Wereldprimeur: actieve stereo speakers met HDMI

De Ultima 40 Active – een kijkje achter de schermen

De Ultima 40 Active, een hoofdstuk uit het succesverhaal van de Ultima speakers. Al vanaf het eerste model, de Ultima 60, uit 2009 naar de allereerste U-40 en U-20 serie of zelfs de Ultima 30 – de Ultima serie was vanaf het begin al een inslaand succes.

Ondertussen is de Ultima 40 de meest verkochte vloerstaande luidspreker in Europa (!) en het feedback van onze klanten is een enorme steun in de rug voor onze soundengineers hier in Berlijn.
In 2015 brachten we de Ultima 40 (en 20) als Ultima 40 Surround als home cinema systeem in de huiskamers – tja, niet alleen muziek, maar ook films en games klinken geweldig op de 3- kanaals speakers.

Teufel Ultima 40 Mk2 in woonkamer
De Ultima 40 speaker van Teufel vult je woonkamer met een krachtige sound

Wat een evolutie: de Ultima 40 Active

Het was een logische stap om de Ultima 40 ook een update als actieve luidspreker te geven. En als we actief zeggen dan bedoelen we niet gewoon een ingebouwde versterkermodule. Nee, onze soundtechnici hebben er alles aan gedaan om onze klassieker zo flexibel en intuïtief mogelijk te maken.

Het resultaat: de Ultima 40 actief met twee keer 100 Watt versterkervermogen, die perfect zijn afgestemd op de speakers. Met flexibele aansluitingen, die behalve analoge en digitale ingangen ook bluetooth 4.0 en als highlight zelfs HDMI met ARC (Audio Return Channel) en CEC (Consumer Electronics Contol) bevatten. Een echte “out of the box” oplossing. Voor wie de basperformance nog wil opschroeven, die heeft de mogelijkheid om de sub-out een externe subwoofer aan te sluiten. Een volwaardige crossover-filter regelt de overdrachtsfrequentie tussen de Ultima 40 en de subwoofer. Dit belast de bass driver van de Ultima 40 een stuk minder en zorgt er tevens voor dat het geluid van de Ultima 40 harder kan.

Ultima 40 Active met led-verlichting aan de voorkant
Een uiterlijk verschil: de led-verlichting aan de voorkant van de Ultima 40 Active

Doel: krachtige tower speaker als compleet systeem

Aan de basis voor de ontwikkeling van de Ultima 40 als actieve speaker begin 2015 stonden markttrends en klantenonderzoeken. Hieruit bleek dat veel muziekliefhebbers niet meer op zoek zijn naar een reguliere stereoset, aldus Christop Klug, developer bij Teufel.

De versterkermodule van de Ultima 40 Active speakers van Teufel
De power ontbloot: versterkermodule van de Ultima 40 Active

Een krachtige all-in-one speaker met versterker en relevante aansluitingen moest het worden. Technisch gezien biedt een complete speaker als deze een hoop voordelen, Bedieningspaneel Ultima 40 Activeomdat alle componenten perfect op elkaar zijn afgestemd. De Active klinkt zelfs nog beter dan de passieve variant, legt Christoph uit die de versterker voor de Ultima 40 Active heeft ontwikkeld.  “We hebben de versterker speciaal voor de specifieke eigenschappen van de Ultima 40 ontwikkeld – dat krijgt geen enkele externe versterker voor elkaar.” De geintegreerde Sifma DSP (Digital Signal Processor) van de akoestische specialist “Analog Devices” biedt veel en comfortabele mogelijkheden om het geluid te optimaliseren. Zo is er een limiter ingebouwd om de drivers te beschermen tegen overbelasting, clipping of piekbelastingen en ook de frequentie kon door de DSP-module tot in de puntjes geoptimaliseerd worden.

De elektronica bestaat uit een energie-efficiënte Class D-versterker van de marktleider Texas Instruments met 100 Watt vermogen aan iedere luidspreker en een I/O module met omvangrijke aansluitingsmogelijkheden: een analoge line-in en digitale SPDIF-in zijn standaard bij actieve speakers.
De Teufel ingenieurs konden bij de conceptie leunen op hun ervaringen die ze bij de ontwikkeling van de versterkers CoreStation en vooral CoreStation Compact hebben opgedaan.

Wereldpremière: een actieve luidspreker met HDMI

Met de bluetooth 4.0 module biedt Teufel al meer dan wat standaard is. Dankzij de partymodus is het zo zelfs mogelijk om twee bluetooth devices tegelijkertijd met de speaker te verbinden, die elkaar met playlists of songs kunnen afwisselen. Maar wat de Ultima active echt uniek maakt, is de HDMI-ingang. Je kunt de speakers dus ook als home cinema speakers gemakkelijk op je tv aansluiten.

Bedieningspaneel Ultima 40 Active met HDMI-aansluiting
Wereldprimeur: de Ultima 40 Active is de eerste actieve tower speaker met HDMI-aansluiting

Alleen al de research- en ontwikkelingstijd bij de programmering van de HDMI-interface duurde maar liefst 9 maanden. Om te garanderen dat de ARC- en CEC-functies het op ieder relevant tv-merk doen, werd de functionaliteit uitgebreid op een tiental verschillende televisies getest. Via een service USB-poort kan de elektronica van de Ultima 40 Active worden geüpdatet – zo blijft de ARC- en CEC-compatibiliteit met nieuwe televisies steeds op de laatste stand en kan DSP worden geprogrammeerd.

Meer dan een standaarduitrusting

“Een intuïtieve bediening en power stonden bij de ontwikkeling centraal,” legt Ulrike Gollner uit. “De auto on/off functie zorgt ervoor dat de speaker niet meteen met volle power start, wanneer hij een signaal ontvangt. Onze handige puck afstandsbediening doet dienst als afstandsbediening voor alle kernfuncties als volume, of source-selectie. Voor de koppeling aan de tv hebben we een extra HDMI-ingang geïntegreerd, zodat de afstandsbediening van de tv via de HDMI-CEC modus ook meteen de speakers bedient. We hebben ervoor gekozen om geen display op de speaker aan te brengen – het design blijft zo strakker. Een simpele LED laat met verschillende kleuren zien welke source geselecteerd is en signaleert intuïtief in welke modus de speaker staat. “Simpel” is hier misschien niet het juiste woord – want zelfs in dit detail, is veel tijd en moeite geïnvesteerd: voor de LED is een lichtdoorlatende kap aangebracht die het licht gelijkmatig over de lens verdeeld. Verder regelt een schakelaar aan de achterkant van de behuizing de intensiteit van de LED, al naar gelang de cover op de Ultima 40 is aangebracht of niet. In totaal hebben de technici vijf verschillende LED-posities en variaties getest, voordat ze voor de huidige variant hebben gekozen.

Constante soundpower ook met geïntegreerde techniek

Alle aansluitingen en de gehele elektronica van Ultima 40 active zijn voor voor het gemak in één speaker ondergebracht. Een groot voordeel voor de Teufel designers: de reguliere Ultima 40 moest helemaal niet worden aangepakt – dat was natuurlijk van voordeel. De passieve “Slave”- box correspondeert 1:1 met de originele Ultima 40. De “actieve”-box kreeg enkel een module met versterker en in- & uitgangen. Een standaard luidsprekerkabel verbindt de twee luidsprekers. De masterspeaker heeft bovendien nog een subwoofer-uitgang om de twee bass drivers indien nodig te ondersteunen.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier de Ultima 40 Active.

Ultima 40 Active in wit en zwart

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Nieuwste artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.