Alle goede dingen bestaan in drieën – een overzicht van woofers, midrange drivers en tweeters

Als de versterker het hart van een hifi-systeem is, dan zijn de luidsprekers de ziel ervan. Niets werkt zonder ze en samen met de versterker zijn ze primair verantwoordelijk voor het geluidsbeeld. Als je het basisprincipe van een luidspreker begrijpt, is het veel gemakkelijker om een voorselectie te maken bij de aankoop. Daarom bekijken we in dit artikel de drie verschillende soorten luidsprekers: woofers, midrange drivers en tweeters. In een hifi-luidsprekerkast vind je bijna altijd meerdere soorten luidsprekers.

Klassieke 3-kanaals en 4-kanaals luidsprekers (vloerstaande luidsprekers)

Normaal gesproken vind je twee tot drie luidsprekertypes in een goede hifi-luidspreker. In de hifi-scène komt de vloerstaande luidspreker in het klassieke 3-kanaals design bijzonder vaak voor. Deze bevat meestal een woofer, midrange en tweeter. Natuurlijk zijn er ook hier uitzonderingen: De ULTIMA 40 vloerstaande luidspreker van Teufel heeft bijvoorbeeld twee woofers, die samen garant staan voor een krachtige bas. Twee midrange drivers komen ook vaak voor in een luidsprekerchassis.

Mann auf Couch mit Standlautsprecher im Hintergrund
Met ULTIMA 40 geniet je altijd van het beste geluid: of je nu een film kijkt of comfortabel leest.

De reden waarom de 3-kanaals opstelling bijna altijd wordt gebruikt, heeft te maken met de frequentieverdeling van de muziek. Een muziekstuk zoals wij dat kennen bevat hoge tonen, middentonen en lage tonen. Deze frequentiebereiken worden het best weergegeven door luidsprekertypes die er speciaal op zijn afgestemd.

Uitzondering op de regel: fullrange luidsprekers

De frequenties kunnen theoretisch ook worden gereproduceerd via een enkele luidsprekerconus, namelijk met een breedbandluidspreker die alle frequentiebereiken kan bestrijken. In de praktijk levert dit echter meestal een geluid op dat noch de bovenkant noch de onderkant van het hoorbare frequentiebereik dekt. Bovendien zijn drivers voor het volledige frequentiebereik van zeer hoge kwaliteit relatief duur.

Verdeling van de frequenties over de luidsprekertypes

De verdeling in drie verschillende luidsprekers, die sinds het begin van de jaren 1960 gebruikelijk is, is praktischer. Dit komt omdat specifieke luidsprekers zijn aangepast om een bepaald frequentiebereik te reproduceren. Het voor mensen waarneembare frequentiebereik ligt ongeveer tussen 20 en 20.000 hertz. Elk type luidspreker is echter slechts verantwoordelijk voor een bepaald deel van het totale spectrum:

 • Supertweeter: 10.000 tot 20.000 Hz
 • Tweeter: 2.500 tot 20.000 Hz
 • Middentweeter: 400 tot 20.000 Hz
 • Middenbereik: 400 tot 2.500 Hz
 • Bas-middenbereik driver: 40 tot 2.500 Hz
 • Woofer: 40 tot 400 Hz
 • Subwoofer: 30 tot 150 Hz
 • Volledig bereik: 40 tot 20.000 Hz

2-kanaals speaker (boekenplankluidspreker)

Zoals je gemakkelijk kunt zien in deze lijst, zijn er nog andere soorten luidsprekers naast de klassieke onderverdeling in woofers, middentoners en tweeters. Terwijl supertweeters vrij zeldzaam zijn, komen middentweeters en mid-bass drivers vrij vaak voor. Ze worden altijd gebruikt als er geen ruimte is voor drie of vier luidsprekers van verschillende typen in één kast. Dit is het geval bij boekenplankspeakers, die meestal zijn uitgerust met een tweeter en een driver voor de lage en middentonen.

2-Wege-Lautsprecher Ultima 20 im Regal
De compacte boekenplankluidsprekers van het Ultima 20 Kombo stereosysteem passen onopvallend in het interieur.

De woofer/middentoner neemt dan de taak over van de middentoner en de woofer. Met dit 2-kanaals ontwerp klinkt de woofer/middentoner misschien niet zo diep als een subwoofer, maar de verschillen zijn slechts marginaal.

2-kanaals en 3-kanaals speakers van Teufel

Teufel Stereo L

TEUFEL STEREO L

Naar product

POWER HIFI

Naar product

STEREO M 2

Naar product

Andere ontwerpen met verschillende luidsprekertypes

Vloerstaande speakers en boekenplankspeakers zijn heel gebruikelijk in de hifi-scène. Er zijn tegenwoordig echter nog veel meer soorten luidsprekers verkrijgbaar. We zullen de populairste kort aan je voorstellen.

Satellietluidsprekers

Laten we beginnen met de satellietluidsprekers van een 5.1 systeem. De 1 achter de punt staat voor de subwoofer. Dit betekent dat een satellietluidspreker alleen moet zorgen voor de hoge en middentonen, de subwoofer zorgt voor de rest. Grotere 5.1 systemen gebruiken echter vaak normale luidsprekers, zoals die in een stereosysteem worden gebruikt. Dit is dus geen speciaal ontwerp.

