First Ladies of Sound: drie vrouwelijke djs en hun weg naar succes

Sinds de jaren 90 hebben ook vrouwen steeds vaker een naam gemaakt als succesvolle dj’s in de technoscene. In deze special van onze serie “First Ladies of Sound” vieren we drie baanbrekende DJ’s die de scene hebben getransformeerd. Lees in dit blog hoe ze dat hebben gedaan!

Marusha – van de radio naar de grootste raves van Europa

Marusha’s verhaal begint met een bijzonder detail: haar naam. Toen ze in 1972 terugkeerde naar Duitsland, moest de geboren Nürnbergse – die als kind in Griekenland woonde – de naam “Marion” aannemen omdat haar eigenlijke naam niet werd erkend. Met trots bracht ze later haar echte naam “Marusha” naar het publiek. Deze naam werd al snel de artiestennaam van de techno-pionier.

Foto van Marusha (2015)
Beeld van Denis Apel

Na het openen van de eerste techno-club in Neurenberg in 1989, verhuisde Marusha in 1990 naar Berlijn, de nieuwe technohoofdstad. Daar begon haar radiocarrière bij de DDR-jongerenzender DT64, waar ze met haar programma Dancehall (later Rave Satellite) als een van de eersten techno op de radio bracht. Al snel begon ze zelf tracks te produceren en brak internationaal door met “Somewhere Over the Rainbow” en het album “Raveland” (1994). Haar iconische rode haar en groene wenkbrauwen uit haar muziekvideo’s werden wereldwijd herkend. Dankzij haar succes werd ze een veelgevraagde dj op grote raves en festivals door heel Europa. Zo werd Marusha een ware icoon van de techno- en ravecultuur van de jaren 90.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Radio klonk zelden zo goed als met Teufel

MUSICSTATION

MUSICSTATION

€ 499,99€ 599,99In verschillende kleuren
RADIO 3SIXTY

RADIO 3SIXTY

€ 249,99€ 349,99In verschillende kleuren
RADIO ONE

RADIO ONE

€ 129,99€ 169,99In verschillende kleuren

Ellen Allien – van de hotste clubs naar haar eigen platenlabel

Ellen Fraatz was op het juiste moment op de juiste plek. Geboren in West-Berlijn, ontvlamde haar passie voor elektronische muziek in 1988 in Londen. Terug in Berlijn brak de techno-revolutie los en steeds meer clubs opnenden hun deuren. Onder de naam “Ellen Allien” werd ze bekend als dj in de scene en de clubs werden haar nieuwe speelveld: Bunker, E-Werk en Tresor. In 1993 lanceerde ze haar radioshow op het opkomende Kiss FM en zette in 1995 haar eerste platenlabel op. Maar het was pas met BPitch Control in 1999 dat ze écht doorbrak. Het label groeide uit tot een internationale powerhouse voor zowel gevestigde namen als opkomend talent, de belichaming van haar invloed in de electro scene.

Foto van Ellen Allien tijdens het draaien
Ellen Allien (IMAGO Images)

Ellen Alliens toewijding aan elektronische muziek maakt haar niet alleen een icoon binnen de Berlijnse technoscene, maar ook de eerste vrouw die een mix mocht verzorgen voor een van de legendarische compilaties van de Londense club Fabric. Haar uitgebreide discografie en remixes staan bekend om hun experimentele klanken, baanbrekende productietechnieken en moeiteloze mix van diverse elektronische genres.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Charlotte de Witte – van Tomorrowland naar de toekomst van techno

Charlotte de Witte uit België behoort tot de nieuwe generatie vrouwelijke dj’s. Op slechts 17-jarige leeftijd betrad ze in 2009 een scene die voornamelijk door mannen werd gedomineerd. Onder het pseudoniem “Raving George” bracht ze haar muziek krachtig naar voren. Twee jaar later werd ze bekroond door Studio Brussel en stond ze op het prestigieuze Tomorrowland-festival. Gedurende de jaren 2010 heeft ze zich met haar eigen naam gevestigd als een toonaangevende figuur in de internationale techno-arena.

Foto van Charlotte de Witte tijdens het draaien
Charlotte de Witte (IMAGO Images)

Charlotte de Witte’s muzikale stempel wordt gekenmerkt door een duistere, krachtige en hypnotiserende mix van techno en trance, die haar wereldwijd respect oplevert. Haar optredens op de grootste festivals en in topclubs hebben haar een loyale fanbase bezorgd binnen de electroscene, waardoor ze uitgroeide tot een van de meest prominente Belgische djs. In 2019 richtte ze KNTXT op, haar eigen label dat haar artistieke visie belichaamt en jong talent koestert. De Wittes producties weerspiegelen haar diepe fascinatie voor de rauwere kanten van elektronische muziek. Ze is niet alleen een voorloper in de ontwikkeling van techno, maar ook een stem voor gelijkheid en diversiteit in de wereldwijde muziekcultuur.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Mix jouw eigen sound met Teufel & Pioneer

Vrouwelijke dj aan de mengtafel met een enorme koptelefoon van Teufel, met ROCKSTER AIR 2 buitenspeakers naast haar.
Word zelf dj en vermaak je publiek met je eigen mixen en de beste Teufel sound!

