Opladen en onderhouden – zo houdt de accu het langer vol

Jullie hebben ons al vaker benaderd met de vraag wat nu eigenlijk de juiste manier is om een accu op te laden en te onderhouden. Doe je dit niet zoals voorgeschreven, dan gaat de levensduur en capaciteit van de accu namelijk achteruit – met sprongen.

Welke begrippen spelen een rol bij het onderhoud van de accu?

Je zit gezellig met je vrienden op het balkon, jullie gaan straks de stad in en komen alvast in stemming met muziek. Je koppelt je telefoon met je bluetooth speaker, maar ziet dat de batterij zwak is. “Niet erg”, denk je “dan steek ik hem in het stopcontact”.  Wil je de batterij echter correct opladen en onderhouden, dan kan dit bij oudere types batterijen, die overigens niet in Teufel speakers zitten, al funest zijn. En er dreigt nog meer gevaar:

 • Laadt je de batterij te vroeg weer op, dan kan er bij sommige batterijen een memory-effect of traagheids-effect optreden.
 • Zet je een portable speaker als de ROCKSTER te dicht bij de barbecue dan kan de hoge temperatuur de batterij beschadigen. De optimale temperatuur van de accu wordt hier overschreden.
 • Gebruik je een apparaat een tijdje niet, lees dan de tips voor het onderhoud van de accu door.

Wat is het memory-effect?

Dit effect beschrijft wat er op de lange termijn gebeurt wanneer een batterij aan capaciteit verliest door het verkeerd opladen ervan. Dit merk je doordat de batterij sneller leeg raakt. De oorzaak van het memory-effect zijn kristallen die in het binnenste van de batterij gevormd worden als je hem niet goed oplaadt. Bijvoorbeeld wanneer je speaker alweer oplaadt wanneer de batterij nog half vol is. De kristallen zorgen ervoor dat de batterij niet meer zijn volledige capaciteit kan benutten. De speaker interpreteert dit als een lege batterij.

De accu van je speaker niet opladen voordat hij volledig leeg is
Neem de tijd: laad de batterij pas op wanneer hij bijna leeg is

Maar het goede nieuws: het memory-effect kan zo goed als ongedaan gemaakt worden door de batterij vaker vaker te ontladen en weer op te laden. Bovendien treedt het memory-effect alleen op nikkel-cadmium batterijen. Dit type batterij is bijna overal verboden en vind je dus ook niet in een Teufel speaker. In gereedschap of alarmsystemen kunnen ze wel nog voorkomen.

Portable Teufel speakers met een batterij  

Portabler Bluetooth Lautsprecher Rockster Air

ROCKSTER AIR

Naar product

ROCKSTER GO

Naar product

Wat is belangrijk bij de temperatuur?

Bij de bovenstaande gevaren ging het vooral om het juiste opladen van de accu. Nu komt het juiste onderhoud en de temperatuur van de accu aan bod.

Bescherm je accu tegen vorst en hitte
Vorst kan een accu al net zoveel beschadigen als extreme hitte

Een accu kan niet tegen 25 graden Celcius of meer en tegen temperaturen die onder het vriespunt liggen. Alleen tussen deze twee uitersten kan de accu zijn speaker goed van energie voorzien. Zet je box dus niet vol in de zon en neem hem niet mee op lange touren door wintersportgebieden.

De accu niet laten vallen of beschadigen

De batterij correct opladen en onderhouden: dit zijn onze tips

 • Sluit de voeding pas aan vlak voordat de speaker volledig uit is gegaan of wanneer de batterij helemaal leeg is.
 • Zorg ervoor dat de speaker en de batterij niet in een te warme of koude omgeving staan (0-25 graden)
 • Wees voorzichtig met de accu en laat hem niet vallen.
 • Zorg ervoor dat hij niet nat wordt of gebruik watervaste bluetooth speakers.
Een accu en vloeistof? Geen goede combinatie

Niet alleen voor wilde partynachten: een reservebatterij voor de BOOMSTER

De BOOMSTER houdt het al lang vol, maar wil je nog langer doorgaan? Bestel dan een tweede batterij en vervang de lege door een volle. Voor een feest tot in de vroege ochtenduurtjes.

Boomster accu
Reserve accu voor je Boomster: opladen, vervangen, doorfeesten

Merken

Merken

Gerelateerde artikelen

 1. De Clercq Bart
  07. okt. 2019, 8:25

  Wanneer ik mijn teufel rockster insteek begint het lamje van charging te branden maar gaat na enkele seconden terug uit. Laad de batterij dan op? Of doe ik iets verkeerd? Als de luidspreker speelt als hij in het stopcontact zit lukt alles, maar trek ik het stopcontact eruit dan spelen enkel de hoge tonen en geen bas meer, dus denk ik dat de batterij bijna plat is?

  • Jonathan
   17. okt. 2019, 17:37

   Welke ROCKSTER heb je? Mocht je de grote Rockster uit 2018 hebben: Tijdens het opladen brandt de linker LED – BATTERY STATUS. Een volledige laadcyclus van de interne accu is ongeveer 7 uur. Speelt je ROCKSTER op normaal niveau een paar uur? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

 2. Wilfried Hillenaar
  19. apr. 2019, 21:04

  Ik las deze aanbeveling: “Sluit de voeding pas aan vlak voordat de speaker volledig uit is gegaan of wanneer de batterij helemaal leeg is.” De Boomster heeft een knopje om de batterij te ontkoppelen, maar toch zie ik dan in het display de oplaadsterretjes zodra ik de netvoeding aansluit. Slijt mijn batterij nu sneller als ik voornamelijk met netvoeding werk?

  • Jonathan
   02. mei. 2019, 11:36

   Wanneer de Boomster op netvoeding is aangesloten dan wordt ook de oplaadmodus actief. Gebruik je de Boomster voornamelijk binnen en is deze altijd voorzien van netvoeding dan kun je natuurlijk ook de accu ontkoppelen, dan wordt deze ook niet continue op spanning gezet.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.