Nieuws uit Berlijn: over de compromisloze ontwikkeling van de REAL BLUE PRO

Nieuws uit Berlijn: over de compromisloze ontwikkeling van de REAL BLUE PRO. We spraken met Sebastian en Christoph van het akoestische ontwikkelingsteam van Teufel om erachter te komen wat de nieuwe hoofdtelefoon speciaal maakt.

REAL BLUE PRO (klik op image voor meer info)

Een koptelefoon die de wereld uitdaagt

Teufel Blog: Christoph en Sebastian, kunnen jullie jezelf en de taken met betrekking op de REAL BLUE PRO voorstellen aan onze lezers?

Sebastian: Ik ben bijna vijf jaar werkzaam in het akoestiekteam bij Teufel. Mijn hoofdtaken liggen op het gebied van koptelefoonontwikkeling, waar ik me bezighoud met onderwerpen als conceptontwikkeling, geluidstuning, actieve ruisonderdrukking (ANC), spraakverstaanbaarheid tijdens telefoongesprekken en dergelijke. Bij de REAL BLUE PRO hebben we veel nagedacht over de positie en het ontwerp van de microfoonopeningen, hebben we de eigenschappen van de driver precies aangepast aan ons eigen geluidsprofiel en hebben we ANC en de spraakkwaliteit geoptimaliseerd tot we tevreden waren.

Christoph (links) en Sebastian in het soundlab van Teufel

Christoph: Ik ben meer dan 9 jaar geleden bij Teufel begonnen en heb sindsdien aan producten uit alle categorieën van het portfolio gewerkt, van home cinema tot portables tot stereoluidsprekers en hoofdtelefoons in alle uitvoeringen. Naast de feitelijke productontwikkeling werk ik ook veel aan innovatieve DSP-algoritmes om de functies en geluidskwaliteit van onze producten te verbeteren. Zo is Dynamore Headphones, de functie voor verbreding van het stereogeluid, tot stand gekomen. Voor de REAL BLUE PRO was ik meer een adviseur en kon ik mijn ervaring met de populaire REAL BLUE NC en andere koptelefoons inzetten.

Sebastian: De bedoeling was om een over-ear koptelefoon te maken die zich kon meten met de beste concurrerende modellen ter wereld. We hebben een volledige set functies opgenomen: ANC, transparantiemodus, de zeer goede spraakverstaanbaarheid tijdens telefoneren, Mimi, de levensduur van de batterij en nog veel meer. De ingebouwde componenten, zoals drivers en oorkussens, zijn van de hoogste kwaliteit om op alle gebieden maximaal te presteren. Wat audiokoptelefoons voor consumenten betreft, hebben we hier geen compromissen gesloten.

Enerzijds hebben we speciale aandacht besteed aan het geluid in combinatie met ANC. Als je probeert de beste ANC te ontwikkelen, lijdt de geluidsweergave daar snel onder. Hier een compromis vinden was een van de uitdagingen die we goed onder de knie hebben gekregen. Aan de andere kant was het belangrijk voor ons om de microfoonkamers zo te ontwerpen dat dez windruis effectief kunnen bestrijden. Hier hebben we veel moeite gedaan om passieve ruisonderdrukkingsmethoden te implementeren en daarnaast de krachtigste digitale algoritmen voor signaalverbetering te gebruiken die momenteel beschikbaar zijn. De afhankelijkheid van externe ruis is ook nauwkeurig onderzocht om het maximale uit de transparantiemodus en ANC te halen.

Sound made in Berlin

Van nature een zeer diepe en krachtige bas

Teufel Blog: Welke sound kunnen onze luisteraars verwachten dankzij de nieuwe, extra grote 44 mm lineaire HD-drivers?

Sebastian: De drivers hebben onder andere een sterke neodymiummagneet en een relatief groot diafragmaoppervlak (standaard is de diameter ongeveer 40 mm), waardoor de REAL BLUE PRO drivers van nature een zeer diepe en krachtige bas kunnen produceren. Bovendien worden de hoge frequenties zeer gelijkmatig opgelost, wat wordt bereikt door een dubbellaags diafragma dat hoogfrequente resonanties dempt. Bij veel koptelefoons veroorzaken dergelijke resonanties onregelmatige hoge frequenties, d.w.z. sterke pieken, maar ook “gaten” waar informatie uiteindelijk ontbreekt. De kwaliteit van de driver is al snel merkbaar als je alleen met een kabelverbinding luistert. De passieve weergave is al gebalanceerd en zeer natuurlijk.

