Bij versterkers en luidsprekers hangt veel af van het wattage. De fysieke meeteenheid watt geeft het vermogen (= energieverbruik per tijdsperiode) van een systeem aan. Voor het geluid is het belangrijk dat de luidsprekers het geleverde vermogen omzetten in een goed en helder geluid. Toch is niet altijd duidelijk wat er precies wordt aangegeven met het getal watt. Wij leggen het voor je uit, maar we kunnen alvast verklappen dat Power handling en watt RMS hier belangrijkste sleutelwoorden zijn.
Van watt (RMS) naar geluid: de kracht van audiosystemen
In het internationale systeem van eenheden is de watt de fysieke eenheid voor vermogen. Watt is vernoemd naar de Schotse wetenschapper en ingenieur James Watt. De hoofdletter “W” dient als symbool voor de eenheid. Maar laten we eerst uitleggen waar (elektrisch) vermogen vandaan komt en waar het voor wordt gebruikt: In audiotechnologie houden we ons vooral bezig met het vermogen van wisselstroom. Dit is afhankelijk van de stroomsterkte en de spanning en wordt altijd gemeten over een bepaalde periode.
In een audiosysteem levert de versterker dit vermogen in de vorm van wisselstroom. Het audiosignaal met zijn verschillende frequenties is tot op zekere hoogte gecodeerd in deze wisselstromen. Voor de versterker is het uitgangsvermogen per luidsprekerkanaal in watt doorslaggevend. Van tijd tot tijd kom je echter ook de term “Watt-RMS” tegen (RMS staat voor Root Mean Square). Dit is een gemiddelde vermogenswaarde in het relevante frequentiebereik. De P.M.P.O-waarde (Peak Music Power Output) van een versterker is daarentegen vaak misleidend.
De (passieve) luidsprekers daarentegen werken als stroomverbruikers. Ze zetten de ontvangen elektrische stroom om in geluid en genereren de zogenaamde geluidsdruk, die wordt gemeten in decibel. De wisselstroom zet een spreekspoel in beweging die verbonden is met het membraan van de luidspreker. Het membraan duwt op zijn beurt de lucht naar binnen. Zo ontstaan geluidsgolven.
Leestip: Wil je meer informatie over dit onderwerp? Geen probleem: in een ander blog leggen we in detail uit hoe luidsprekers werken en wat het verschil is tussen actieve en passieve luidsprekers.
Vermogen en watt RMS voor luidsprekers
In het geval van luidsprekers verwijst de wattclassificatie voornamelijk naar hun vermogen. Je zou ook kunnen zeggen dat het gaat om hoeveel elektrisch vermogen de luidsprekers aankunnen. Hoe hoger de specificatie, hoe hoger de maximale belastbaarheid van de luidsprekers.
De belastbaarheid kan op verschillende manieren worden gemeten. In Europa zijn luidsprekerfabrikanten nu verplicht om de belastbaarheid te bepalen in gestandaardiseerde tests (ISO IEC-normen). De volgende drie belastingswaarden zijn doorslaggevend:
✔ Nominale belastbaarheid: De luidspreker is getest voor een duur van 100 uur.
✔ Continue belastbaarheid (langdurig): De luidspreker wordt 10 keer gedurende 1 minuut belast. De pauzes tussen de belastingsfasen zijn 2 minuten.
✔ Pulsbelastbaarheid (korte termijn): De luidspreker wordt gedurende 1 seconde belast, telkens 60 keer herhaald. De pauzes tussen de belastingsfasen zijn 60 seconden.
Teufel subwoofers voor elke gelegenheid:
De wattverhouding tussen versterker en luidspreker
Het vermogen van de versterker en de belastbaarheid van de luidspreker moeten op elkaar worden afgestemd. De relatie tussen de twee componenten kan worden vergeleken met de relatie tussen de banden en de maximumsnelheid van een auto: banden moeten altijd ontworpen zijn voor de maximale snelheid van een auto, anders kunnen ze beschadigd raken. Als ze ontworpen zijn voor een aanzienlijk hogere snelheid dan de auto kan halen, mis je veel potentieel.
Net als bij banden moet je er bij watts en luidsprekers dus voor zorgen dat deze het vermogen van de versterker aankunnen. Anders kunnen de luidsprekers in het ergste geval beschadigd raken door overbelasting – het zogenaamde clippen. Omgekeerd heeft het weinig zin als luidsprekers met een hoge belasting hun volledige geluidspotentieel, hun daadwerkelijke “muziekprestaties”, niet kunnen waarmaken door een te zwakke versterker.
Klasse-D: De bas van de duivel met minder watt
Teufel werd onder andere bekend door zijn subwoofers met een hoog vermogen. Het lijkt tegenstrijdig, want de volgende generatie subwoofers wordt nu gelanceerd met nominaal minder vermogen. Dat valt wel mee – door de nieuwe efficiënte en ruisarme klasse D versterkers in de subwoofers kunnen ze het gemakkelijk opnemen tegen klassieke versterkers die 300 watt verbruiken.
Het wonder van Teufel Watt
De specificaties van onze luidsprekers en versterkers zijn geen vervalste waarden, maar de belastbaarheid en het watt uitgangsvermogen bepaald in gestandaardiseerde tests. En het belangrijkste: Teufel systemen zetten vermogen om in krachtig en precies geluid.
▶ Ultima 40 Kombo: Meer kan een stereosysteem niet doen: de Bluetooth/CD-ontvanger levert 200 watt vermogen voor de twee audiokanalen. De 3-weg luidsprekers produceren een helder en krachtig geluid over het hele frequentiebereik. De receiver is ook uitgerust met Bluetooth aptX, digitale radio (DAB+) en een USB-interface.
▶ THEATER 500: De THEATER 500 maakt gebruik van technologieën uit het high end segment voor een natuurlijk luistergenot met een lichte klemtoon op het basbereik.
▶ Ontdek meer home cinema toppers van Teufel!
De krachtige complete systemen en actieve luidsprekers van Teufel
Om ervoor te zorgen dat het vermogen van de versterker de luidsprekers op de juiste manier bereikt, vind je meer nuttige tips in onze handleiding:
Conclusie: Watt is de benzine in de tank van je geluidssysteem
- Het wattage geeft het vermogen van een systeem aan.
- De versterker levert het vermogen dat door de luidsprekers wordt verbruikt.
- Naast het uitgangsvermogen wordt soms ook Watt-RMS opgegeven voor het vermogen in audiosystemen.
- Bij luidsprekers staat de watt-waarde altijd voor het vermogen dat ze aankunnen.
- Het vermogen van een versterker en de belastbaarheid van de luidsprekers moeten altijd op elkaar worden afgestemd.
Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.