Nebliger Club mit tanzenden Menschen

De 8 beste clubs van Nederland

Wij schreven eerder al over de sound van Berlijn en de beste clubs die je in de Duitse hoofdstad kan bezoeken, maar ook in Nederland kunnen we er wat van. Na het kraken van Paradiso in 1967 aan de Weteringschans in Amsterdam kwam het uitgaansleven in Nederland in de jaren ’80 echt goed op gang. Met de komst van house begon in Nederland een periode vol elektronische muziek en een groeiende club- en festivalscene – van de grote house-, hardstyle- en trancefeesten in de jaren ’90 tot aan ADE en volle festivalzomers. Maar om niet in het verleden te blijven hangen, wat zijn in het heden de beste clubs van ons land? Jullie Nederlandse Teufel experts zetten ze op een rij.

Shelter

Aan de andere kant van het IJ vind je Shelter. Het recept is simpel: één ruimte, een Funtion 1-geluidssysteem en kwaliteitstecho- en house. De minimale inrichting en decoratie wordt gecompenseerd door de heldere sound en moderne lichtinstallatie. De club opened in 2016 de deuren in de kelder van de A’DAM toren en is sindsdien een staple in de Amsterdamse clubscene en een thuis voor zowel de echte clubveteranen als de partytoeristen.

Waar: Overhoeksplein 3, 1031 KS Amsterdam

Radion

Aan de andere kant van Amsterdam vind je de wat meer underground club Radion, gevestigd in een gebouw dat voormalig dienst deed als academisch centrum voor tandheelkunde. Als thuisbasis voor de Amsterdamse technoscene wil Radion bovenal een creatieve broedplaats zijn waar plek is voor lokaal talent en experimentele muziek. Ook erg bekend is queerparty Spielraum, waarvan de organisatoren op het moment bezig zijn een eigen club te openen onder de naam Raum.

Waar: Louwesweg 1, 1066 EA Amsterdam

Bitterzoet

Als liefhebber van ska, hiphop, funk en soul of van rock en punk zit je bij Bitterzoet helemaal goed. De muziekgenres en boekingen verschillen echt van dag tot dag, dus het is altijd goed om even de agenda te checken wat er voor die avond precies op het programma staat. Daarnaast heb je de kans om bij Bitterzoet wat meer experimentele club- of muziekconcepten te ervaren, wat het een onwijs diverse club maakt!

Waar: Spuistraat 2 HS, 1012 TS Amsterdam

Je favoriete tracks on-the-go

Portabler Bluetooth Lautsprecher Rockster Air

ROCKSTER AIR

Naar product

ROCKSTER CROSS

Naar product

ROCKSTER AIR 2

Naar product

Perron

Deze club om de hoek van Rotterdam Centraal was aan tijdje dicht maar is sinds 2018 weer terug van weggeweest in het Rotterdamse uitgaanscircuit. Dit cultuurpodium staat vooral bekend om de meer industriele techno die er voornamelijk gedraaid wordt. Perron programmeert een mix van lokale artiesten en internationale dj’s en veteranen van eigen bodem. Eén bekende en een staple van de club is toiletjuffrouw Connie.

Waar: Schiestraat 42, 3013 AH Rotterdam

BASIS

De Basis kan je vinden aan de Utrechtse Oude Gracht, waar het een van de clubs is in de domstad die een 24-uurs licentie heeft bemachtigd. Sound-wise kom je er voornamelijk aan je trekken als je houdt van (de wat hardere) techno. Met twee verschillende ruimtes, minimale visuals en een VOID acoustics soundsysteem vind je in de BASIS altijd wel een plekje om je te verliezen in de muziek. 

Waar: Oudegracht aan de Werf 97, 3511 AL Utrecht

De Utrechtse oudegracht in het donker met neonlichten, om de hoek bij club BASIS.

PIP DEN HAAG

Wie aan uitgaan in Den Haag denkt, denkt aan PIP. Dit “cultuurbordeel” opende in 2007 de deuren en programmeert sinsdien een combinatie van underground artiesten, grote namen of zelfs samenwerkingen met clubs zoals het Berlijnse Tresor. Niet zo van het clubben? Je komt in de Pip ook aan je trekken voor optredens, workshops, exposities en theater.

Waar: Binckhorstlaan 36, 2516 BE Den Haag

COMPLEX

Opzoek naar vette sound buiten de Randstad? Dan zit je bij Complex in Maastricht helemaal goed. In deze club kan je terecht voor grote namen in de elektronische muziek, maar er worden ook RnB- en hip hop-avonden georganiseerd. De club wordt wel eens een van de beste clubs van Nederland genoemd, dus zeker waard om een keer af te reizen voor menig randstedeling.

Waar: Griend 7, 6221 AJ Maastricht

De Poppodia

Mooie popinstituten met vaak een lage en bewogen geschiedenis náást de Paradiso, Melkweg en TivoliVredenburg: Ekko (Utrecht), Rotown (Rotterdam), `t Paard (Den Haag), Patronaat (Haarlem), 013 (Tilburg), Gebroeders Nobel (Leiden), Effenaar (Eindhoven), Bibelot (Dordrecht), Doornroosje (Nijmegen), Muziekgieterij (Maastricht), Victorie (Alkmaar), Vera (Groningen) – om er maar een paar te noemen. De lokale poppodia zijn vaak de eerste plekken waar we kennis kunnen maken met een ander soort muziek dan de top 40, dus check vooral de poppodia bij jou in de buurt!

HONORABLE MENTIONS

De School
Na 8 jaar en een heropening in 2022 luidt begin 2024 voor de laatste keer de (school)bel. De School ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot dé technolocatie van Amsterdam en kreeg zelfs de bijnaam “de Berghain van Amsterdam”. De club werkte in het laatste anderhalf jaar met een mooie mix van internationaal en lokaal talent, waarbij regulars ongeveer elke paar weken terugkwamen. Het team achter De School was ook betrokken bij de populaire Trouw, dus wij zijn benieuwd naar hun volgende project. Tot die tijd – grijp je kans en dompel jezelf onder in de donkere fietsenkelder.

Poing Club
Deze game arcade op de oude locatie van de club BAR voegde in 2022 ook een club-element toe – en met success. Bij Poing vind je veel toffe bookings en kan je terecht voor de nieuwste trends in de elektronische muziek. Helaas moet ook deze spot de deuren sluiten begin 2024.

Waar ga jij uit in 2024? Laat het ons weten in de comments!

Pre-partyen doe je met Teufel

ULTIMA 25 ACTIVE: Begin jouw clubavond thuis goed met de nieuwste speakers uit de ULTIMA-serie. Deze speakerset met krachtige sound en geïntegreerde AV-receiver & HDMI-aansluiting is perfect voor jouw favoriete uitgaansmuziek.
KOMBO 11: Een mini-stereoinstallatie met maximale sound. Alle opties – van ruisvrije dab+ radio, cd’s en alle streaming mogelijkheden – heb je een alles-in-een stereoervaring van de hoogste plank, perfect voor jouw voorzit.
ROCKSTER GO: Jouw muziek, waar je ook gaat – dus ook onderweg van huis naar de club. Deze compacte bluetooth speaker heeft een volle sound, is waterdicht en kan ook tegen een stootje. Let’s go!

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.