Sebastian doet een check van de nieuwe oorkussens

Teufel Blog: Welke muziekgenres harmoniëren bijzonder goed? Of past de PRO gewoon altijd?

Sebastian: Dat is een moeilijke vraag, want we proberen het geluid voor elke soort muziek te optimaliseren. Uiteindelijk kun je het zien als een luidspreker van zeer hoge kwaliteit die in het beste geval alles kan weergeven zoals gewenst door de geluidstechnicus. In feite worden kleine inconsistenties in het geluid pas duidelijk tijdens de ontwikkeling wanneer je alle mogelijke genres test en zelfs de kleinste details in de frequentierespons optimaliseert.

ANC op meerdere niveaus voor maximale flexibiliteit

Teufel Blog: De REAL BLUE PRO wordt geleverd met de nieuwste Active Noise Cancelling, die zelfs op drie niveaus kan worden ingesteld. Voor welke gebruikssituaties zijn de niveaus bedoeld en hoe hebben jullie dit tijdens de ontwikkeling kunnen implementeren?

Sebastian: Vanuit akoestisch oogpunt kunnen de drie ANC-modi en de transparantiemodus worden gezien als een soepele overgang. Uiteindelijk hebben we gekozen voor vier hoofdmodi voor maximale flexibiliteit in alle situaties, maar met een goede beheersbaarheid van opties. De sterkste ANC-modus is waarschijnlijk de meest gebruikte modus voor de meeste mensen, waarin we het meeste uit de componenten haalden.

ANC in drie verschillende stapen die je per druktoets kunt instellen

De andere twee ANC-modi zenden elk een beetje meer extern geluid naar het oor en verminderen achtereenvolgens het inherente geluid van het ANC-systeem. Hierdoor kun je de juiste modus kiezen voor elke dagelijkse situatie (kantoor, verkeer, winkelen, enz.). Ik waardeer het bijvoorbeeld dat ik een ANC-modus kan instellen op kantoor, waar ik niet volledig geïsoleerd ben van geluiden van buitenaf en de zelfruis van de koptelefoon bijna onhoorbaar is. In de transparantiemodus voelt het bijna akoestisch aan alsof je helemaal geen koptelefoon op hebt.

Teufel Blog: Welke verbeteringen biedt de geïntegreerde transparantiemodus ten opzichte van andere modi?

Sebastian: Enerzijds is de afstemming sterk gericht op natuurlijkheid. Tijdens gesprekken wilden we het gevoel geven dat je de koptelefoon gewoon op kunt laten. Omwille van het comfort hebben we laagfrequente componenten uitgefilterd die je vaak in vliegtuigen of luide treinen hebt, maar die niet relevant zijn voor menselijke spraak. Een andere speciale eigenschap is dat het uitgezonden signaal afhankelijk is van de richting. Spraak van voren lijkt daarom iets luider dan van opzij of van achteren, wat gemodelleerd is naar het natuurlijke gehoor.

Opbouw van de REAL BLUE PRO

Dynamore Headphones gaat een heel andere weg op

Teufel Blog: Uniek in deze klasse is de Dynamore headphone. Wat kunnen onze luisteraars verwachten?

Christoph: Dynamore Headphones bouwt voort op onze succesvolle Dynamore functie die we al in veele luidsprekers hebben geïmplementeerd. Het doel was om nog een aanpassingsoptie te bieden die verder gaat dan een normale EQ. Een probleem met koptelefoonreproductie is de “in-head lokalisatie” van sterk gecorreleerde signalen. Dit geldt meestal voor stemmen of instrumenten die mono zijn, d.w.z. even luid worden weergegeven in het linker- en rechteroor. In principe is dit echter een nogal onnatuurlijke gehoorconditie voor mensen omdat we normaal gesproken alles binauraal horen en niet slechts één kant met één oor zoals bij koptelfoons. Dit kan leiden tot een smal geluidsbeeld zonder podium en vaak ook tot vermoeidheidsverschijnselen.

Christoph voert een meting uit in de silentroom

Wat tegenwoordig vaak wordt verkocht onder de naam ruimtelijk geluid en eigenlijk bedoeld is om het beschreven probleem tegen te gaan, opent echter niet echt het geluidsbeeld, maar voegt vooral geluidskleuring en nagalm toe aan de muziek. Dynamore Headphones pakt het heel anders aan. We werken voornamelijk met psychoakoestische verschijnselen zonder het geluidskarakter van de hoofdtelefoon veel te veranderen. Bovendien blijven delen van de muziek die al vrij breed zijn en alleen links of rechts te horen zijn, bijna onveranderd. Dit verhoogt de natuurlijkheid.

