Copyright: Namito

Jouw sound in vier vragen: Namito, Berlijnse dj met Iraanse roots

Met technolegende Namito (Tresor, Sternradio) starten we de nieuwe serie “Jouw sound in vier vragen”, waarin vooral persoonlijkheden uit de muziekscene vier vragen over “hun” sound beantwoorden.

Namito, wat was je eerste plaat, cd of song die je beïnvloedde?

Namito: Ik denk dat “Shake The Disease” van Depeche Mode mij enorm heeft beïnvloed als artiest. Waarom? Omdat het het eerste nummer was dat ik hoorde toen ik in Duitsland aankwam. Ik ben geboren in Iran en mijn jeugd werd gekenmerkt door de revolutie en de oorlog. Westerse muziek was verboden in Iran, dus we hadden geen toegang tot nieuwe muziek. Toen ik de elektronische klanken van Depeche Mode hoorde, werd ik volledig weggeblazen.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Welk nummer beschrijft jou het beste?

Namito: Ik denk niet dat er één nummer is dat mij kan beschrijven, daar ben ik te complex voor. Maar als het absoluut moet, dan zou ik “Don’t Give Up” van Peter Gabriel en Kate Bush nemen. Ik weet niets van opgeven.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Wat was het beste concert wat je hebt mogen beleven?

Ok, dat is een moeilijke vraag, want ik heb echt veel concerten gezien. Massive Attack is altijd fantastisch, maar ZZ Top on Recycler Tour was een ongelooflijk indrukwekkend concert. In de Waldbühne in Berlijn zetten ze een spektakel neer dat met geen woorden te beschrijven is. Kippenvel!

Met welke artiest zou je op het podium willen staan?

Massive Attack! Zonder twijfel, mijn absolute helden!

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Over: Namito

Namito werd in november 1971 geboren in Teheran, Iran, en groeide op in een rustig gezin uit de middenklasse in het noorden van de stad. Nadat hij de bloedige revolutie en de beruchte oorlog in Iran had meegemaakt, besloten zijn ouders hem naar West-Duitsland te sturen op zoek naar een betere toekomst.

In West-Berlijn ging Namito naar school, waar hij snel Duits leerde en zich aanpaste aan de nieuwe omgeving. Zijn enthousiasme voor de kunst van het dj-en was zo groot dat hij van school ging en in 1989 een carrière begon die nu al meer dan drie decennia duurt.

Wat begon als dj in de lokale, bruisende Berlijnse techno scene werd internationaal toen Namito zijn eigen muziekproducties uitbracht op gerenommeerde, internationale labels als Kling Klong, Systematic Recordings , Kompakt , Yoshitoshi , Selador en Sol Selectas, om er een paar te noemen. Residenties in de beste Berlijnse clubs zoals Tresor en Sternradio werden gevolgd door internationale optredens op alle continenten.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De afgelopen jaren heeft Namito met vele andere artiesten samengewerkt, waaronder Marc Romboy (Innervisions, Kompakt, Bedrock), met wie hij ook live het podium deelde met het Dortmund Philharmonic Orchestra, en de legendarische Grandmaster Flash, met wie hij delen van de muziek maakte voor de Netflix show “The Get Down”.

In 2019 werd Namito’s track “Stone Flower” een internationale hit en was het de best verkochte elektronica nummer van het jaar op Beatport, ’s werelds toonaangevende platform voor elektronische muziek.

Namito liet zien dat hij zich als kunstenaar niet beperkt tot het zijn van muziekproducer en dj met de eerste tentoonstelling van zijn schilderijen in Berlijn in de galerie van het beroemde nhow Hotel.

(Bron: Namito.com)
Titelbild /Beitragsbilder: Mit freundlicher Genehmigung von Namito

Gerelateerde artikelen

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Jonathan