Noise cancelling koptelefoons onderukken het omgevingsgeluid van auto's, vliegtuigen en drukke omgevingen

Noise cancelling koptelefoons – wat houdt dat in?

Iedereen die zijn koptelefoon onderweg op weg naar werk of op reizen gebruikt, kent het probleem: in een lawaaierige omgeving moet je de koptelefoon harder zetten om het verkeerslawaai en of de gesprekken  om je heen te overstemmen. Meer volume houdt echter ook in, dat de belasting op het oor toeneemt. Tot een bepaalde hoogte is dit misschien niet zo storend, maar een voortdurende hoge belasting is onaangenaam. Sinds een paar jaren vind je daarom steeds meer noise cancelling koptelefoons in het aanbod van diverse fabrikanten.

Noise isolating koptelefoons: passieve ruisonderdrukking

Ook het begrip noise isolating koptelefoons duikt in deze samenhang steeds weer op. Dit is echter iets volledig anders. Terwijl noise cancelling koptelefoons het omgevingsgeluid met behulp van een computerchip daadwerkelijk kunnen elimineren, isoleren de noise isolating koptelefoons slechts het omgevingsgeluid van de luisteraar. Zulke isolerende koptelefoons zijn al meerdere jaren op de markt verkrijgbaar. Bijzonder goed functioneert deze techniek bij in-ear koptelefoons, omdat deze direct in de gehoorgang worden gedragen en daarmee als een soort plug met luidsprekers werken. Voorwaarde is: ze moeten precies pas zitten in je oor.

Aureol Fidelity koptelefoon
Er zijn diverse accessoires verkrijgbaar voor Teufel in-ear koptelefoons – waaronder opzetstukken van verschillende maten voor de oorknoppen.

Bij onze in-ear koptelefoons krijg je daarom altijd meerdere opzetstukken meegeleverd. Zo is voor ieder oor een passende grootte te vinden. Andere fabrikanten gaan zelfs zover dat ze op maat gemaakte high-end in-ears aanbieden. Die kosten dan weliswaar 10 tot 20x meer dan een normale in-ear koptelefoon, maar zijn wat pasvorm betreft het absolute summum. Ze worden vooral in het professionele circuit gebruikt, bijvoorbeeld door muzikanten of geluidstechnici, maar ook audiofiele muziekfans kunnen zulke op maat gemaakte koptelefoons bestellen.

Noise isolating koptelefoons zijn er overigens niet alleen als in-ears, maar ook als gesloten koptelefoons. Ook hier bestaan er modellen die behoorlijk veel omgevingsgeluid dempen. Maar meestal is het toch een compromis tussen draagcomfort en volume-onderdrukking. Veel modelllen zijn bij lang dragen niet comfortabel meer of isoleren niet genoeg. Juist bij treinreizen of een lange vlucht kan het omgevingsgeluid behoorlijk storen, waardoor je een de koptelefoon eigenlijk ook langer dan 1 of 2 uur zou willen dragen. Hier komen de moderne noise cancelling koptelefoons in beeld, die de omgevingsgeluiden daadwerkelijk proberen te elimineren.

Noise cancelling koptelefoon: actieve ruisonderdrukking

Vaak worden ze ook active noise cancelling koptelefoons of kortweg ANC-koptelefoons genoemd. Actief, omdat een kleine computer met behulp van microfoons de omgevingsgeluiden waarneemt en deze door een tegengeluid elimineert. Tegengeluid is zoiets als een tegendraadse geluidsgolf, die de oorspronkele geluidsgolf bijna volledig kan elimineren. Dit wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij de double bass rangschikking  bij home cinema. Maar terug naar ANC koptelefoons: stel je voor dat een voorbij rijdende auto een geluidsgolf met een waarde van +1 creëert. De microfoon van een noise cancelling koptelefoon herkent deze geluidsgolf, de computer berekent het tegengluid met de waarde -1 en geeft deze aan de luisteraar door. Samen vormen beide geluidsgolven een waarde van 0 en de luisteraar hoort het geluid van de voorbijrazende auto niet of nauwelijks meer.

