AirPlay 2: hoe werkt de streamingsfunctie van Apple en welke apparaten zijn compatibel?

AirPlay 2 is de eigen streamingarchitectuur van Apple en maakt streaming in meerdere kamers mogelijk. Om beeld, geluid en video van je iPad, iPhone of Mac naar luidsprekers, soundbars en smart tv’s te zenden, moeten de eindapparaten compatibel zijn met AirPlay 2. We vertellen je wat AirPlay 2 kan, welke apparaten compatibel zijn en hoe je ze kunt upgraden.

Voordat we ingaan op AirPlay 2 en de functies ervan, is het de moeite waard om een korte intro te lezen. Als je snel de basisprincipes van de voorganger AirPlay en het onderwerp streamingarchitectuur wilt doornemen, zullen de volgende twee paragrafen je helpen.

De voorganger: wat was AirPlay ook alweer?

AirPlay (vroeger “AirTunes”) is het interne netwerkprotocol van Apple, waarmee je muziek verzendt van iTunes, macOS apparaten of iOS-apparaten naar AirPlay-compatibele apparaten zoals speakers, hifi-systemen, receivers en televisies. Omgekeerd betekent dit dat luidsprekers en co compatibel moeten zijn met dit netwerkprotocol. Ook moeten alle toestellen deel uitmaken van hetzelfde wifi-netwerk om AirPlay te gebruiken.

AirPlay wordt vaak gedefinieerd als een streamingarchitectuur of een vorm van draadloze signaaloverdracht. Beide zijn juist, de achtergrond is als volgt: moderne speakers beschikken over één of meer van deze vier technologieën voor draadloze signaaloverdracht: wifi, bluetooth, radio en/of AirPlay.

Radio’s van Teufel die de AirPlay 2 upgrade ondersteunen

RADIO ONE

Naar product

RADIO 3SIXTY

Naar product

Wat kan AirPlay 2 dat zijn voorganger niet kon?

In 2018 werd AirPlay “vervangen” door AirPlay 2. Sindsdien kun je foto, video- en audiosignalen gelijktijdig via wifi naar meerdere toestellen verendenmultiroom streaming in de iOS-kosmos. Met de voorganger was het voor iPhone-, iPad- of Mac-eigenaars niet mogelijk om muziek en podcasts door verschillende kamers te streamen.

Strikt genomen is AirPlay 2 onderverdeeld in AirPlay 2 Music en AirPlay 2 Video. Met de eerste kun je meerdere luidsprekers in verschillende kamers afzonderlijk of samen bedienen. Natuurlijk kun je ook jouw streaming playlists afspelen via gekoppelde speakers. Belangrijk in deze context: Spotify ondersteunt momenteel (februari 2022) geen AirPlay 2. Er is gelukkig wel al officieel aangekondigd dat multiroom audio binnenkort mogelijk zal zijn via de Spotify app.

Met AirPlay 2 Video kun je ook films, foto’s of presentaties delen met Apple of AirPlay 2 compatibele apparaten.

Apple belooft zelfs dat AirPlay 2 zich zal aanpassen aan je consumptiegewoontes. Wat betekent dat? Als je bijvoorbeeld graag naar de radio luistert terwijl je aan het ontbijten bent, tik je gewoon met je vinger en AirPlay activeert automatisch de smart speaker in de keuken. Je hoeft alleen maar op het AirPlay pictogram te tikken in de muziek app, control centre of op het vergrendelscherm.

Muziek- en wifi logo
AirPlay 2 maakt streamen in meerdere kamers mogelijk via wifi

“Hey Siri, speel het laatste album van The Weeknd!” Net als bij de Alexa Multiroom functie kun je Siri ook gewoon vragen om je playlists via AirPlay 2 af te spelen. Voorwaarde is ook hier dat het toestel compatibel is met AirPlay 2.

Good to know: dankzij verschillende apps kunnen gebruikers van Android-toestellen nu ook gebruik maken van de AirPlay functie van Apple. Een geschikte app om inhoud via AirPlay te ontvangen is bijvoorbeeld AirMusic.

Welke apparaten zijn compatibel met AirPlay 2?

AirPlay 2 compatibele apparaten van derden kunnen enkel audio- of video-inhoud ontvangen. Om AirPlay 2 mogelijk te maken, is er altijd een Apple apparaat nodig als zender – dit kan een iPhone, iPad, Mac, HomePod mini of een Apple TV 4K box zijn.

Apple TV en HomePod mini

Vanzelfsprekend ondersteunen alle Apple producten AirPlay. Apple fans kunnen dus de HomePod mini of de Apple TV 4K streaming box gebruiken voor multiroom streaming. In tegenstelling tot AirPlay 2 compatibele apparaten van derden, zijn deze apparaten zowel zenders als ook ontvanger.

Apple legt op de supportpagina stap voor stap uit hoe je audio- en videomateriaal via AirPlay 2 kunt streamen:

AirPlay 2 compatibele apparaten van derden

Als je AirPlay 2 wilt gebruiken, zorg er dan voor dat het apparaat compatibel is met de netwerkprotocol van Apple voordat je een nieuw apparaat koopt. Sommige toestellen van de grote spelers zoals Samsung, Sony, LG, Bose, Sonos, Yamaha of Denon ondersteunen AirPlay 2. Apple biedt hiervoor handige lijsten aan, zodat je kunt controleren of je speaker of smart tv Airplay 2 heeft:

AirPlay 2 upgraden met een adapter van Belkin

Belkin AirPlay 2
Ook verkrijgbaar in de Teufelshop: Belkin AirPlay 2 Audio-adapter

Als je geen smart tv hebt die compatibel is met AirPlay 2, kun je dit probleem oplossen door hem aan te sluiten op een Apple TV streaming box. Om te upgraden naar AirPlay 2 heb je voor speakers en receivers speciale audioadapters nodig, zoals de Belkin AirPlay 2 audioadapter.

In slechts een paar stappen kun je jouw stereo-installatie omtoveren tot een AirPlay 2-compatibele luidsprekerset:

 1. Belkin adapter aansluiten

  Sluit de Belkin AirPlay 2 audioadapter aan op een stopcontact met behulp van de meegeleverde USB-C-kabel en stroomadapter.

 2. Aansluiten van de adapter op het audioapparaat

  Sluit de adapter aan op het audio-apparaat dat je wilt upgraden naar AirPlay 2. Je kunt dit doen via een optische SPDIF audiokabel of een 3,5 mm stereo AUX audiokabel.

 3. Via NFC of wifi

  Nu kun je een verbinding tot stand brengen via de NFC-functie. Als alternatief kun je de audio-adapter via het wifi-netwerk met het systeem verbinden.

 4. Volg de verdere stappen

  Daarna komt er een venster tevoorschijn dat je stap voor stap door de installatie met Apple Home leidt.

Krachtig combo: Teufel smart speakers met AirPlay 2 updaten

Kombo 500

THEATER 500 KOMBO

Naar product

Speakers, tv’s & co kun je gemakkelijk uitbreiden met AirPlay 2

 • AirPlay 2 is Apple’s eigen streamingarchitectuur en maakt multiroom streaming mogelijk.
 • Hiervoor moeten alle toestellen verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk en compatibel zijn met AirPlay 2.
 • Steeds meer fabrikanten ondersteunen AirPlay 2 standaard in hun apparatuur.
 • Luidsprekers, receivers, radio & co kun je gemakkelijk updaten met behulp van de Belkin AirPlay 2 audio-adapter.

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.