Satelliten-Lautsprecher S 600 FCR
De S 600 FCR satellietluidspreker

De situatie is anders bij kleinere 5.1 systemen, waarvan de satellieten in hifi-kringen vaak terloops “brulkubussen” worden genoemd. Deze “kubussen” hebben in feite maar één luidsprekerconus, die verantwoordelijk is voor alle frequenties behalve de lage tonen. De signalen worden hier veel duidelijker gescheiden. Het 2-kanaals ontwerp komt echter ook vaak voor bij kleine satellieten, maar dan alleen met een tweeter en een middentoner en zonder een woofer/middentoner. In principe zegt het ontwerp van zo’n satelliet echter niets over de kwaliteit, ook al zijn veel zelfbenoemde hifi-experts het daar niet mee eens. Het beste voorbeeld hiervan zijn de steeds populairder wordende soundbars.

Soundbars

Verschillende luidsprekers zijn compact geïnstalleerd in een soundbar. Er is geen algemene beschrijving van hoe ze zijn verdeeld, omdat elk model anders is opgebouwd.

Grafik einzelne Komponenten der Soundbar Cinebar Lux
De CINEBAR LUX geluidsbalk verpakt veel in een kleine ruimte

Sommige soundbars werken met een externe subwoofer, andere niet. Afhankelijk van het model kan een soundbar gemakkelijk zes verschillende speakers hebben – van klassieke tweeters en midrange speakers tot woofers. En als het een soundbar van hoge kwaliteit is, kan hij echt goed klinken ondanks zijn compacte formaat.

Hetzelfde geldt voor andere luidsprekerontwerpen. De populaire portable speakers voor je rugzak of tas bevatten bijvoorbeeld meestal veel kleinere luidsprekers, heel vaak drivers zoals de mid-tweeters of mid-bass luidsprekers.

ULTIMA 40: brengt de woofers, middentonen en tweeters naar voren

Stereo-Standlautsprecher Ultima 40 Aktiv
Een tijdloze allrounder: onze ULTIMA 40

We kennen hem al heel lang – de ULTIMA 40, en niet zonder reden. Keer op keer geoptimaliseerd, klopt alles aan dit stereosysteem van top tot teen.

▶ Het beproefde 3-kanaals systeem met twee woofers zorgt ervoor dat je oren kunnen genieten van hoge, vervormingsvrije volumes. De drivers voor het middenbereik zijn voorzien van glasvezel met een faseplug, wat zorgt voor de beste spraakverstaanbaarheid – ideaal voor filmavonden. De grote tweeter heeft ook een faseplug en waveguide, zodat het geluid op een volle en ruimtelijke manier door je vier muren wordt verspreid.

▶ Het kleine zusje van de ULTIMA 40 is de ULTIMA 20. De boekenplankspeakers beschikken over een 2-kanaals systeem met een glasvezel middentoner en een 25 mm tweeter voor een gedetailleerd ruimtelijk geluidsbeeld..

5.1 systemen van Teufel

CONSONO 25 CONCEPT Surround Power Edition 5.1 set

Naar product

The ULTIMA 40 home cinema set

ULTIMA 40 SURROUND “5.1-Set”

Naar product

THEATER 500 5.1

Naar THEATER 500

Conclusie: let bij het kopen van speakers op de geïnstalleerde speakers

 • Als je op zoek gaat naar een luidspreker, kijk dan eens goed naar de specificaties op het gegevensblad.
 • Als het een zeer compacte luidspreker is met slechts één tweeter en één woofer/middentoner, moet je er geen overdreven krachtige bas van verwachten.
 • Als er echter ook een woofer in de luidspreker zit, die helaas meestal niet van buitenaf te herkennen is, kun je ervan uitgaan dat de lage tonen niet al te sterk zijn.
 • In de hifi-sector draait veel om de klassieke 3-kanaals opstelling, hoewel je ook hier aan de geluidskarakteristieken van de datasheet kunt aflezen, of er bijvoorbeeld een tweede woofer is geïnstalleerd.
 • Je kunt ook onze digitale keuzehulp gebruiken om je te helpen bij het kiezen van je stereosysteem.
Titelbild: ©Werni, bestimmte Rechte vorbehalten. Quelle: Pixabay

Nieuwste artikelen

 1. Robert Vonk
  06. mrt. 2024, 13:18

  Wat is een tweeter?
  De tweeter speaker neemt de hoge frequenties van de speaker voor zijn rekening. De naam is ontleend aan het hoge tjirpen van vogelgezang. Tweeters hebben een klein diafragma en het geluid straalt minder difuus uit dan bij een midrange driver of woofer. Heeft de speaker een tweeter, dan klinkt het geluid optimaal wanneer de tweeter recht op de luisteraar is gericht. Het frequentiebereik van een tweeter speaker ligt doorgaans tussen de 2 Hz – 20 Hz.

  Dat moet zijn 2kHz en 20kHz.

  • Jonathan
   22. mrt. 2024, 12:59

   Bedankt voor de correctie!

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.