Muziekstreamingdiensten vergeleken: hoe luister jij?

Muziekstreamingdiensten hebben zowel fysieke gegevensdragers als downloads ingehaald. En er zijn de afgelopen jaren steeds meer streamingaanbieders bijgekomen. Word jij ook geconfronteerd met dit inmiddels onhanteerbare aanbod van diensten en opties en weet je niet welke aanbieder je moet kiezen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij tonen en vergelijken de populairste muziekstreamingdiensten.

Wat zijn muziekstreamingdiensten?

De term muziekstreamingdienst is van toepassing op alle aanbieders die een cloud-gebaseerde muziekspeler ontwikkelen – met andere woorden, een speler die is uitgerust met enkele miljoenen nummers en toegankelijk is vanaf elk apparaat en elke locatie via het internet. Omdat de constante beschikbaarheid van muziek uit de cloud erg populair is bij veel gebruikers, is streaming steeds belangrijker geworden. Ondanks het enorme aanbod en de vele handige functies is het gebruikelijke maandelijkse bedrag bovendien meestal maar ongeveer 10 euro. Het nadeel is echter dat de muziek niet op je eigen cd- of platenplank staat en niet als vrij verkrijgbaar audiobestand kan worden gedownload. Gestreamde muziek wordt dus alleen geleend.

Leestip: Elders in onze blog laten we zien hoe en waar je tegenwoordig nog lekker ouderwets muziek kunt kopen.

Muziekstreamingdiensten: voor- en nadelen op een rij

VoordelenNadelen
Locatie-onafhankelijke beschikbaarheid en enorm aanbodAfhankelijkheid van de leverancier
Verschillende muziekstreamingdiensten om uit te kiezenAfhankelijkheid van (snelle) internetverbinding
Lage abonnementsprijs, veel goedkoper dan het kopen van cd's of downloadsLossless bestandsformaten slechts beperkt beschikbaar
Geweldige functionaliteit met afspeellijsten, offline modus en gepersonaliseerde muzieksuggestiesextreem lage beloning voor kunstenaars in veel diensten
Eenvoudige integratie in het home entertainment-systeem - trefwoord "multiroom".

De nadelen lijken echter steeds minder belangrijk te worden, omdat muziekstreamingdiensten groeien en groeien – het aantal gebruikers stijgt voortdurend. Veel mensen kiezen voor gratis muziekstreaming, iets wat de meeste diensten aanbieden. Als je echter van advertenties af wilt en offline naar muziek wilt luisteren, moet je een premium abonnement nemen. Naast Spotify stellen we je enkele andere populaire aanbieders van muziekstreaming voor.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Spotify

Spotify is al lange tijd marktleider op het gebied van muziekstreaming en is daarmee de bekendste en populairste aanbieder. Spotify heeft nu ongeveer 356 miljoen maandelijkse actieve gebruikers (per april 2021) in meer dan 90 landen; ongeveer 158 miljoen hiervan zijn betalende premium gebruikers. Spotify is oorspronkelijk gevestigd in Zweden.

Liedjes Meer dan 80 miljoen
Versies Een betaalde premium versie naast de gratis versie
Proefabonnement Premium kan 1 maand gratis worden getest
Maandelijkse prijzen Spotify Gratis: Gratis
Spotify Premium Individueel: 9,99 €
Spotify student: 4,99 €
Spotify Duo (2 accounts): 12,99 €
Spotify Familie (tot 6 personen): 14,99 €
Functies Songs, afspeellijsten, gepersonaliseerde aanbevelingen, releaseradar, Spotify Radio, audioboeken, podcasts
Voordelen Groot bereik, intuïtieve bediening, lokale importfunctie, Facebook-login, kan ook worden bediend in de browser, offline functie, share-functie, gedeelde afspeellijsten, vind concerten in de buurt
Nadelen Reclames en beperkt overslaan van nummers in de gratis versie
Speciale functies Met de Spotify Group Session-functie kunnen meerdere mensen een afspeellijst samenstellen en in realtime naar dezelfde nummers luisteren.

