Person hält Smartphone mit niedrigem Akkustand und angeschlossenem Ladekabel in der Hand

Diepontlading: hoe je een volledig lege batterij kunt redden

Of het nu gaat om een mobiele telefoon, e-bike, draadloze schroevendraaier of koptelefoon en luidsprekers, een diepontladen batterij kan heel vervelend zijn. In deze gids lees je wat een diepontlading precies is, hoe het ontstaat en hoe je een diepontladen batterij weer nieuw leven kunt inblazen.

Wat is een diepontlading?

Veel mensen kennen het probleem: een batterij die je nniet meer kunt opladen. Een mogelijke reden hiervoor kan een diepe ontlading zijn (ook wel “deep discharge” genoemd). Dit betekent dat de batterij niet meer voldoende spanning heeft. Opladers weigeren dan om de accu op te laden – een beschermingsmechanisme. Elke batterij heeft een zogenaamde eindontladingsspanning – in het geval van een lithium-ion batterij is dit bijvoorbeeld 2,5 volt. Als de spanning onder deze waarde komt, treedt een diepe ontlading op. Dit moet zoveel mogelijk worden vermeden, omdat het de batterij kan beschadigen en er in het ergste geval toe kan leiden dat hij niet meer werkt.

Hoe ontstaat diepe ontlading van een batterij?

De meest voorkomende oorzaak van een diepe ontlading is dat een batterij lange tijd niet wordt opgeladen. Dit is vooral fataal voor lithium-ionbatterijen, die tegenwoordig in verreweg de meeste elektronische apparaten zitten en ook worden gebruikt in luidsprekers en e-bikes. De reden hiervoor is zelfontlading, die bij deze batterijen niet kan worden vermeden: ze geven continu lading af, zelfs als ze niet in gebruik zijn. Hoewel het maar om kleine hoeveelheden gaat, kan een lithium-ion-batterij al na een paar maanden volledig ontladen zijn. Als hij niet zo snel mogelijk wordt opgeladen, daalt de spanning en treedt diepe ontlading op.

Een andere mogelijke oorzaak is een defect in de elektronica. Apparaten die werken op batterijen hebben meestal een batterijbeheersysteem (BMS) dat de batterij beschermt tegen te hoge en te lage spanning. Als deze bescherming niet werkt, bestaat het risico van diepe ontlading.

Het is echter ook mogelijk dat de batterij leeg is. De ervaring leert dat de capaciteit van lithium-ionbatterijen na verloop van tijd afneemt. Op een gegeven moment bereikt dit proces zijn natuurlijke einde – de batterij laadt niet meer op en is daarom onbruikbaar.

Een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van diepontladen accu’s:

  • Zelfontlading tijdens lange perioden van niet-gebruik
  • Defecte elektronica van het apparaat
  • Batterij is leeg
  • Verkeerd opladen of verkeerde of defecte oplader

Altijd correct opladen: oplaadcases voor in-ear-koptelefoons van Teufel

AIRY TWS 2 oplaadcase

AIRY TWS 2 oplaadcase

€ 39,99In verschillende kleuren
AIRY TRUE WIRELESS charger box

AIRY TRUE WIRELESS charger box

€ 39,99In verschillende kleuren
REAL BLUE TWS 3 oplaadcase

REAL BLUE TWS 3 oplaadcase

€ 64,99In verschillende kleuren

Hoe schadelijk is een diepe ontlading voor de batterij?

Diepe ontlading verkort meestal de levensduur van een batterij. Er kan echter ook onomkeerbare schade optreden, wat kan leiden tot kortsluiting. Lithium-ion-accu’s zijn bijzonder gevoelig – in het ergste geval kunnen ze in brand vliegen bij een diepe ontlading, hoewel dit bij nieuwere accu’s bijna nooit gebeurt. De capaciteit van een accu die meerdere keren diep is ontladen, neemt echter aanzienlijk af, waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verkort. Als de batterij helemaal niet meer oplaadt, is het afgelopen. Daarom moet je diepontlading waar mogelijk altijd vermijden. Tips hiervoor vind je hieronder.

Een diep ontladen batterij revitaliseren – een goed idee?

Als je merkt dat een batterij niet meer oplaadt, moet je eerst controleren of hij echt diep ontladen is. Je kunt dit doen met een meetapparaat dat multimeter heet – elektriciens hebben er zo een. Als er nog voldoende spanning op de batterij staat, kan je deze waarschijnlijk redden. Een specialist kan je hierbij helpen.

