Double Bass Array

Double Bass Array: Met twee of meerdere subwoofers voor perfecte lage frequenties.

Een double bass array (DBA) is een bepaalde methode om twee (of meer) subwoofers in een thuisbioscoopopstelling te plaatsen en op elkaar af te stemmen. Array betekent opstelling of reeks. De DBA gebruikt vier subwoofers. In lekentaal mag men aannemen dat het doel van basarrays is het huis te laten schudden met meer basvermogen. In feite gaat het bij deze opstelling om iets anders. Voordat we het gebruik van een dubbele bas voor home cinema in de praktijk bekijken, is het belangrijk te begrijpen waarom ze in de eerste plaats worden gebruikt.

Wanneer geluidsgolven over elkaar heen worden gelegd

Dubbele bas-arrays zijn ontworpen om de invloed van bepaalde golffysische effecten te minimaliseren. In het lage frequentiebereik kunnen deze onder bepaalde akoestische omstandigheden in de ruimte verraderlijk zijn. Dit is vooral een kwestie van storende superposities van direct uitgestraalde en gereflecteerde geluidsgolven. Wanneer luidsprekers of hun membranen geluidsgolven weergeven, worden deze gereflecteerd door het plafond, de wanden en de vloer.

Direct uitgestraalde en gereflecteerde geluidsgolven van dezelfde frequentie ontmoeten elkaar onvermijdelijk. Dit leidt tot overlapping – en dit kan een storend effect hebben. Vooral in het lage frequentiegebied wordt het hoorbaar dat bepaalde frequenties elkaar opheffen of juist opbouwen, waardoor het niveau daalt of stijgt. Het kan gebeuren dat je op bepaalde punten in de kamer een ernstige toename hoort in het lage frequentiegebied (het dreunt sterk) – of er ontstaat een basgat als golven elkaar opheffen.

Deze ongewenste storingen worden “kamermodi” of “staande golven” genoemd. Ze klinken bijzonder lang en kunnen daardoor resonanties in andere frequentiegebieden overstemmen. Of en bij welke frequenties de storingen optreden, hangt af van de afmetingen van de ruimte. Doorslaggevend is dat ze altijd alleen bij bepaalde frequenties optreden.

De volgende video laat zien hoe je de staande golven kunt visualiseren:

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Hoe een Double Bass Array kamermodi voorkomt

Bij een dubbele basarray probeert men de resonanties van de geluidsgolven zodanig te beïnvloeden dat de ongewenste overlappingen in de eerste plaats niet optreden. Er staan vier subwoofers in de ruimte: twee vooraan en twee tegenover elkaar aan de achterwand. De subwoofers moeten identiek van constructie zijn, zodat een identiek stralingspatroon kan worden bereikt. De vier subwoofers geven hetzelfde signaal weer – met de doorslaggevende truc dat de achterste met een vertraging ten opzichte van de voorste twee oscilleren. De vertraging is precies de tijd die de geluidsgolven van de voorste subwoofers nodig hebben om de achterwand te bereiken. Bovendien wordt het signaal achterin omgekeerd weergegeven.

Door inversie en de nauwkeurig afgestelde vertraging worden geluidsgolven in het specifieke frequentiegebied uitgeschakeld voordat ze de achterwand bereiken. De golven die tot kamermodi zouden leiden, worden dus in eerste instantie niet gereflecteerd. Op deze manier voorkomt de dubbele bas-array de problematische overlapping.

Bij een single-bass array is het niet nodig subwoofers tegenover elkaar te plaatsen. Er worden slechts twee subwoofers vooraan geplaatst. Dit betekent dat de werking fundamenteel anders is. Het doel is hier niet om bepaalde reflecties te elimineren, maar om een golffront en sterkere niveaus in het lage frequentiebereik te creëren.

Home cinema sets voor krachtige bas en surround actie

DEFINION 3 – 5.1

Naar product

THEATER 500 5.1

Naar THEATER 500

The ULTIMA 40 home cinema set

ULTIMA 40 SURROUND “5.1-Set”

Naar product

Dubbele bas-array is niet de enige remedie tegen kamermodi

Dubbele bas-arrays komen zelden voor in home cinema-opstellingen. Enerzijds is dit een zeer complexe en dure oplossing. Anderzijds vindt niet iedereen de kamermodi storend: in de praktijk worden ze vaak niet eens opgemerkt. De reden hiervoor is dat afzonderlijke frequenties in films of muziek zeer zelden gedurende meerdere seconden constant worden weergegeven. Het overgeaccentueerde geluid of het basgat worden daarom meestal maar even gehoord.

Home cinema geluid in perfectie (met Nederlandse subtitles)

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

  • System 6 THX 5.2-Set: Het System 6 laat geen ruimte voor twijfel. Als high-end oplossing voldoet hij aan de strenge geluidseisen van de THX-licenties. Dit betekent: een evenwichtig, authentiek en krachtig geluidsbeeld. Voor piekprestaties in de lage frequenties zijn er twee subwoofers. Voor een eenvoudige integratie kun je de subs ook draadloos bedienen.
  • System 6 THX AVR voor Dolby Atmos “5.2.4-Set: De volledige array – het systeem inclusief Dolby Atmos-luidsprekers – geeft ook de hoogtedimensie weer. Hierdoor hoor je 3D-effecten die je nog nooit eerder in een thuisbioscoop hebt gehoord. Met de Denon AVC-X3700H receiver heb je ook de ideale basis voor online streaming.

Andere receivers in de Teufel online shop

Samengevat: Dubbele bas-array voor een zuiver geluid

  • Double bass array is een subwooferopstelling die ontworpen is om kamermodi te voorkomen.
  • Dit is om te voorkomen dat het niveau in bepaalde delen van de kamer te ver daalt of stijgt.
  • Deze worden veroorzaakt door overlappende geluidsgolven, vooral in het basgebied.
  • Een dubbele bas-array bestaat uit vier subwoofers: twee vooraan en twee recht tegenover elkaar achteraan in de kamer.
  • Door vertraging en omgekeerde dispersie heffen de achterste subwoofers de geluidsgolven op vlak voordat ze de muur bereiken, waardoor ze de ongunstige interferentie voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.