Leestip: Het maakt niet uit of je een Spotify-beginner bent of de dienst al een tijdje gebruikt: Bekijk ons artikel over de beste Spotify-trucs!

YouTube Music

In 2020 verving YouTube Music volledig de dienst Google Play Music, die al jaren niet meer was bijgewerkt. Als je op zoek bent naar een pure muziekstreamingdienst, zijn andere aanbieders misschien overtuigender. Het voordeel van YouTube Music is echter de verbinding met het videoportaal van YouTube. Het is echter niet eenvoudig om onderscheid te maken tussen YouTube-abonnementen en YouTube Music-tarieven. Eén ding is zeker: YouTube-abonnees hoeven niets te doen, want bij het YouTube Premium-abonnement is de muziekstreamingdienst al inbegrepen.

Liedjes Meer dan 80 miljoen
Versies Naast de gratis versie, die advertenties bevat, is er ook een tarief tegen betaling en zijn er aanbiedingen voor gezinnen en studenten
Proefabonnement Gratis proefversie voor 1 maand
Maandelijkse prijzen Kan gratis worden gebruikt met beperkingen
YouTube Music: 9,99 €
Familieabonnement (tot 6 personen): 14,99 €
Studententarief: 4,99 €
Functies Enorm aanbod aan muziek en video’s, concertopnames, aanbevelingen, afspeellijsten, audioboeken, hoorspelen, upload je eigen muziek
Voordelen De gratis versie biedt al volledige zoekopties; een YouTube Premium-abonnement omvat YouTube Music, dat €2 meer kost en onder andere exclusieve series van YouTube Originals biedt, en YouTube over het algemeen reclamevrij maakt om te gebruiken.
Nadelen Geen import van afspeellijsten van andere diensten, geen podcasts, achtergrond afspelen alleen mogelijk in betaalde versie, hogere prijs bij gebruik op Apple apparaten, geen desktop app, streamingkwaliteit lager dan veel andere diensten
Speciale functies Muziekaanbevelingen die rekening houden met je luistergewoonten en het tijdstip van de dag

TIDAL

TIDAL is een muziekstreamingdienst die oorspronkelijk in 2014 werd opgericht door het Noors-Zweedse technologiebedrijf Aspiro en kort daarna werd overgenomen en verder ontwikkeld door rapper Jay-Z. De dienst wordt vooral gekenmerkt door zijn voorbeeldige filosofie ten opzichte van artiesten en zijn streaminggeluid van hifikwaliteit. TIDAL heeft nog niet zoveel aandacht gekregen. De streamingdienst heeft echter een goed verkoopargument dankzij de uitstekende kwaliteit van de nummers en zal zeker blijven groeien in dit land.

Liedjes Meer dan 90 miljoen
Versies Een normale versie, een duurdere versie met uitstekend geluid, helaas geen gratis versie
Proefabonnement TIDAL kan 30 dagen gratis worden getest
Maandelijkse prijzen TIDAL HiFi: 10,99 €
TIDAL HiFi Plus: 19,99 €
TIDAL Family HiFi (tot 6 personen): 14,99 €
TIDAL Family HiFi Plus (tot 6 personen): 29,99 €
Studenten: 50% korting op de prijzen van bovenstaande versies
Functies Nummers, afspeellijsten, aanbevelingen, artiestenradio, muziekvideo’s in HD-kwaliteit, muziekmagazine, livestreams en evenementen, offline luisteren
Voordelen Zeer goede geluidskwaliteit dankzij FLAC-bestanden in het hogere tarief, zeer grote selectie nummers, muziekvideo’s met hoge resolutie beschikbaar, importfunctie voor afspeellijsten van andere aanbieders; naar verluidt gaat 75% van de inkomsten rechtstreeks naar de artiesten, wat deze muziekstreamingdienst absoluut voorbeeldig maakt.
Nadelen Geen gratis versie voor de lange termijn
Speciale functies De geluidskwaliteit kan flexibel worden verlaagd als je onderweg gegevensvolume wilt besparen.

