Audiotechnologie: transparantiemodus in een noise cancelling koptelefoon

De REAL BLUE NC is één van onze populairste on-ear koptelefoons, en nu verkrijgbaar in een nieuwe look & upgrade met de laatste snufjes. Ook in termen van noise cancelling. Naast de active hybrid ruisonderdrukking heeft de nieuwe REAL BLUE NC ook een transparantiemodus, net als zijn in-ear neefje REAL BLUE TWS. Hier gaan we dieper in op de feature.

Waarom is de transparantiemodus eigenlijk nuttig?

Volgens ons is de transparantiemodus een handige toevoeging aan ANC-koptelefoons, d.w.z. koptelefoons met actieve ruisonderdrukking. Want in situaties waarin je helemaal opgaat in je muziek of podcast en alles om je heen vergeet, kan het zelfs levens redden. De functie zorgt ervoor dat je bepaalde omgevingsgeluiden nog kunt waarnemen. Dit vermindert niet alleen de kans dat je een telefoontje of de postbode mist, maar is vooral belangrijk als je niet op de bank zit,maar op stap bent. Als de modus actief is, worden de akoestische gebeurtenissen om je heen niet volledig onderdrukt. De transparantiemodus maakt het ook gemakkelijker om te communiceren wanneer je de koptelefoon op hebt. Dat is ook praktisch bij het betalen aan de kassa van de supermarkt of het chillen in het park. De technologie van de transparantie modus verschilt enigszins van fabrikant tot fabrikant, maar is in principe gebaseerd op dezelfde werkwijze.

Man met REAL BLUE NC koptelefoon
Nu met geïntegreerde transparantie modus: De nieuwe REAL BLUE NC

Transparantiemodus: het reilen en zeilen

Aangezien de meeste koptelefoons een goede passieve geluidsisolatie hebben, schermen ze ook externe geluidsbronnen af, zoals bijvoorbeeld een fietsbel. Dit kan natuurlijk ook onaangename gevolgen hebben, zowel voor jezelf als voor anderen. De oplossing hiervoor is de transparantiemodus, die omgevingsgeluiden weer hoorbaar maakt via microfoons die zich aan de buitenkant bevinden. Dankzij de transparantiemodus kan de gebruiker zijn of haar omgeving waarnemen, zelfs bij een koptelefoon met ruisonderdrukking.

Vrouw met de REAL BLUE TWS
REAL BLUE TWS in-ear koptelefoon biedt ook ANC en transparantiemodus

Sinds de transparantiemodus in 2019 voor het eerst door een concurrent werd gelanceerd, groeide de populariteit van de modus. Amper twee jaar later integreren veel fabrikanten de functie in hun producten.

Close up REAL BLUE NC koptelefoon
Close up van de REAL BLUE NC

De basis van de koptelefoon, het passieve geluid

Christoph Karnop, akoestisch ingenieur bij Teufel, in een interview over de speciale akoestische ontwikkeling van de REAL BLUE NC, het vinden van de juiste microfoonposities & de transparantiemodus.

Teufel Magazine: Hallo Christoph, eerst een vooral bedankt dat je beschikbaar bent voor een interview. Hoe lang heeft de ontwikkeling van de nieuwe REAL BLUE NC eigenlijk geduurd?

Christoph: Alles meegerekend heeft de ontwikkeling twee volle jaren geduurd.

Vrouw met REAL BLUE NC
De REAL BLAUWE NC in de kleurvariant Pearl White

Teufel Magazine: Wat was het belangrijkste tijdens de ontwikkeling?

Christoph: De koptelefoons hebben veel verschillende toepassingen. De Real Blue NC is zeer flexibel en kan je voor verschillende doeleinden gebruiken. Alles samenbrengen was zeker de grootste uitdaging, want sommige features staan vaak lijnrecht tegenover elkaar. Zo hebben we bijvoorbeeld heel lang gewerkt aan het passieve geluid van de koptelefoon – dat wil zeggen, wanneer de koptelefoon is uitgeschakeld en via de kabel op de bron is aangesloten. Als je de huidige markt van ANC-koptelefoons bekijkt, besef je al snel dat de basis van de koptelefoon, het passieve geluid, vaak wordt verwaarloosd omdat men vertrouwt op actieve equalizing via een DSP. Maar een stevige basis is key.