Koptelefoons die je niet meer af wilt doen

Teufel Blog: De superzachte oorkussens van memory foam bieden een hoog niveau van comfort, zelfs tijdens lange luistersessies. Wat zijn de akoestische voordelen?

Sebastian: Het is ook een akoestisch voordeel als je de koptelefoon niet wilt afzetten. Maar alle gekheid op een stokje! Sommige eigenschappen van memory foam, een soort schuim dat zijn toestand “onthoudt”, maken de basrespons consistenter en het afstellen van ANC eenvoudiger, wat de ANC-prestaties robuuster en effectiever maakt.

Superzachte oorkussens van memory foam

Het plezier staat duidelijk op de voorgrond bij Dynamic Bass

Teufel Blog: Ook nieuw is de schakelbare optie Dynamische bas. Waar is deze functie voor?

Sebastian: Simpel gezegd zorgt deze functie ervoor dat het geluid van de koptelefoon constant blijft bij lage afspeelvolumes. Je bent misschien bekend met het feit dat je favoriete muziek pas echt goed overkomt bij hoge volumes. Het doel van deze functie is om hetzelfde gevoel te creëren, zelfs bij lagere volumes.

Christoph: We gebruiken deze functie ook in onze kleinere tot middelgrote luidsprekers. Plezier is duidelijk de belangrijkste focus van de functie. Puristen zullen waarschijnlijk de voorkeur geven aan het geweldige basisgeluid van de PRO. Maar ik raad iedereen aan om de functie eens te proberen.

Personaliseren via de Headphones app

Teufel Blog: De REAL BLUE PRO wordt natuurlijk ook ondersteund door de Teufel Headphones app. Welke extra akoestische tuningopties zijn hier beschikbaar?

Sebastian: Allereerst kun je het geluid van de koptelefoon aanpassen met een equalizer (EQ). Dus als je van een iets andere afstemming houdt, kun je dat hier op elk moment veranderen. Het geheel is gebruiksvriendelijk. Via de app kun je ook de geïntegreerde geluidspersonalisatie van onze technologiepartner Mimi Hearing configureren. Hier kun je een gehoortest doen en vervolgens een gepersonaliseerd geluidsprofiel selecteren op basis van je eigen voorkeuren. Verder biedt de app de mogelijkheid om de sensorvelden aan beide zijden te personaliseren naar eigen voorkeur. Dynamore kan onder andere eenvoudig aan- of uitgezet worden – zelfs zonder de app.

Cool: de REAL BLUE PRO ondergaat een brillentest

Christoph: In het algemeen kun je zeggen dat de geluidsvoorkeuren van luisteraars bij koptelefoons meer uiteenlopen dan bij luidsprekers. Dit heeft verschillende redenen: smaak beïnvloed door genres, pasvorm, ergonomie, beengeluid of gehoorverlies. Terwijl je Mimi kunt gebruiken om fysiologische individuele verschillen te compenseren, is een EQ de enige bewezen manier om pure smaakverschillen te compenseren.

Een spraaksignaal dat zo natuurlijk mogelijk klinkt

Teufel Blog: Wat biedt de REAL BLUE PRO op het gebied van geluid bij gebruik op kantoor of home office?

Beste spraakverstaanbaarheid bij telefoneren

Sebastian: Een speciaal algoritme gebruikt meerdere microfoons tijdens het bellen om enerzijds achtergrondgeluiden zoals ruis en wind te elimineren en anderzijds een natuurlijk klinkend spraaksignaal naar de gesprekspartner te sturen. Als je via bluetooth verbonden bent met de computer in je (thuis)kantoor, kun je ongestoord vergaderen met achtergrondgeluiden. Collega’s (of kinderen) of de lawaaierige straat zijn voor beiden niet of nauwelijks meer te horen. De grootste kracht ten opzichte van vergelijkbare producten zie ik echter bij “gebruik buitenshuis”, waar achtergrondgeluid en wind samenkomen, omdat je hier zelfs in moeilijke omstandigheden nog verstaanbaar bent.

Teufel Blog: Hartelijk bedankt, Christoph en Sebastian voor deze deepdive

Bild anklicken, um Produktseite anzusehen
Foto klikken om naar het product te gaan
Alle afbeeldingen: Teufel

Gerelateerde artikelen

Blogger

Jonathan