Koptelefoon varianten: de voor- en nadelen van on-ear, over-ear en in-ear

In het openbaar vervoer, het kantoor, bij het joggen of op de bank – koptelefoons maken deel uit van ons dagelijks leven. Voor al deze dagelijkse situaties en luistergewoontes zijn er verschillende modellen met verschillende functies. Ook hangt de keuze samen met je muzieksmaak en dan speelt de constructie van de hoofdtelefoon ook weer een belangrijke rol. Deze heeft namelijk invloed op het afstraalpatroon van de geluidsgolven, op het draagcomfort en de geluidsweergave. We leggen je hier uit welke koptelefoon het beste bij welk luistertype past.

In-ears – voor het mobiele type

In-ears zijn de kleinste koptelefoons. De voordelen van de beugelloze constructie komen vooral tot zijn recht wanneer je in beweging bent. Zelfs bij het joggen blijven de kleine koptelefoons die je in je oorschelp stopt, goed zitten. En ze zijn zo klein, dat je ze gemakkelijk in je broekzak stopt. Het is mogelijk om de constructie zo klein te houden, omdat de afstand tussen het membraan en ons gehoor zeer gering is. Hierdoor zijn slechts een kleine hoeveelheid energie en kleine bewegingen van het membraan al voldoende om een duidelijk hoorbaar volume te bereiken. Een ander voordeel van de ooordopjes is de goede afscherming van omgevingsgeluid. Het is dan wel belangrijk dat de dopjes goed in het oor zitten waardoor er een gesloten systeem ontstaat. Anders ontsnapt er energie naar buiten.

Maar nu de geluidskwaliteit. Hoe zit het hiermee? Vaak is de kwaliteit van in-ears die je gratis bij smartphones en MP3-players niet om over naar huis te schrijven. Toch is het mogelijk om uit dit kleine formaat een goede sound te toveren. Indien van goede kwaliteit kunnen ook kleine drivers het gehele frequentiebereik weergeven. Het gesloten systeem dat in het oor ontstaat, heeft een bijzonder voordeel: hier kan bij een minimale membraanuitslag een krachtige basperformance geproduceerd worden.

In-ear koptelefoons van Teufel

REAL BLUE IN

Naar product

AIRY SPORTS

Naar product

En nu wat voor op het oor: Over- & on-ears

De tweede soort koptelefoons is de koptelefoon met hoofdbeugel. Hier onderscheiden we tussen on-ears en over-ears:

  • On-ears: het oorkussen ligt op het oor. Deze koptelefoons wegen vaak weinig. Al naar gelang constructie en anatomie zitten de koptelefoons niet zo dicht op het oor en daarom kunnen ze soms verschuiven. Omdat ze niet helemaal over het oor heen gaan, kan het zijn dat de muziek aan de buitenkant te horen is – je medereizigers of collega’s zouden er iets van kunnen zeggen.
  • Over-ears: hier wordt het oor helemaal bedekt door een oorkussen. Dit maakt de koptelefoon zwaarder. Draag je een over-ear langer, dan is dit prettiger dan een on-ear omdat de druk gelijkmatig wordt verdeeld.

Beugel koptelefoons of in-ears – hoe te kiezen?

Hier is geen standaardantwoord mogelijk. Fabrikanten van hoogwaardige koptelefoons creëren een topsound bij zowel over- als in-ears. Echter, alleen al door de bouwwijze hebben beide soorten plus-& minpunten. In-ears klinken het beste in het lage bereik. Dit komt vooral tot zijn recht bij hip-hop en pop – muziek met veel bas.

On- & over-ears hebben als voordeel dat ze een betere ruimtelijkheid kunnen creëren. Dat heeft er onder andere mee te maken, dat hier de geluidsgolven net als bij ons eigen oor, zich binnen de oorschelp van de koptelefoon voortbewegen, voordat ze aankomen in de gehoorgang. Dit komt vooral bij muziekgenres als jazz en klassiek goed tot zijn recht. Doordat er zich tussen oorschelp en membraan lucht bevindt, klinken stemmen bij over- & on-ears doorgaans veel natuurlijker.

Wil je meer lezen en een overzicht krijgen van alle producten en koptelefoon varianten in ons assortiment? Kijk dan eens in de categorie bluetooth koptelefoons. Daar vind je informatie over alle modellen.

De veelzijdigheid van Teufel koptelefoons

AIRY: De AIRY van Teufel kan worden aangesloten op alle smartphones (iOS, Android, Windows etc.), PC’s, Macs, MP3-spelers die beschikken over een bluetooth-interface. Alles wat gespeeld wordt, klinkt ook in de AIR. Werkt met iTunes, Google Play en andere muziekspelers, maar ook met alle audio-video apps.
SUPREME ON: De on-ear, draadloze en elegant vormgegeven bluetooth koofdtelefoon met lineaire HD-drivers en effectieve geluidsdemping van buitenaf wordt geleverd met de ShareMe-functie, handsfree, bluetooth 5.0 met aptX™ en AAC voor muziekstreaming in CD-kwaliteit en creëert een afspeeltijd tot wel 30 uur.
REAL BLUE IN: Deze topklasse in-ear geeft je alle vrijheid en ziet er ook nog eens geweldig uit. Of je nu aan het joggen bent, aan het chillen of gewoon Netflix aan het kijken bent op je laptop: de REAL BLUE IN biedt flexibele draagmogelijkheden, een batterijlevensduur tot 10 uur, een in-line afstandsbediening voor muziekbediening en telefonie. Natuurlijk ook een rijk geluid met zijdezachte hoge tonen en droge bassen. Met een vochtbestendigheid dankzij IPX7, blijft hij zelfs in zware regen trouw aan jouw sound.

Nog meer Teufel koptelefoons

Conclusie: een overzicht van de sterke punten van de verschillende soorten koptelefoons

  • Koptelefoons kunnen worden onderverdeeld in in-ears, on-ears en over-ears.
  • De functionele voordelen van in-ears zijn hun kleine formaat en hun goede pasvorm in de gehoorgang. De perfecte soundbuddy voor tijdens het sporten.
  • Wat het geluid betreft, liggen de sterke punten van in-ear hkoptelefoons vooral in het basbereik – dit is vooral een voordeel bij hiphop- en popnummers.
  • Over- en on-ears hebben een hoofdband en rusten op de oren of omsluiten de oorschelp.
  • De geluidsweergave van over- en on-ears is ruimtelijker en natuurlijker. Dit heeft een bijzonder positief effect op de weergave van stemmen, 8D soundtracks en klassieke en jazz-opnamen.

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Nieuwste artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Jonathan