Met gedetailleerde research over optimale microfoonposities

Om de best mogelijke ANC-prestaties te bereiken, hebben wij gedetailleerde research gedaan om de optimale microfoonposities voor onze koptelefoons te vinden. De nadruk van ons werk lag hier op het creëren van een zo consistent mogelijke prestatie over alle mogelijke geluidsinvalshoeken. Lawaai komt overal vandaan. ANC-koptelefoons moeten hiermee rekening houden

Close up REAL BLUE NC
ANC knop op de REAL BLUE NC

Teufel Magazine: Heeft de REAL BLUE NC een specifieke sound?

Christoph: De koptelefoon heeft een stevige basweergave en tegelijkertijd een gedetailleerde sound en transparantie. Over het algemeen is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de muziek niet verkleurd. Tegelijkertijd moet er een krachtige bas zijn om de geluidservaring via speakers en natuurlijke bronnen te evenaren.

Een bijzonder aspect van het op elkaar afstemmen van mechanische en akoestische componenten is het creëren van een consistent geluidsveld. Dit is belangrijk voor ANC en ook voor een consistente luisterervaring. Het basbereik is bijzonder gevoelig en afhankelijk van verschillende zaken, zoals de vorm van het hoofd, het haar, het dragen van een bril en ook wanneer er beweging is. Het middengebied en de hoge tonen zijn bijzonder relevant bij de beoordeling van de natuurlijkheid en de kwaliteit van de sound. We hebben de helderheid en het detail van de Real Blues hier verbeterd door een speciale coating van het membraan. Daarnaast creëert de demping van narrow-band resonanties transparantie en verbetert duidelijk de natuurlijkheid van de sound.

Luisteren met transparantiemodus alsof je geen koptelefoon op hebt

Teufel Magazine: De nieuwe REAL BLUE NC werkt met de “transparantiemodus” functie. Hoe verschilt de modus van de innovaties van andere fabrikanten of is het in principe hetzelfde?

Christoph:

De passieve demping van omgevingslawaai die men ervaart wanneer men de koptelefoon draagt zonder ANC in te schakelen, komt overeen met een laagdoorlaatfilter. Dit betekent dat lage frequenties het oor vrijwel ongehinderd bereiken, terwijl hoge frequenties al relatief sterk worden gedempt. Terwijl ANC ook de lage frequenties onderdrukt, pikt de transparantiemodus hoogfrequentie signalen op en versterkt die via de transducer.

Het principe is ruwweg hetzelfde voor alle fabrikanten. De manier van afstemmen kan echter verschillen. In dit geval hebben wij gekozen voor een zo neutraal mogelijk klankkarakter. Het doel was om alle externe geluiden via de koptelefoon te horen alsof je geen koptelefoon op had. De beste manier om dit te controleren is te luisteren naar een persoon die spreekt. Hier hoor je sterke verschillen tussen de fabrikanten. Het gaat van telefoongeluidskarakter tot “je kunt de mieren horen kruipen in het bos”. Beide benaderingen zijn zeker overdreven. We nemen de gulden middenweg.

In-ear, on-ear, true wireless: koptelefoons in de Teufel shop

REAL BLUE IN

Naar product

SUPREME ON mit Farbwechsel

SUPREME ON

Naar product

Een koptelefoon die overal goed klinkt

Teufel Magazine: zijn er muziekgenres die bijzonder goed passen bij deze parel van een koptelefoon?

Christoph: De koptelefoon is geschikt voor een breed scala aan muziekgenres. De geluidskwaliteit is in alle modi zeer vergelijkbaar, of die nu uitgeschakeld is met kabel, ingeschakeld met kabel of bluetooth en ANC ingeschakeld zijn. De koptelefoon is geschikt voor thuiswerken, op reis, of voor het beluisteren van je oude platencollectie. Muziekgenres zijn zeker niet gemakkelijk te beschrijven. Wij testen alle genres en het resultaat is altijd een bepaalde compromis.

Moderne popproducties krijgen zeker wat meer leven ingeblazen door de RBNC, terwijl je in die producties af en toe één of twee mixfoutjes door de vingers moet zien. De RBNC is een koptelefoon die zo consistent mogelijk probeert te blijven in alle situaties en toepassingen. Uiteindelijk kun je de sound ook naar je eigen smaak aanpassen in de app [Teufel Headphones app]. Dat is zeker een belangrijke functie. Het is keer op keer gebleken dat mensen een zeer verschillende smaak hebben als het gaat over het afstemmen van koptelefoons. Geen enkele automatische instelling kan tegemoet komen aan persoonlijke voorkeur. Het is het beste om de aanpassing zelf te doen. Wij hebben daarvoor de basis gelegd.

Teufel Magazine: Christoph, dank je voor het interview.

Man met een blauwe REAL BLUE NC
Ontdek de REAL BLUE NC in de Teufel Shop

Nieuwste artikelen

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.