Deezer

Deezer werd in 2007 in Frankrijk gelanceerd en heeft sindsdien een lange weg afgelegd. De provider bedient meer dan 180 landen en is daarmee een van de populairste muziekstreamingdiensten ter wereld , zelfs vóór Spotify. Het aantal actieve gebruikers laat echter nog steeds te wensen over. Er zijn “slechts” 16 miljoen actieve gebruikers (vanaf 2021), en dat terwijl Deezer al zo lang bestaat, zoveel nummers aanbiedt en bijna wereldwijd beschikbaar is. De muziekstreamingaanbieder kan zich meten met de concurrentie.

Liedjes Meer dan 90 miljoen
Versies Naast een permanent gratis versie (zonder advertenties, maar met minder functies) is er ook een premium tarief met volledige reikwijdte en een gezinstarief voor maximaal 6 accounts. Een tarief met lossless geluidsweergave rondt het aanbod af.
Proefabonnement De Deezer-abonnementen kunnen elk 3 maanden gratis worden getest, het studentenabonnement 1 maand.
Maandelijkse prijzen Deezer Free: Gratis
Deezer Premium: 10,99 € (25 % korting voor jaarlijkse betaling)
Deezer Family (tot 6 personen): 16,99 €
Deezer Student: 5,99 €
Functies Nummers, afspeellijsten, aanbevelingen in de flowmodus, radio, veel audioboeken, podcasts, FLAC-audio in het hifi-tarief
Voordelen Grote selectie nummers, offline functie, Facebook & Google Plus log-in, lokale importfunctie, kan ook worden bediend in de browser
Nadelen Beperkt aantal nummers in afspeellijsten, geen muziekvideo’s
Speciale functies Voor veel nummers zijn songteksten beschikbaar die je tijdens het spelen kunt weergeven.

Stream alles – Bluetooth-luidsprekers van Teufel

ROCKSTER AIR 2

Naar product

ROCKSTER CROSS

Naar product

BOOMSTER

Naar product

Napster

Napster heeft waarschijnlijk de interessantste geschiedenis van alle muziekstreamingdiensten. Dit komt omdat de dienst oorspronkelijk werd geëxploiteerd als een platform voor het uitwisselen van muziek en uiteindelijk in juridische problemen kwam. Vandaag de dag is het oorspronkelijke platform al lang verdwenen. Napster werd volledig opnieuw ontworpen en werd in 2003 een van de muziekstreamingservices. In 2011 werd Napster overgenomen door de Amerikaanse provider Rhapsody. De merknaam Napster wordt nog steeds gebruikt in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland vanwege de grote bekendheid.
Liedjes Meer dan 110 miljoen
Versies Napster zonder mobiele apparaten en Napster met mobiele apparaten
Proefabonnement Je kunt Napster 30 dagen gratis testen.
Maandelijkse prijzen Napster Individueel: 10,99 € (20% korting voor jaarlijkse betaling)
Napster Familie (tot 6 personen): 14,99 € (Bespaar 2 maanden met jaarlijkse betaling)
Functies Liedjes, afspeellijsten, aanbevelingen, radio, audioboeken, podcasts, redactioneel aanbod (sterinterviews etc.)
Voordelen Songteksten beschikbaar, offline functie, Facebook log-in, kan ook worden bediend in de browser, gevarieerde redactionele inhoud
Nadelen Geen gratis versie, geen lokale importfunctie, geen studentenaanbod; audiokwaliteit stopt bij 320 kbps – wat de laagste instelling is voor sommige andere muziekstreamingdiensten.
Speciale functies Speciale automodus via Android Auto

SoundCloud

Hoewel SoundCloud een klassieke muziekstreamingdienst is, werkt het op een heel andere manier dan de marktleiders. Naast bekende artiesten vind je op het platform vooral onbekende artiesten die hun muziek misschien alleen maar hebben opgenomen met een microfoon in de kinderkamer. Dus als je op zoek bent naar de nieuwste hitparade-toppers, ben je bij SoundCloud aan het verkeerde adres. Maar dat is ook wat de streamingdienst zo speciaal maakt. De ongelooflijk grote selectie tracks is bijzonder indrukwekkend.

