Getest: Dolby Surround, Digital & Co.

De kabels zijn gelegd, de juiste aansluitingen zijn gevonden, en elke speaker is tot op de millimeter nauwkeurig afgesteld. Nadat je alles hebt aangesloten en je nieuwe soundsystem eindelijk op zijn plaats staat, is het tijd voor de soundcheck. Heb je jezelf getrakteerd op een geluidsinstallatie met Dolby Digital? Of wil je testen hoe jouw Dolby surround systeem of een andere sound format live klinkt? We hebben voor jou een paar opties uitgezocht om je Dolby surround systeem te testen.

Waarom Dolby Surround, Digital en Co. testen?

In principe kan je erop vertrouwen dat je nieuwe high quality luidsprekers hun werk zullen doen. Maar ook hier is de gouden regel: meten is weten. Elke kamer is anders. Zelfs al heb je het geluidsvermogen van het audiosysteem getest in de speciaalzaak: jouw woonkamer heeft een andere indeling, andere meubels en misschien zit je op een andere luisterpositie. Veel grote maar ook kleinere aspecten hebben invloed op de akoestiek van een specifieke ruimte. Daarom is het altijd zinvol om een nieuw audiosysteem te testen.

Qua sound is het bijvoorbeeld een wereld van verschil als je overschakelt van een stereosysteem op een systeem met meerdere kanalen. In dit artikel ligt de nadruk op Dolby. Het bedrijf introduceerde sinds 1965 veel geweldige surround sound formats zoals:

  • Dolby Surround werd in 1982 geïntroduceerd. Vier kanalen in twee geluidssignalen ondersteunen de technologie.
  • Dolby Digital ondersteunt 5.1 kanalen en zorgde in de jaren 90 voor een overgang van analoge naar digitale surround sound. Met Dolby Digital Plus zijn in principe 13.1 kanalen mogelijk. Dit alles bij lage datavolumes, waardoor DD+ bij uistek geschikt is voor streaming.
  • Dolby True HD ondersteunt meerdere kanalen en is ontwikkeld voor Blu-ray: hiermee kan het geluid de luisteraar bereiken zonder dataverlies en toch ruimte op de disc besparen.
  • Dolby Atmos zet de kers op de taart voor je home cinema systeem. Voor deze veeleisende sound format hebben we in volgend artikel een aparte gids samengesteld.

Geniet van Dolby sound bij jou thuis

ULTIMA 40 Surround + Denon X2800H voor Dolby Atmos

Naar product

THEATER 500 5.1

Naar THEATER 500

Hoe test je een audiosysteem?

Een nieuw audiosysteem testen doe je met jouw favoriete actiefilm en bijhorende soundtrack via Blu-ray. Hedendaagse kaskrakers hebben meestal een Dolby Digital format. Of dat het geval is vind je meestal op de achterkant van de cover. Ook Netflix biedt veel films en series met 5.1 geluid. Je kan dat nagaan op de bijhorende infopagina.

Korte testvideo’s die speciaal gemaakt zijn voor Dolby Digital of Dolby Surround hebben het voordeel dat je binnen enkele minuten verschillende effecten voorgeschoteld krijgt. Die controleren en testen elke luidspreker en geluidskanaal. Een afwisseling tussen luid met een zware bas, rustig en zacht met veel dynamiek op de voorgrond of een gekraak op de achtergrond: het hele scala komt aan bod.

Waar vind je Dolby testvideo’s?

Het meest voor de hand liggende medium om allerlei video’s te vinden is YouTube. Het populaire videoportaal kan echter geen 5.1 of 7.1 geluid reproduceren, zelfs niet als je de kwaliteit op het hoogste niveau instelt. Toch kan Youtube een antwoord bieden bij de zoektocht naar Dolby Surround testvideo’s. Onderstaande video bevat een compilatie van verschillende geluidfragmenten. Het is geen echte 5.1 geluidsbron, maar je systeem geeft de geluiden door aan alle kanalen en je krijgt een eerste goede indruk van waar jouw audiosysteem toe in staat is.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Video’s met echte 5.1-sound die geschikt zijn voor een Dolby Digital-test vind je ook op demo-world.eu. Daar zijn een aantal korte fragmenten opgelijst die je kan downloaden voor een soundcheck. Sommige klinken bekend in de oren want ze worden vaak gebruikt bij bioscoopfilms om het vermogen van het audiosysteem te testen vooraleer de film begint.

Je kan op het internet ook video’s vinden voor een Dolby Vision test: Dolby heeft namelijk ook technologieën ontwikkeld voor beeldweergave. Als je zo’n video’s op YouTube vindt, kan je er van uitgaan dat ze gecomprimeerd zijn en je tv niet echt op de proef stellen.

Ondersteunen Dolby Digital (Plus): veel soundbars en audiosystemen van Teufel

Soundbar CINEBAR ONE
Ondersteunt Dolby Digital: de CINEBAR ONE
  • CINEBAR ONE: verbaasd over de grootte van deze soundbar? Achter de kleine soundbar zit krachtige technologie schuil. De plaatsbesparende CINEBAR ONE ondersteunt Dolby Digital Plus en past zowel voor je televisie als voor je pc. Deze soundbar bevat onder andere vier krachtige luidsprekers en eindversterkers voor hoge volumes.
  • CONCEPT E 450 Digital 5.1-Set: klassiek 5.1 multimedia systeem, maar bijna net zo ruimtebesparend als een slanke soundbar. Deze CONCEPT E 450 Digital 5.1 set past ook in kleine ruimtes, want de vijf luidsprekers zijn uiterst ruimtebesparend, maar ontwikkelen toch een krachtig geluid. Daarvoor zorgt ook de XXL downfire subwoofer: het grote controlecentrum van het systeem, dat een aparte AV-receiver overbodig maakt.

Andere producten met Dolby Digital ondersteuning

Cinebar Pro

CINEBAR PRO

Naar product

LT 4 Impaq Easy “5.1-Set L”

Naar product

CINEBAR DUETT

Naar product

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.