Versterkers en luidsprekers moeten met elkaar overweg kunnen – zoveel is bekend. De impedantie van de twee componenten is hierbij een doorslaggevende factor. Als de weerstanden niet overeenkomen, kan het ergste scenario een defect zijn. Maar ook clipping kan problemen veroorzaken voor de installatie.
Hoe eindversterkers reageren op overbelasting
Clippen treedt op wanneer een versterker meer vermogen moet leveren dan hij eigenlijk kan. Met andere woorden, de versterker wordt overbelast. Als de maximale voedingsspanning van de versterker wordt bereikt, kan hij het ingangssignaal niet meer natuurgetrouw weergeven. Dit betekent dat het signaal versterkt bij de luidsprekers aankomt, maar vervormd is.
In technische termen wordt het uitgangssignaal van de sinusgolf een blokgolfsignaal. De laagste en hoogste pieken van de curve worden afgesneden. De Engelse term “clipping” is hier ook van afgeleid – het betekent “afsnijden” of “knippen”.
Als het audiosignaal vervormd is, heeft niet alleen het geluid daaronder te lijden. De installatie kan ook beschadigd raken door clippen. Het is gemakkelijk te begrijpen dat de elektronica van de eindversterker een overbelasting niet altijd ongeschonden overleeft. Clippen kan echter ook een defect veroorzaken in de luidsprekers die worden aangestuurd. In feite is dit het meest waarschijnlijke scenario.
De perfecte match: Home cinema systemen van Teufel
Hoe clippen gevaarlijk kan zijn voor luidsprekers
Een opstelling met krachtige luidsprekers en een zwakke versterker met een laag wattage is bijzonder gevoelig voor clippen. Als de luidsprekers te weinig vermogen krijgen van de versterker, “vragen” ze automatisch meer dan de versterker feitelijk kan leveren: er treedt clipping op. Hierdoor kunnen de luidsprekers oververhit raken en beschadigd raken. Vooral tweeters lopen gevaar.
De reden hiervoor is het type signaalvervorming dat optreedt. Clippen zorgt ervoor dat de versterker een onevenredig hoog aantal hoogfrequente tonen afgeeft en deze worden van de crossover naar de tweeter geleid. In het ergste geval brandt de spreekspoel van de luidspreker door als gevolg van de overbelasting.
Het is geruststellend dat clippen meestal alleen optreedt bij hoge niveaus. Je moet de installatie dus heel hard zetten voordat het begint te “clippen”. Dit geldt ook als je relatief krachtige luidsprekers gebruikt met een versterker met een laag wattage. Als de luidspreker maar een klein beetje “clipt”, loopt de elektronica slechts een klein risico. Bovendien zijn de effecten op het geluid vaak nauwelijks hoorbaar. Toch is een versterker met voldoende vermogensreserves ten opzichte van de luidsprekers aan te bevelen. De luidsprekers worden dan voorzien van een schoon, onvervormd sinus signaal, zelfs bij hoge niveaus.
Leestip: In de blogpost Hoe werkt een luidspreker? kun je ontdekken welke functie de spreekspoel vervult.
Hoe voorkom je clipping
Je kunt clipping voorkomen door de afzonderlijke componenten van je installatie goed op elkaar af te stemmen – of door geschikte componenten met elkaar te combineren. Dat is heel eenvoudig met een compleet systeem, dat je ook in de Teufel kunt vinden. Hier past alles perfect bij elkaar en staat niets een ongestoorde geluidservaring in de weg.
Maar als je bijvoorbeeld nieuwe luidsprekers wilt kopen voor een bestaande versterker, moet je de prestaties van de twee vergelijken. De doorslaggevende factor hierbij is het wattage of de RMS-waarde (Root Mean Square). Geluidsproblemen of zelfs de hierboven beschreven schade kunnen optreden als je een veel te krachtige versterker met een hoog vermogen aansluit op een zwakke luidspreker met een laag wattage – of andersom. Je vindt de relevante informatie op de behuizing of in de gebruiksaanwijzing.
Knippen bij podcasten en muziek opnemen
Om ervoor te zorgen dat het audiosignaal niet geclipt wordt tijdens de podcast of muziekopname, moet je letten op de juiste opname-instelling. Vooral de volume-instellingen van de microfoon en de afstand tussen je mond en de microfoon spelen hierbij een belangrijke rol.
Zorg ervoor dat de regelaar op de microfoon niet helemaal omhoog staat. Dit kan ongewenste ruis veroorzaken, vooral bij dynamische microfoons zonder audio-interface. Een audio-interface geeft je een extra boost in termen van versterking en maakt daardoor ook de nabewerking gemakkelijker. Als vuistregel geldt: stel je opnameniveau zo in dat je in het groene tot gele bereik (het bereik tussen -20 en -16 dB) zit als je spreekt.
Je positie ten opzichte van de microfoon is net zo belangrijk. We raden aan om ongeveer een handbreedte ruimte tussen jou en de microfoon te laten.
Teufel ontvangers en luidsprekers zijn voor elkaar gemaakt
▶ THEATER 500 KOMBO: De KB 62 CR CD-receiver (200 watt) drijft de vloerstaande luidsprekers aan tot topprestaties. Het 3-weg systeem van de THEATER 500 luidsprekers produceert een stereogeluid dat niet helderder of gedifferentieerder kan zijn. De receiver staat ook open voor alle geluidsbronnen dankzij DAB+, Bluetooth en een USB-interface.
▶ Ultima 20 Kombo: De versterker en stereoluidsprekers in de Ultima 20 combo vormen een perfect geharmoniseerde eenheid. Met een maximale belastbaarheid van 80 watt creëren de compacte 2-weg luidsprekers een gedifferentieerd en krachtig geluidsbeeld van de hoge tonen tot de lage tonen.
Stereoluidsprekers van Teufel
Conclusie: overbelast de versterker niet
- Bij clippen wordt het versterkte signaal vervormd ten opzichte van het ingangssignaal.
- Tijdens vervorming worden de hoogste en laagste pieken van het sinusvormige signaal afgekapt.
- Clippen kan optreden in versterkers als het beschikbare vermogen niet voldoende is om de luidsprekers aan te sturen (meestal bij hoge niveaus).
- Het vervormde signaal kan vooral de tweeter of zijn spreekspoel vernietigen door overbelasting.
- Dit betekent dat er een onevenredig hoog aantal hoogfrequente tonen van de versterker naar de tweeters wordt gestuurd.