Liedjes Meer dan 150 miljoen
Versies Gratis versie, versies voor muziekluisteraars en aparte tarieven voor muziekmakers
Proefabonnement Je kunt SoundCloud Go 7 dagen gratis testen, Go+ 30 dagen gratis.
Maandelijkse prijzen Tarieven voor muziekluisteraars:
SoundCloud gratis
SoundCloud Go: 5,99 €
SoundCloud Go+: 9,99 €
Studenten besparen 50% op het Go+ tarief

Tarieven voor muzikanten:
SoundCloud Next:
SoundCloud Next Pro: 7,08 €
Functies Liedjes van onafhankelijke kleine artiesten in plaats van hitparade toppers, commentaar en discussie
Voordelen Gratis streaming, geen account of registratie vereist, voornamelijk onafhankelijke artiesten vertegenwoordigd (underground), discussieplatform maakt chats tussen artiesten en fans mogelijk, artiesten kunnen ook een betaalde account aanmaken en hebben toegang tot handige statistieken, bijvoorbeeld
Nadelen Weinig hitparade muziek, omdat SoundCloud zich concentreert op andere genres, advertenties bij gratis versie, app alleen beschikbaar bij betaald tarief, niet alle tracks volledig beschikbaar bij SoundCloud Go tarief
Speciale functies Iedereen kan zijn eigen muziek uploaden naar SoundCloud – je muzikale horizon verbreedt zich automatisch en je doet voortdurend nieuwe ontdekkingen.

IDAGIO

Een muziekstreamingdienst die expliciet is ontworpen voor klassieke muziek: dat is IDAGIO. Hoewel de dienst pas sinds 2015 bestaat, is hij al in meer dan 190 landen beschikbaar en hebben al meer dan 1,8 miljoen mensen de app gedownload. Maar wat maakt IDAGIO zo ideaal voor het streamen van klassieke muziek? Eerst en vooral de zoekfunctie, die veel gedifferentieerder is dan andere muziekdiensten en waarmee je bijvoorbeeld kunt zoeken op componist, dirigent, orkest, solist of instrument. Het betalingsmodel is ook heel eerlijk : de streamingdienst voor klassieke muziek betaalt niet per klik, maar per beluisterde seconde. Bovendien wordt het abonnementsgeld evenredig verdeeld onder de artiesten, afhankelijk van naar wie de individuele gebruikers het vaakst luisteren.

Liedjes Meer dan 2 miljoen
Versies U kunt IDAGIO gratis gebruiken met beperkte functies, en er zijn verschillende tarieven beschikbaar afhankelijk van het platform waarop u de dienst gebruikt.
Proefabonnement U kunt de IDAGIO abonnementen 14 dagen gratis testen.
Maandelijkse prijzen IDAGIO Free: gratis
IDAGIO Premium+: 9,99 €
IDAIO Premium+ Concerts: van 16,67 €
IDAIO Premium via Apple: 9,99 €
IDAGIO Premium+ via Apple: 12,99 €
IDAIO Premium+ Concerts via Apple: van 29,99 €
IDAGIO Premium via Android: 9,99 €
IDAGIO Premium+ via Android: 14,99 €
Functies FLAC-uitvoer, collecties maken, offline afspelen, live-optredens in de Global Concert Hall (tegen betaling)
Voordelen Zoekfunctie perfect afgestemd op klassieke muziek, eerlijke betaling van artiesten per beluisterde seconde (niet per nummer)
Nadelen Onduidelijke prijzen, niet dezelfde functies op elk platform (nog geen concerten beschikbaar op Android)
Speciale functies Er zijn tariefopties waarbij alle evenementen in de Global Concert Hall zijn inbegrepen – prijzen beginnen bij €29,99 voor één maand.
Mag ik de muziek van de streamingdiensten commercieel gebruiken?

