cinema met surround sound en game fun heeft een nauwkeurig 3-kanaals systeem. Dankzij het basreflexsysteem klinken de vloerstaande speakers op elke locatie uitstekend.
Beste actieve speakers van Teufel:
Conclusie actieve en passieve luidsprekers
Er zijn drie belangrijke verschillen tussen een passieve luidspreker en een actieve luidspreker:
- Bij een actieve speakers is de versterker geïntegreerd, terwijl de passieve speaker een externe toevoeging nodig heeft.
- De externe versterker maakt het audiosysteem flexibeler; je kunt het geluidsbeeld beter aanpassen.
- Bij actief-passief combinaties voorziet de versterker van de actieve speaker de passieve speaker van het geluid, waardoor je het geluid gemakkelijk kan afstemmen.
Op zoek naar jouw eigen passieve of actieve luidspreker? Lees dan vooral meer over ons gespecialiseerd soundadvies!