Maar wat moet je doen als de batterij echt diep ontladen is en niet meer oplaadt? Allereerst moet je de batterij niet zelf losschroeven of parallel schakelen met een andere batterij – tenzij je echt weet wat je doet. Hoewel er verschillende video’s op YouTube zijn, die laten zien hoe je een batterij met eenvoudige trucs nieuw leven inblaast, raden we je dit toch ten zeerste af. Want: een gerevitaliseerde batterij – vooral in lithium-ionvorm – is instabiel en vormt een potentieel brandgevaar! Bovendien neemt de capaciteit steeds verder af, waardoor de levensduur waarschijnlijk sowieso beperkt is.

Hoe: een diep ontladen batterij redden

Wat je kunt doen om een diep ontladen batterij te redden:

  1. Spanning controleren

    Controleer de spanning van de batterij met een multimeter.

  2. Gecontroleerd opladen

    Als de batterij kan worden opgeladen, sluit dan de juiste oplader aan en controleer de temperatuur tijdens het opladen.

  3. Meerdere keren opladen en ontladen

    Laad de batterij meerdere keren volledig op en ontlaad deze als de batterijlading niet correct wordt weergegeven door het apparaat.

  4. Batterij vervangen

    Als de batterij niet meer kan worden opgeladen, moet u deze vervangen.

De beste bescherming tegen diepe ontlading: VARTA powerbanks in de Teufel shop

Alles draait om kwaliteit. Daarom werken we samen met exclusieve partners als VARTA. De VARTA powerbanks zijn bij uitstek geschikt om je mobiele geluidsapparaten onderweg op te laden. Powerbanks en speakers vormen een onverslaanbaar team!

VARTA Energy Power Bank

VARTA Energy Power Bank: De stijlvolle behuizing van deze powerbank bevat een lithium-ionbatterij van 10.000 mAh, die je draagbare bluetooth speakers of smartphone voorziet van de nodige oplaadkracht wanneer je onderweg bent. Je kunt tot drie apparaten tegelijk opladen via de verschillende USB-poorten. De nieuwste VARTA Advanced Safety Technology is ook aan boord.

VARTA Wireless Power Bank: Met dit model heb je niet eens een kabel nodig – de geïntegreerde draadloze oplader laadt ook Qi-compatibele apparaten draadloos op. Het bevat ook alle functies van de eerste powerbank.

NB Zorg ervoor dat je de powerbank regelmatig oplaadt, zodat de batterij niet diep ontlaadt en je niet in de steek laat als je hem het hardste nodig hebt.

Bluetooth speakers van Teufel

ROCKSTER Stereo-paar

ROCKSTER Stereo-paar

€ 1899,-€ 1999,-
MOTIV® GO

MOTIV® GO

€ 199,99€ 249,99In verschillende kleuren
BOOMSTER

BOOMSTER

€ 249,99€ 369,99In verschillende kleuren

Tips: Bescherm de batterij tegen diepe ontlading

In deze handleiding heb je lezen kunnen dat het niet het beste idee is om een batterij die al diep is ontladen, weer op te laden. Maar hoe voorkom je dat een batterij diep ontlaadt? Hier volgen enkele tips om een diepe ontlading te voorkomen:

  • Controleer het oplaadniveau regelmatig: Laat lithium-ionbatterijen of apparaten die op batterijen werken niet permanent ongebruikt, maar controleer het oplaadniveau minstens om de paar weken en laad indien nodig bij.
  • Laad de batterij op voordat je hem niet gebruikt: Als je een batterij langere tijd niet nodig hebt, laad deze dan op tot 60-80% voordat je hem weglegt.
  • Correct bewaren: Bewaar oplaadbare batterijen altijd op kamertemperatuur en houd ze uit de buurt van direct zonlicht.
  • Laad correct op: Ontlaad de batterij van je apparaat indien mogelijk nooit tot een percentage van één cijfer. Sluit de lader aan vanaf 20 %. Het ideale oplaadniveau voor lithium-ionbatterijen ligt tussen 20 en 80 %.
  • Gebruik een diepontladingsbeveiliging: Afhankelijk van het type accu kan bescherming tegen diepontlading nuttig zijn. Omdat dit vooral belangrijk is voor lithium-ion-accu’s, hebben de meeste accu’s van dit type standaard al een accumanagementsysteem (BMS).

Goed om te weten: de apparaten van Teufel die op batterijen werken, hebben een geïntegreerde oplaadbeveiliging om je te helpen de batterij op de juiste manier op te laden. Mocht een batterij defect raken, dan biedt Teufel voor sommige apparaten ook vervangende batterijen aan.

Titelbeeld: StockSnap op Pixabay. Pixabay-Lizenz.

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.