Nee, als je een winkel of webshop hebt, mag je geen muziek streamen van Spotify, TIDAL en dergelijke. Dit heeft te maken met BumaStemra, die de auteursrechten van de artiesten beschermt. Er zijn echter speciale muziekdiensten die gespecialiseerd zijn in muziek voor winkels. Dit zijn bijvoorbeeld Soundsuit, MUSIC2BIZ en Soundtrack Your Brand.

ONE M en HOLIST S: de allrounders voor het streamen van muziek

Der One M auf einer Regaloberfläche angesteuert von einem Smartphone.
Een voor alles: De ONE M is een ongelooflijk flexibele streaming allrounder.

ONE M: Met de ONE M haal je een bekroonde draadloze en Bluetooth-luidspreker in huis. De tijdloze behuizing biedt plaats aan een 3-weg stereosysteem met in totaal 7 drivers, 2 passieve diafragma’s en Dynamore® technologie.

HOLIST S: Wil je muziek streamen zonder een vinger uit te steken? Een smart speaker kan de oplossing zijn: vertel Alexa waarnaar je wilt luisteren en zij doet de rest. Dankzij het geavanceerde 2-weg systeem in de HOLIST S met geïntegreerde subwoofer klinkt de muziek ook echt goed – en dankzij het 360-graden geluid in elke richting.

▶ De STEREO M 2 combineert de directheid van moderne streaming via Wi-Fi, zonder compromissen en extra versterkers. Compatibel met de Teufel Home app, waarmee je kunt browsen door TuneIn internetradiostations en podcasts en waarmee je geluidsinstellingen, favorieten en instellingen kunt bekijken.

MOTIV HOME: de dagelijkse metgezel die je niet wilt missen. Ideaal voor muziekstreaming met WLAN, Bluetooth AAC, Apple AirPlay 2, Google Chromecast™, Spotify Connect, TIDAL Connect, internetradio, 3,5 mm jack-ingang.

▶ Je kunt ook meer WiFi-speakers en algemene hulp bij het kiezen ervan vinden in onze digitale koopgids.

Teufel Stereo L

TEUFEL STEREO L

Naar product

HOLIST M

Naar product

Teufel Stereo M

TEUFEL
STEREO M

Naar product

Overzicht van andere muziekstreamingdiensten

Natuurlijk zijn de bovenstaande muziekstreamingdiensten niet de enige op de markt. Er zijn ook anderen met een bijna identiek aanbod als de hierboven genoemde aanbieders.

  • Amazon Music Unlimited: Is goedkoper met een Prime-lidmaatschap, maar iedereen kan ook een abonnement nemen. Alexa stemassistentie is geïntegreerd in de apps.
  • TuneIn: Is radio het enige voor jou? TuneIn biedt een enorme selectie radiostations van over de hele wereld – bijna onbeperkt met het gratis plan; je moet een abonnement nemen om reclamevrij te zijn.
  • Apple Music: Werkt perfect, vooral binnen het Apple-universum, waar het een breed aanbod van meer dan 100 miljoen nummers en exclusieve content biedt.
  • Aldi Life Musik: Achter deze naam gaat niets anders schuil dan Napster – tegen een gunstigere prijs.
  • Qobuz: De Franse muziekstreamingdienst is gespecialiseerd in HiRes-audio en is daarom de juiste keuze voor wie de best mogelijke geluidskwaliteit belangrijk vindt.
Sämtliche Angaben: Stand September 2023

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.