▶ Heb je nu zin om zelf te draaien en te mixen? Check dan het dj-equipment in de Teufel shop. De dj-controllers van Pioneer laten je (dj) dromen uitkomen. Bijpassend daarbij is de MASSIVE, Teufels gesloten hifi-koptelefoon voor dj’s en muzikanten.

▶ Als buiten het feest begint, is hij een absolute must-have: de ROCKSTER AIR 2 is Teufels topklasse mobiele bluetooth speaker voor evenementen. Met diepe bas en een batterijduur tot 31 uur op maximaal volume van 115 dB – de ROCKSTER AIR 2 is gewoon de ster van elke rave.

Vinyl sets in de Teufel Shop

ULTIMA 40 + DENON DRA-900H

ULTIMA 40 + DENON DRA-900H

€ 1099,99€ 1399,99In verschillende kleuren
ULTIMA 40 KOMBO + Pro-Ject A1

ULTIMA 40 KOMBO + Pro-Ject A1

€ 1249,99€ 1349,99In verschillende kleuren
Theater 500S

Theater 500S

€ 349,99€ 449,99

10 vrouwelijke dj’s waarvan je gehoord móét hebben

  1. Deborah De Luca: Sinds 2011 heeft deze Napolitaanse zich ontwikkeld tot een van de prominentste figuren in het techno-genre. Ze combineert elementen van techno met minimalistische en soms ook melodieuze klanken, wat haar sets en producties een bijzondere diepte en intensiteit geeft.
  2. Honey Dijon: De uit Chicago afkomstige dj en producer mixt house, disco, techno en funk in haar sets. Ze staat ook bekend als een belangrijke stem voor transgenderrechten en diversiteit in de muziekindustrie.
  3. Peggy Gou: Deze Zuid-Koreaanse ontdekte haar liefde voor techno in Berlijn. Haar geluid combineert elementen van house, techno en disco. Ze zingt ook zelf op haar nummers en haar verschillende hits zijn inmiddels niet meer weg te denken.
  4. Marea Stamper (alias „The Blessed Madonna“): Bekend om haar gepassioneerde dj-sets die een breed scala aan elektronische genres bestrijken, zet deze Amerikaanse zich in voor diversiteit en inclusiviteit in de muziekscene, evenals voor sociale en politieke kwesties.
  5. Paula Temple: Deze Britse wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde en technisch onderlegde producers in de techno-scene. Ze was betrokken bij de ontwikkeling van de MXF8, een van de eerste MIDI-controllers speciaal voor live-optredens. Daarnaast zet ze zich sterk in voor de zichtbaarheid van vrouwen en LGBTQ+-artiesten in de techno-scene

En van Nederlandse bodem…

  1. KI/KI: KI/KI combineert moeiteloos techno met acid en trance draait sinds 2018 menig dansvloer van zijn, haar en hen sokken. Ze heeft een passie voor sound uit de jaren ’90 en met haar label SLASH released ze nu ook haar eigen producties.
  2. Carista: Carista, een rijzende ster in de Nederlandse elektronische muziekscene, begon haar carrière in de vroege jaren 2010. Haar dj-sets zijn een meeslepende mix van house, techno, disco en soul, waarbij diepe grooves samenkomen met soulvolle melodieën.
  3. Sandrien: Haar kenmerkende stijl combineert diepe, hypnotiserende beats met melodische en progressieve elementen, waardoor ze een unieke en meeslepende sfeer creëert op de dansvloer. Ze was het brein achter de Imprint-avonden in Trouw en een van de residents van opvolger De School.
  4. Miss Djax: Sinds ze in 1989 haar legendarische label Djax Records oprichtte, heeft ze een onuitwisbare stempel gedrukt op de wereld van techno en acid house. Haar compromisloze en energieke sets zijn diep geworteld in de rauwe en industriële kant van techno. Als pionier heeft ze talloze artiesten gelanceerd en blijft ze een inspiratie
  5. Lady Aïda: Sinds de jaren ’90 staat ze bekend om haar innovatieve en grensverleggende sets, waarin ze moeiteloos techno, acid en electro combineert. Lady Aïda heeft niet alleen opgetreden in legendarische clubs en festivals over de hele wereld, maar ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse dance scene door jong talent te ondersteunen en te promoten.

Image: Collage Marusha (Denis Apeleigen werk) / Ellen Allien / Charlotte de Witte (IMAGO Images)
1e foto: Marusha (Denis Apeleigen werk)
2e & 3e foto: IMAGO Images

Gerelateerde artikelen

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.