Noise cancelling koptelefoons zijn voor veelreizigers een echte zegen en kunnen het oor ontlasten, omdat je de buitenwereld niet meer waarneemt . Weliswaar zijn er momenteel meerdere noise cancelling koptelefoons op de markt, maar de keuze is verhoudingsgewijs nog steeds relatief klein. Bovendien lijkt de hoogcomplexe techniek niet bij elke fabrikant evengoed te functioneren. Enkele modellen onderdrukken storende geluiden goed, andere minder goed – de techniek bevindt zich dan ook nog in de ontwikkelingsfase. Vooral in de consumentenelektronica. Piloten gebruiken noise cancelling koptelefoons danwel headsets al veel langer. In de cockpit van een vliegtuig is dan ook zoveel lawaai dat je elkaar zonder zo’n koptelefoon nauwelijks zou kunnen verstaan.

Flugzeugcockpit ANC Kopfhörer

Een noise cancelling koptelefoon heeft altijd een batterij of accu die de noise cancelling computer voedt. Is die accu leeg, dan kun je gelukkig wel nog gewoon naar muziek luisteren. Bij grote gesloten koptelefoons is de ANC-computer in de oorschelp verbouwd. Bij een in-ear koptelefoon bevindt zich deze meestal aan de kabel van de koptelefoon.

Noise cancelling koptelefoon vs. noise isolating koptelefoons

Je zou vermoeden dat een computer gestuurde noise cancelling koptelefoon meer presteert dan een noise isolation koptelefoon, die zonder compuertechniek werkt. Maar zo makkelijk is het niet – de ANC-technologie is pas sinds kort op de markt en staat nog in de kinderschoenen. Noise isolating koptelefoons hebben – tenminste voor een deel – vergelijkbare resultaten en hebben geen batterij en complexe techniek nodig.

In dit artikel op de Amerikaanse website Cnet.com beschrijft auteur Steve Guttenberg zijn ervaringen met beide systemen en komt tot de conclusie: beide technieken vervullen hun doel, maar noch de een noch de ander kan men als winnaar betitelen. Ook hij is onder de indruk van moderne noise cancelling koptelefoons, merkt echter tegelijkertijd op dat de geluidskwaliteit het beste tot zijn recht komt in een drukke omgeving als bus of trein – in een rustige omgeving als thuis is de geluidskwaliteit goed te horen en blijken ANC koptelefoons toch nog vaak een compromis te zijn tussen hifi en ruisonderdrukking.

REAL BLUE NC – neutraliseert eenvoudig achtergrondlawaai
  • REAL BLUE NC: gewoon het dagelijkse leven blokkeren. Laat je niet afleiden door straatlawaai of drukte, maar geniet van je sound – waar je ook bent.
  • REAL BLUE + Shure MV7 (2020): bundel met topsound, gesloten HD bluetooth koptelefoon en Shure MV7 multifunctionele spreek- en zangmicrofoon.

Passende Teufel producten

REAL BLUE IN

Naar product

TEUFEL MASSIVE

Naar product

Conclusie

  • Noise cancelling koptelefoons laten zien wat er mogelijk is op het gebied van onderdrukking van het omgevingsvolume.
  • Ze zijn bijzonder geschikt voor mensen die veel vliegen, in home office en voor mensen die hun koptelefoon onderweg gebruiken.
  • Het assortiment van Teufel omvat koptelefoons met noice cancelling (ruisonderdrukking) van hoge kwaliteit.
  • Geluidsisolerende koptelefoons zijn soms wat gemakkelijker in gebruik door het ontbreken van computertechnologie.
  • Klassieke koptelefoons zonder speciale onderdrukking van omgevingsgeluiden zijn net zo ideaal voor thuisgebruik als high-end koptelefoons en bieden een goed evenwicht tussen prijs en geluidskwaliteit.

Titelbeeld: © Sascha Kohlmann „Woman with Headphones“ Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com
Beeld 1: © Teufel
Beeld 2: © Ostersund Photography „ARNOSD7“ Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.