#Toekomstmuziek: het laatste nieuws van de CES 2020

Ook dit jaar begon het techjaar met de CES in Las Vegas. Op de Consumer Electronics Show 2020 presenteerden meer dan 4.500 bedrijven hun nieuwste ideeen en concepten, vooral op entertainmentgebied. Het assortiment is ondertussen vrij breed: behalve televisies, telefoons en laptops kunnen bezoekers ook innovatieve auto’s, vliegtuig- of huishoudapparaten bewonderen. Wij nemen de audioproducten op de CES van dit jaar onder de loep.

THX-sound op je smartphone

THX Spatial Audio heet de reeds bestaande technologie van THX, die nu ook de sound van je telefoon naar een heel nieuw level moet brengen. Het geluid wordt virtueel voorbereid zodat het driedimensioneel bij jou aankomt – tenminste wanneer je een video kijkt, muziek luistert of een game op je telefoon speelt. Bij games kun je met THX spatial audio je tegenstanders bijvoorbeeld beter vinden.

CES 2020: THX voor op je telefoon
THX logo

THX kwam met nog meer nieuws naar de CES: THX Achromatic Audio Amplifier zorgt bij koptelefoons voor minder vervormingen en een lager stroomverbruik. De THX Certified Game Mode geeft games zo weer als de makers het bedacht hebben. Dit geldt voor de kleuren en grafische instellingen, maar ook voor de performance – voorwaarde is wel dat je apparaten hier voldoende capaciteit voor hebben.

THX is trouwens geen onbekende voor Teufel: de home cinema systemen System 4 THX en System 6 THX zijn voorzien van het THX-certificaat.

system-4-thx
System 4 THX

Een onverwachte onthulling: het mobiele entertainmentcenter van Sony

Bij de persconferentie van Sony keek iedereen uit naar nieuws over de nieuwe Playstation, PS5. Die kwam ook, weliswaar zonder spannend logo, maar de echte verrassing was het prototype van een elektroauto met de naam Vision-S. Of Sony nu serieus als autofabrikant aan de slag gaat, valt te betwijfelen – de Vison-S dient er eerder toe om Sony technologieën voor elektrische auto’s te presenteren. Bijvoorbeeld een omhullende sound. Dit entertainmentsysteem heeft officieel 360 Reality Audio. De sound zal specifiek gericht zijn op de passagiers en hun volledig omhullen. Met de vele ingebouwde speakers zal het verder mogelijk zijn dat de bestuurder en passagiers tegelijk naar andere muziek kunnen luisteren.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De Vision-S besteedde ook aandacht aan de sensortechniek van de Sony. 33 sensoren scannen de omgeving rondom de auto af; registreren personen of voorwerpen en slaan alarm zodra het kantje boord wordt. De auto is een samenwerking van verschillende fabrikanten als Magna Steyr, Bosch en Continental.

Innovatieve Teufel producten

Musicstation

Naar product

Kombo 500

THEATER 500 KOMBO

Naar product

RADIO 3SIXTY

Naar product

Sound zonder speakers van Sennheiser en Continental

En we gaan door met het interieur van auto’s: soundfans die vaak op vier wielen onderweg zijn, zullen de cooperatie tussen Sennheiser en Continental super spannend vinden. Ambeo Mobility van Sennheiser fuseert met Ac2ated Sound va Continental. Het resultaat is een 3D-geluidsysteem voor auto’s waar het geluid niet uit speakers komt, maar door geluidstrillingen van de oppervlakken.

Concept interieur auto van Continental en Sennheiser op de CES 2020
Continental en Sennheiser brengen geluid in auto’s via trillingen en vibraties van objecten in het interieur.

Deze werkwijze is afgekeken bij snaarinstrumenten. In een auto functioneren de hoedenplank, de deurpanelen en overige oppervlakken als resonantie elementen en creëren zo een allesomvattend geluid. Dit schijnt je het gevoel te geven alsof je midden in een orkestbak zit.

Verder is deze technologie ook praktisch, want om zo weinig mogelijk energie te verbruiken is het van belang dat elektrische auto’s licht van gewicht zijn. Speakers zouden de auto’s zwaarder maken.

Het valt echter nog te bezien in hoeverre door de mogelijke geluidsoverdracht van objecten resonanties en vibraties kunnen ontstaan die van invloed zijn op het geluid en daardoor eventueel nog aangepast moet worden.

THX voor je woonkamer

Cinebar 52 THX
De plaatsbesparende soundbar Cinebar 52 THX doet niet onder voor een groot home cinema systeem
  • Cinebar 52 THX: een systeem met diepe bas en dat terwijl het “slechts” een soundbar is. Deze Cinebar 52 heeft maar liefst 7 drivers en een 250 Watt subwoofer – voor een sound, net als in de film.
  • System 6 THX AVR voor Dolby Atmos 5.2.4-set: met deze installatie haal je het summum voor een 3D sound in huis. Een megaset met twee subwoofers en vier Reflekt-speakers kan alleen maar de beste sound produceren.

Meer Teufel systemen met wow-effect

CINEBAR ULTIMA

Naar product

CINEBAR LUX

Naar product

Mini-Soundbar Cinebar One

CINEBAR ONE

Naar product

Meer highlights van de CES

  • De opvouwbare smartphone zien we steeds vaker: TCL stelt een concept met opbouwbaar display voor dat al behoorlijk veel lijkt op een eindproduct.
  • Dell en Alienware komen met een versie van Switch: een handheld console waar pc-gamers onderweg kunnen gamen.
  • Ballie is de naam van een kleine robot die veel weg heeft van een tennisbal. Hij volgt je op de voet en is een support voor smartdevices in een smart home.
  • Het lijkt niet zo’n groot nieuws, maar toch kijken we ernaar uit: Panasonic heeft een nieuwe OLED-tv, waarvan het beeldscherm zich aanpast aan het licht in de ruimte.
  • Samsung presenteerde een tv die kan draaien en daardoor geschikt is voor films en foto’s die verticaal met de telefoon zijn gemaakt.
CES 2020
Beursgangers op de CES 2020
Image 2: ©Continental. Bron: Continental
Image 4: ©CES®, Photography courtesy of the Consumer Technology Association (CTA)® for editorial use only. Bron: CES 2020 Photo Gallery

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.