Soundbar en pc: hoe past dat samen?

De combinatie van soundbar en pc is nog steeds vrij ongewoon. Over het algemeen vormen ze een klassiek huwelijk met tv’s wat zorgt voor een sound upgrade. Compacte soundbars bieden echter ook veel comfort en de beste sound tijdens home office. We leggen je uit waarom soundbars nuttig zijn op een desktop of notebook en met welke zaken je rekening moet houden.

Een maatje te groot? soundbars aan de pc-monitor

De grootte van veel verkrijgbare soundbars is één van de argumenten die eigenlijk tegen het gebruik ervan op de pc pleiten. Een soundbar ontworpen voor tv is vaak ongeveer 1 meter breed. Voor of onder een 21-inch monitor (ca. 50 cm) bijvoorbeeld, zou een dergelijke soundbar er waarschijnlijk te groot uitzien. Om nog maar te zwijgen van de beperkte bureauruimte. Je moet je dus zeker de vraag stellen over de grootte voordat je iets koopt. Direct hiermee verbonden is de kwestie van de plaatsing van installatie.

Het volgende belangrijke aspect gaat over de interface en aansluitingsmogelijkheden. Er zijn ook speciale kenmerken in de interactie tussen soundbar en pc, die we hieronder verder toelichten.

Mogelijkheden om een soundbar op je pc aan te sluiten

Bij het aansluiten van externe luidsprekers of soundbars op de pc is het belangrijk een onderscheid te maken tussen de plaats waar de audio-informatie wordt verwerkt. Twee samenstellingen zijn hier denkbaar, waarbij de eerste veruit de meest voorkomende is: doorgaans gebeurt de verwerking via de geluidskaart die in de pc is ingebouwd. Als alternatief kan het externe audioapparaat zijn uitgerust met een geluidskaart (en D/A-converter).

  1. De verbinding maak je via de gangbare analoge en digitale audio-interfaces, zoals AUX, TOSLINK of HDMI. Afhankelijk van het feit of de gegevens analoog of digitaal werden overgebracht, wordt de D/A-omzetter van de computer of het externe audioapparaat gebruikt.
  2. Wil de externe geluidskaart überhaupt iets kunnen doen, dan is het van cruciaal belang welke interface je gebruikt om hem aan te sturen. Dit gaat meestal via USB.

Een voor de hand liggende vraag: wat is het nut van een extra geluidskaart als er al een in de pc is ingebouwd? Het antwoord heeft te maken met de specifieke kwaliteit van de geluidskaarten en converters waarmee computers zijn uitgerust. Gewoonlijk wordt op het moederbord een soundchip geïnstalleerd. Dit kan echter een reden zijn waarom hoogwaardige luidsprekers op pc’s ver achterblijven qua mogelijkheden.

Wifi en bluetooth als draadloze verbindingsnormen zijn standaard voor veel soundbars en vooral praktisch voor externe apparaten zoals smartphones. In principe kan je een externe geluidskaart ook bedienen met draadloze overdracht van audiogegevens.

Meer soundbars van Teufel

CINEBAR 11 “2.1-Set”

Naar product

CINEBAR LUX

Naar product

Geluidseisen voor sound van het internet

De zuivere prestatienormen voor pc-soundbars kunnen soms laag zijn. Per slot van rekening gaat het meestal slechts over een kleine luisterruimte. Dit betekent echter niet dat de geluidskwaliteitseisen voor computers over het algemeen laag zijn. Voor muziek van goede kwaliteit is een zuivere weergave, zelfs bij hoge niveaus en over een breed frequentiebereik, essentieel. En ook geluid speelt een grote rol bij gaming, de o zo belangrijke soundtrack moet immers tot zijn recht komen. Bovendien kunnen ruimtelijk gedifferentieerde geluidseffecten een nieuwe dimensie toevoegen aan de spelervaring.

soundbars bieden bijzonder veel mogelijkheden voor de weergave van surround sound. In de soundbars kunnen meerkanaals transducer-architecturen worden geïmplementeerd, die veel meer kunnen dan alleen een behoorlijk stereopanorama leveren. Door middel van modulatietechnieken en een specifieke afstemming van de geluidsversterkers kan een authentiek, virtueel surround sound creeëren. Dit is precies wat het door ons ontwikkelde Dynamore® Ultra bereikt.

CINEBAR ONE – op maat gemaakt voor krachtig pc sound

CINEBAR ONE
Deze soundbar past niet alleen op je pc, maar kan je ook koppelen met consoles, tv en mobiele apparaten.

Met een breedte van slechts 35 centimeter is de CINEBAR ONE een echte soundreus. We hebben niet alleen vier innovatieve full-range speakers met zijwaartse oriëntatie in de compacte soundbar geïntegreerd, maar ook alle belangrijke interfaces en een krachtige geluidskaart.

  • ▶ Virtueel surround sound uit een soundbar dankzij Dynamore® Ultra technologie
  • ▶ Bluetooth 4.0 met aptX-transmissiestandaard voor streaminggeluid van cd-kwaliteit
  • ▶ Met HDMI 2.0 (CEC en ARC), line-In, TOSLINK en USB veelzijdige integratiemogelijkheden in het home entertainmentsysteem
  • ▶ Uitbreidbaar tot CINEBAR ONE+ met externe subwoofer voor krachtigere bas
YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Onze oplossingen voor pc- en gamegeluid

CONCEPT E 450

Naar product

CINEBAR ONE+

Naar product

Samengevat: in deze gevallen past de combinatie soundbar en pc

  • Als je de soundbar gebruikt met een monitor die op het bureau is geplaatst, is compactheid een belangrijke factor.
  • Soundbars zijn vaak compatibel met een pc en notebook via verschillende interfaces.
  • Een extra soundbar kan het geluid van de computer aanzienlijk verbeteren.
  • Soundbars zijn bijzonder geschikt voor de implementatie van virtueel surroundsound.

Gerelateerde artikelen

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.